2018. december 30., vasárnap

HÓNAPSOROLÓ 2018

Az év vége remek alkalom arra, hogy visszanézzünk, felidézzük az elmúlt 12 hónap történéseit. Az immár 5 éves losonci anziksz blogon megtalálható eddig a 2014-es esztendő, a 2015-ös,  a 2016-os és természetesen a 2017-es évek összefoglalója is, ehhez csatlakozik most a 2018-as. A teljesség igénye nélkül...

JANUÁR 

Az év elejét kicsik és nagyok a Nógrádi Könyvtárban kezdték, a legkisebbek a Ringató foglalkozáson, a nagyok pedig a Szótértők rendszeres találkozóján, ahol januárban Böszörményi István Berkó Sándorról és Dr. Vigh Károlyról emlékezett meg. Nem hiányozhatott a már szokásosnak mondható "utazós" előadás sem, amelyen Kovács Zoltán - Kovi szaharai nomádolásra invitálta a nagyérdeműt. Természetesen az Újévi Operett és Musical Gálát kísérte a legnagyobb érdeklődés. A blogon beszámoltunk a decemberi ajándékgyűjtő akció eredményéről is, részletek az Adni jó című cikkben olvashatók.
FEBRUÁR

Nem múlhat el év Csemadok bál nélkül, 2018-ban erre február közepén került sor. Előtte a Szabó Gyula Emlékházban a szokásos képkiállításon kívül teáskanna gyűjteményt is megcsodálhattak az érdeklődők. A losonci születésű Urbančok Larisa ismét egy újabb témakörben tartott előadást, a lelki dinamikákról beszélt. A blogon pedig a szintén losonci Berki Róbertet mutattam be, aki az Eötvös Cirkusszal járja a világot. 

MÁRCIUS

Az év harmadik hónapjában nem csak a természet kezdett el éledezni, hanem a rendezvények is megszaporodtak. A Kármán Napok keretén belül volt teltházas Hazajáró közönségtalálkozó, nagy sikerű Ünnepi műsor Vikidál Gyulával a losonci Apolló Moziban, a szokásos koszorúzás után pedig Böszörményi István tartott előadást 1848, Pozsony, Pest, Losonc címmel, majd pár nappal később Rakottyairól is, a zománcgyárosról. Akik nem voltak restek Miskolcra is kirándulhattak a Seuso-kincsek nyomában. Aki nem akart olyan messzire utazni, az sétálhatott egyet a Koháry-völgybe.

ÁPRILIS

Áprilisban az Egy csók és más semmi című zenés vígjátékban tapsolhatott a losonci nagyérdemű Straub Dezsőnek és társainak. A Szabó Gyula Emlékházban a Vasarely képek mellett zenés irodalmi délután keretében mutatkozott be a Palócföld folyóirat, valamint téma volt Szabó Gyula munkássága és kapcsolata a költészettel. A Ringatósok eldönthették, hogy inkább feleségek és/vagy édesanyák, a Szótértősök pedig elgondolkozhattak azon, hogy mindez képzelet vagy valóság?

MÁJUS

A következő hónapban a Nógrádi Könyvtárban Böszörményi István tartott előadást, Madách: Az ember tragédiája című művének losonci bemutatóiról. Városunkban a Zoboralja Zsérei Női Kar tartott énekkari hangversenyt a templomban. A hónap végén a losonci szervezetek összefogásával Családi Nap valósult meg a Kármán József Alapiskola és Óvoda udvarán, ahol a közös ebédig számos remek program várta az érdeklődőket.

JÚNIUS

Júniusban már fél szemmel mindenki a nyári szabadság felé kacsingatott, másik szemével pedig megnézte a Marica grófnő című operettet. Aki kevesellte a losonci színházi kínálatot, az elmehetett Pincre is megnézni, hogy Milyenek a magyarok. Mellesleg a blog programajánlóiban bőven találni füleki és rimaszombati programokat is, ezekre most nem térek ki, egy azonban biztos: aki hajlandó kimozdulni otthonról, annak sok örömben lehet része...

JÚLIUS

Júliusra a füleki Udvart Fesztivál plakátját választottam ide, egyrészt azért, mert lelkes fiatalok egyengetik az útját, másrészt pedig azért, mert Losoncon nyáron főleg városi és egyéb szlovák nyelvű rendezvények zajlanak, azokról a programajánlókban szoktam szólni, itt most nem fogok...

AUGUSZTUS

A helyzet hasonló, mint júliusban volt, Losoncon a hónap csúcspontját a szokásos vásár és városnapok jelentették, Füleken pedig a Palóc Napok zajlottak, így szinte minden hétvégére jutott valami izgalom. Augusztusban a blog is pihent, a programajánlót még július végén kibiggyesztettem ide, ezen kívül megjelent összesen 2 könyvajánló. Ilyen az, amikor a blogger - jelképesen - szabadságra megy... :-)

SZEPTEMBER

Szeptemberben aztán mindenféle szempontból beindult az élet! Hosszú idő után ismét városunkba látogatott a komáromi Jókai Színház az Edith és Marlene című produkcióval. A Phoenix Lutetia PT szervezésében pedig Selmecbányára lehetett kirándulni. Volt évadnyitó Pitypang-csalogató vigadalom is, a legkisebbeknek folytatódtak a Ringató foglalkozások, ezúttal a Kármán József Alapiskola Pitypang termében. A blog pedig szép csendesen 5 éves lett. Ennek örömére (is) bemutattam két fiatalt, akik utazgatnak a világban és mindezekről videós blogok (vlogok) segítségével tudósítanak.

OKTÓBER

Októberben Losoncon és Gácson is csoportos sétákat vezetett Böszörményi István, aki pedig ezt kevesellte az a Novohrad-Nógrád Geoparkkal is túrázhatott nagyokat. A Verséneklő Együttesek X. Országos Fesztiváljának gálaműsora a losonci zsinagógában zajlott, előtte Füleken és Fülekpüspökiben is voltak fellépések. 

NOVEMBER 

Novemberben a Színházi Ősz keretében a kassai Thália Színház látogatott ide, a Montmartrei ibolya című produkcióval. Volt Márton-napi Játszóház, előadás Nógrád természeti értékeiről, városnéző séta egykori gyáraink nyomában, Fazekas Bence és barátai segítségével pedig a komolyzene világában barangolhattunk egyet. Ráadásul az Apolló Moziban is megszaporodtak a magyar nyelvű filmvetítések :-)

DECEMBER

Már novemberben is elég sűrű volt a program, decemberben a helyzet tovább fokozódott. Mindjárt elsején a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház hozta el a Képzelt beteg című produkcióját, Koltai Róbert főszereplésével. Másodikán városnéző séta zajlott a zsidó emlékek nyomában. Az év utolsó hónapjában volt előadás Nógrád művészetéről, és természetesen nem maradhatott el az immár hagyományos Adventi forgatag sem. Karácsony előtt még a losonci Kármán József Színház elmúlt 30 esztendejéről készült könyv bemutatója is lezajlott. Az évre pedig a pontot Varnus Xavér tette fel a losonci zsinagógában a Karácsonyi Jazzy Bach című hangversenyével. 

Végezetül engedtessék meg nekem, hogy megköszönjem a losonci szervezőink fáradhatatlan munkáját, hiszen nélkülük ez az összefoglaló sem jöhetett volna létre! :-)

KÖSZÖNJÜK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése