2018. január 5., péntek

HÓNAPSOROLÓ 2017

Blogos hagyományainkhoz híven ismét leltárba foglalom a 2017-es történéseinket. Mert nem árt feleleveníteni, mi minden történt velünk az elmúlt 12 hónapban... :-)

JANUÁR


A 2017-es esztendő első hónapjában Kovács Zoltánnal, a VándorLáss társulás egyik megalapítójával a Tawahkák földjén, azaz Hondurasban jártunk - és ehhez csak a Kármán József Alapiskolába kellett elsétálnunk. (Idén január 11-én a Szaharában nomádolunk Kovival!) Természetesen a rendezvényt egy kis játék is megelőzte, amelyben az azonos című könyvet lehetett megnyerni.
Januárban nem maradhatott el az Újévi Musical és Operettest sem, (a 2018-as változata január 20-án, este 18.00 órakor kezdődik majd, jegyek már kaphatók!)
A Nógrádi Könyvtár biztosított teret egy tehetséges fiatal, a Kassáról érkező Jakab Réka linómetszeteinek is januárban, Réka a kiállításon kívül azóta egyedi vászontáskákkal is megörvendeztette a losonci blog néhány olvasóját...

FEBRUÁR 


Az év második hónapjában a monoriak tőlünk is megkérdezték, hogy Hová tegyék Rákosi elvtársat, a hasonló című színházi előadásra a blogon jegyeket is lehetett nyerni. Amúgy Szabó Klári receptjeinek köszönhetően egész hónapban jókat ettünk (legalább képzeletben), a receptek azóta is megtalálhatók a felső menü ÉLÉSTÁR pontjában. (Ha bárki kedvet érez a folytatáshoz - továbbra is várom a képes recepteket!)
Februárban Panni, azaz Kučera Anikó mutatkozott be a blogon, aki légiutas-kísérőként már nagyon sok országban járt. 
A karácsonyi cipősdobozokért cserébe levelet kaptak a losonciak a beregszászi Sámuel Alapítványtól. Továbbra is lehet őket támogatni.
*Természetesen a hónap eseménye a Csemadok bál volt, amelynek képeit az alapszervezet fb-oldalán nézegethetjük és készülhetünk a 2018-as bálra. :-)
A hónap végén a RINGATÓ foglalkozásról is többet tudhattunk meg, Botos Tímeának köszönhetően, aki azóta is szorgalmasan tartja a foglalkozásokat a legkisebbeknek és szüleiknek a Nógrádi Könyvtárban. Bátran lehet hozzájuk csatlakozni!

MÁRCIUS 


A tavasz első hónapját a természettel, ill. természetfotókkal és előadással kezdtük a Nógrádi Könyvtárban, ahol a salgótarjáni Andrásfalvi-Faragó Zoltán mesélt a környékünkön fellelhető növény- és állatvilágról. Előtte a blogon játék is volt.
Természetesen a Kármán Napok sem maradhatott el, a szokásos március 15-ki megemlékezéssel együtt. Majd jött Szörényi Levente, hogy figyelmeztessen bennünket, hogy "Rohan az idő!". Jó társaságban tényleg gyorsan telik az idő, a beszélgetést követő Miskolci Illés Emlékzenekar Műhely koncert is nagyon hamar véget ért. Pedig hogy roptuk! :-)

ÁPRILIS


Nem áprilisi tréfa volt, pedig április elsején tartottuk 2017 első városnéző sétáját, amelynek végcélja a losonci fürdő volt. Visszanézve a képeket, megnyugtat a gondolat, hogy áprilisban már meleg szokott lenni :-)
A költészet napja tájékán járt városunkban Bandor Éva és Olasz István a SZER+ELEM+EZ című verses műsorukkal, amely nagy sikert aratott.
Aki kellően kíváncsi volt márciusban, az azt is megtudhatta mit gyűjt egy gyűjtő, konkrétan a Pincen élő Kelemen László. A gyűjteményeit bemutató kiállítás megnyitóján Korponai István zenélt.
Zenéből sosem elég, így a hónapot Herencsár Viktória cimbalommuzsikájával zártuk a Szabó Gyula Emlékházban.


MÁJUS


A 2017-es esztendő ötödik hónapját szintén zenével folytattuk, hiszen a nagy sikerű Csárdáskirálynő című produkciót tekinthették meg az érdeklődők. A jegyek nagyon hamar elfogytak, tartsák meg a nézők ezt a jó szokásukat idén is! :-)
Nem csak a fenti Csárdáskirálynő kapcsán egészült ki az egykori Csemadokos színjátszást bemutató anyag a blogon (elérhető a jobb menüsávból), hanem újabb fotókat kaptam Béres László hagyatékából, így a Kőszívű ember fiai című egykori előadásról is szó esett.
Május végén Ógácsra kirándultunk, Böszörményi István vezetésével bejártuk a temetőt, megnéztük a fából készült haranglábat és a régi templomot, majd a felújított gácsi várkastélyt is. Jó volt!

JÚNIUS


A júniust Gyermeknapi játékkal indítottuk a blogon, hiszen nem csak a gyerkőcök szeretnek játszani. A nyertest is kisorsoltuk, a helyes megfejtést is közzétettem.
Először a blog Bemutatkozik rovatában mutattam be Hoľko Rékát, aki Budapesten él és dolgozik, és akit jól meggyőztünk, hogy Losoncon vezessen beszélgetéseket PreSszóBeszéd címmel. Ezeket terveink szerint idén is folytatjuk, jelenleg Réka kevésbé ér rá...
A szezon végét igazi zsíroskenyeres retró bulival zártuk, a kitartóbbak ropták hajnalig!

JÚLIUS 
 

A nyár egészen békésen telt, egészen addig, amíg a losonci Kármán Színház be nem jelentette, hogy aktuális bemutatója júliusra esik. Így a szabadságolók és munkába járók lelki nyugalmát masszív kampánnyal és blogjátékkal zavartuk meg. Egyébként megérte, a BINGÓ című produkciót azóta már a környező falvakban is megtekinthették az érdeklődők...
A darabról és a színház életéről szóló összefoglalót most is Erdélyi Attila írta meg, a műsorfüzet és további fotók a Színházi archívumban tekinthetők meg. (Elérhető a Tartalomjegyzékből is - jobb oldalsó menü).

AUGUSZTUS


Mivel pihenés nekünk is jár, augusztusban nem csináltunk semmit. Helyettünk mindenki más szervezkedett, így Füleken és Losoncon is több napos Városnapokon mulathattunk.
A blog is csak alapjáraton működött, volt Könyvajánló meg Programajánló, majd Könyvajánló és ismét Programajánló... De szerencsére ezért senki sem reklamált :-)
Illetve volt aki már javában szervezte az őszi programokat. Augusztus végétől már jegyeket árultak egy fantasztikus koncertre a losonci zsinagógába... (De arról majd később).

SZEPTEMBER


A szeptembert városnéző sétával indítottuk, a kicsi de lelkes csapatot az eső sem tántorította el. Bejártuk Szodomát, szó esett a sótörő malomról és elmentünk egészen a kisfalusi kastélyig.
A blog 4 éves létezését ismét játékkal ünnepeltük meg, amelynek nyereményét a januárban Losoncon kiállító Jakab Réka vászontáskái képezték. A nyerteseket a PresSzóBeszéden sorsolták ki a beszélgetés résztvevői, akik a színházról, színjátszásról meséltek.
Sajnos szeptemberben bezárta kapuit a Phoenix Könyvesbolt, városunkban így magyar könyveket nem nagyon lehet vásárolni. Ennek következményeként a szokásos heti könyvajánló "újratöltött" változatban jelenik meg azóta, elsősorban a Nógrádi Könyvtár polcairól ajánlom a könyveket.


OKTÓBER
 

A 2017-es esztendő tizedik hónapjában a losonci zsinagógában Varnus Xavér és fiatal orgonisták, illetve a Perséről származó Fazekas Bence muzsikálását élvezhettük úgy hétszázan... Ez az élmény még napokig rezonált a losonciak lelkében. Innen is köszönet áldozatos munkájukért a szervezőknek! :-)
Mivel a Kármán Színház nyári bemutatójáról többen lemaradtak a nyaralások stb. miatt, így a Színházi Ősz műsorába is besorolták a BINGÓ című előadást, amelyet október végén tekinthettek meg ismét az érdeklődők.
A blogon játékot is indítottunk a Kassai Thália Színház Páratlan páros című komédiájának belépőjegyeiért.

NOVEMBER


Novemberben fergeteges sikert aratott a tháliások Páratlan páros című komédiája. Sajnos az előadást követő napokban az előadás egyik szereplője, Benkő Géza, 48 éves korában váratlanul életét vesztette. 
A Szabó Gyula Emlékházban megnyílt a művész utolsó éveiben készült műveiből az Idő-hallgatás című kiállítás, amely a tervek szerint egészen február végéig lesz megtekinthető.
És hogy kicsit megdolgoztassam a blog olvasóinak az agytekervényeit is, ismét Szófejtő játékot hirdettem, a nyeremény egy losonci és egy füleki motívumú bögre volt.

DECEMBER


Az év utolsó hónapjában sűrűn akadtak események. Mindjárt a hónap elején városnéző sétára indultunk, hogy megnézzük Losonc szépséges utcáit, meg a Nógrádi Múzeum és Galériát. A hóesés ellenére szép számban gyűltek össze a kitartó sétálóink. Köszönet érte!
A Szabó Gyula Emlékházba Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell látogatott el, hogy Adventi koncerttel hangoljanak rá az elkövetkezőkre. A remek hangulatú rendezvényen kicsik és nagyok is remekül érezték magukat.
Természetesen december legnépszerűbb eseménye továbbra is az Adventi forgatag, amelyet ismét a Kármán József Alapiskola udvarán és termeiben tartottunk. Mindenki nagyon kitett magáért, így a szokásos eszem-iszom mellett az iskolások karácsonyi műsorát, a Török testvérek koncertjét is élvezhették a jelenlévők, a számos egyéb foglalkozás, lehetőség mellett.

Nem szóltam róla külön, de az év majdnem minden hónapjának első hétfőjén szorgalmasan találkozgatnak a "Szótértők" a Nógrádi Könyvtárban, hogy olvasmányélményeikről, illetve jeles személyiségekről szót ejtsenek. Ezt a jó szokásukat 2018-ban is megtartják. (Következő találka: január 8, 17.00 óra). A Ringatósok munkájához is sok sikert kívánok, ők is folytatják foglalkozásaikat idén is.

Köszönet minden szervezőnek, hogy 2017-ben is gazdagították az életünket a különböző rendezvényekkel, közösségi eseményekkel.
Köszönet a blog minden olvasójának kitartó támogatásáért. Már több mint 600 kedvelője van a blog facebook oldalának, így van remény, hogy a rendezvények sem maradnak érdeklődők nélkül.

Találkozzunk 2018-ban is a rendezvényeken!

(* frissítés: jan. 6., 15.00 óra)
Leírom ide is: Az összefoglalókat a teljesség igénye nélkül írom a blogról szemezgetve. Ez nem krónika akar lenni, ennél sokkal több történt Losoncon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése