2016. december 30., péntek

HÓNAPSOROLÓ 2016

Év végén nem árt átgondolni az éppen búcsúzó esztendő történéseit, én is megteszem ezt ismét, úgy ahogy azt tavaly és tavalyelőtt is megtettem. Lássuk tehát a 2016-os év eseményeit havi bontásban!

JANUÁR


Vannak rendszeresen ismétlődő rendezvények, ilyen a CSEMADOK BÁL, amely 2016-ban januárra esett (2017-ben február 18-án lesz), vagy az Újévi Operett-Musical Gála (2017-ben január 21-én 19.30 órától lesz), de az ennél sokkal kisebb kaliberű, azonban rendszeresen megvalósuló "Szótértők" találkozója is, a Nógrádi Könyvtár olvasótermében (2017. január 9-én lesz).
Januárban nyitotta meg kapuját Losoncon a Franz Táncterem és Sörfőzde is, így egy újabb remek kulturális és persze gasztronómiai helyszínnel gyarapodott a város. 
A blogon januárban Szabó Klárinak köszönhetően megismerhettük az almaecet és a gömöri gombócok készítésének titkait is.
Ráadásul januárban Csák Etelka Csemadok Életmű Díjat kapott, aminek nem csak a Kármán Színház tagjai örültek nagyon...

FEBRUÁR


A 2016-os esztendő második hónapját Valentin-napi játékkal kezdtük itt a blogon, és hogy közben se éhezzünk, Szabó Klári ismét receptekkel szolgált, a túrós kifli és a baranyai haluska került figyelmünk középpontjába. 
Akkoriban még több szabadidővel rendelkeztem mint mostanság, így elindítottam az 1888-as Losoncz és Vidéke című hetilap szemlézését Sajtószemle címmel. Ebből összesen 23 rész van fent egyelőre, lehet hogy jövőre a sorozat folytatódni fog, az eddigi részek az oldalsó TARTALOMJEGYZÉKBŐL érhetők el a legkönnyebben.

MÁRCIUS


Ha március, akkor természetesen Losoncon Kármán Napok, így volt ez 2016-ban is, ismét sokan gyűltek össze a Vigadóban a március 15-i ünnepségen.
A blogon nagy sikerű Nőnapi Játékot indítottam, amelyben virágok kezdőbetűi segítségével kellett eljutni a megoldáshoz. Márciusban megtartottuk az év első városnéző sétáját is, de hogy ne fázzunk nagyon, jó sokat időztünk a losonci levéltár termeiben...

ÁPRILIS


Nem áprilisi tréfával, hanem Derzsi György LEHÁR estjével kezdtük a következő hónapot a Vigadóban. Később sem estünk TÚLZÁSOKBA, csak Laboda Róberttel beszélgetett Szászi Zoltán többek között a slam poetryről.
A blogon központ megjelent a lisztmentes mákos torta receptje és a FEL A FEJJEL játék újabb fordulója, de valamiért a tortának nagyobb sikere volt, mint a játéknak :-)

MÁJUS

Alsó Szalatna: Hubay Jenő kastélya (fotó: Varga János)

Májusban Apátfalván át elsétáltunk Alsó Szalatnára, a helyszín remek ismerője, Mária Adamová kalauzolásával. 
A blogon közben ismét játékra invitáltam az embereket, de az egykori lámpavas nem sok szívet dobogtatott meg... Egy picivel nagyobb volt az érdeklődés a színházi belépőjegyekért indított játék iránt, amellyel a Kármán Színház június eleji bemutatóját harangoztuk be.

 JÚNIUS


Amint azt fentebb említettem a júniust színházi élményekkel indítottuk, Boris Vian: Medúza-fő című darabját a losonciak Máté Krisztián rendezésében mutatták be a B.S.Timrava Színház emeleti termében.
Az egykori kultúrház színpadát pedig az egyik pénteken a Kármánsuli gyerkőcei töltötték be, akik az idei  esztrádműsorukat mutatták be a szüleiknek és érdeklődőknek - nagy sikerrel.
A hónap vége felé pedig megrohamoztuk a felújításon átesett és megnyitott zsinagógát is.

JÚLIUS


A nyári hónapokra a losonci szervezők is kiveszik szabadságukat, így maradtak a füleki és a szlovák nyelvű városi programok, mindkét típusból akadt szép számban. Füleken például az UdvArt fesztivál, Losoncon a Nógrádi Folklórfesztivál várta a látogatóit, de aki nagyon nem bírt magával az sokadmagával elfuthatott Rappig, vagy eljárhatott szombat esténként az ingyenes kertmozis vetítésekre is a ligetbe.
A fenti fotót pedig azért tettem ide, mert nyáron (is) egyre több turista látogat városunkba, akár nekik is remek szolgálatot tehet ez a remek helytörténeti könyvecske...

AUGUSZTUS


Augusztusban is inkább a 770 éves Fülek tobzódott az eseményekben, Losoncon a hónap vége felé tartották a szokásos Nógrádi Vásárt és a köré szerveződő, egyre pompázatosabb Városnapokat. Egyébként Csák Évikének köszönhetően a tejfölös gombapörkölt receptjét is megismerhettük. És sajnos egy gyászhírt is megosztottam a blogon.

 SZEPTEMBER

A kastély Videfalván (Vidiná) (fotó: P.J.)

Aki a hónap elején nem volt rest és Pincre utazott, az megnézhette a Kassai Thália Színház előadását az ízes palóc nyelvjárásban játszott Portugált
Kiska elnökünk sem volt rest és szeptemberben Losoncra látogatott, sok egyéb mellett átadta a zsinagógában elhelyezett Memento című alkotást is.
Mi sem voltunk restek és a hónap végén elsétáltunk Videfalvára, ahol a kastély mellett a templomra és a mélyében megbúvó kriptára is vetettünk néhány pillantást.

OKTÓBER


Losoncon Őszi Kulturális Fesztivál kezdődött, aminek köszönhetően ismét tobzódhattunk a rendezvényekben, volt Csiribiri Játszóház, Felvidéki értékeinkről kiállítás, Böszörményi István is tartott mindenféle előadást itt és ott... 
A hónap csúcsrendezvénye egyértelműen a Franz Sörfőzdében megtartott Verséneklő Fesztivál beharangozó estje volt, amelyre jegyeket a blog játékában is lehetett nyerni.
Valamikor az ősz folyamán Losoncon is elindultak a legkisebbeknek szánt ingyenes Ringató zenei foglalkozások, amelyek azóta is folytatódnak a Nógrádi Könyvtárban.

NOVEMBER


Az év utolsó előtti hónapjában Losoncon színházi fesztivál zajlott, de volt ismét CSIRIBIRI Játszóház, Mocsáry Lajos kiállítás a Kármán József Alapiskola termeiben, a blogon pedig jegyeket lehetett nyerni a Mirandolina, te drága című előadásra. 
Közben szereztem néhány új blogpartnert is, virágosat, vitamindúsat, hogy legyen kitől beszerezni a játékok nyereményeit...
A hónap vége felé pedig elindultunk idei utolsó sétánkra a losonci temetőbe és a felújított ravatalozóba, amely séta várakozáson felül sikerült, annál is inkább, hiszen még a Kossuth Rádióban is szó esett róla

DECEMBER


Az adventi időszakban természetesen a blogról sem hiányozhatott a Karácsonyi játék, amelybe 27-en kapcsolódtak be. A biztonság kedvéért szót ejtettem az egyik átalakult blogpartnerről is, hogy el ne tévedjünk, amikor a karácsonyi ajándékokat vásároljuk. 
Vitathatatlanul a hónap legjobban sikerült rendezvénye lett az ADVENTI FORGATAG címen megrendezett karácsonyváró találkozó a Kármán József Alapiskola termeiben és udvarán, amely során jó nagy kupac ajándék gyűlt össze a kárpátaljai gyermekeknek, és amely egyébként a jelenlévők lelkének és testének is megfelelő táplálékkal szolgált a különféle műsoroknak, illetve a karácsonyi puncsnak, káposztalevesnek, satöbbinek köszönhetően...

Persze ennél sokkal, de sokkal több történt velünk idén is, ezek egy része fent van ebben az internetes naplóban is, más része csupán az emlékezetünkben marad fenn, de nem baj. Lényeg, hogy hónapról-hónapra újabbnál  újabb ÉLményekben van részünk, biztos vagyok benne, hogy így lesz ez jövőre is.
Kellemes lezárását a 2016-os évnek, januárban találkozunk a rendezvényeken!

Érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, így eljutunk az eredeti cikkekhez, eseményekhez, fotóalbumokhoz, fb-oldalakhoz. Jó nosztalgiázást mindenkinek! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése