2018. szeptember 12., szerda

Szeptembertől folytatódik a losonci Ringató 3. évada

Losoncon, mint az ország 43 helyszínén, a napokban elkezdődtek a Ringató-foglalkozások. Idén Ajnácskő is csatlakozhatott a Ringató és Cseperedő programhoz. A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap által anyagilag is támogatott Cseperedő-program és Berky Angelika, a Cseperedő program koordinátora teszi mind ezt lehetővé. A program célja egy országos baba-mama klubhálózat kialakítása, illetve az ún. Ringató-foglalkozások és a Szülők Iskolája biztosítása a Felvidéken is. A foglalkozásvezetők ismereteinek bővítését a Ringató alapítója, a Forrai Katalin díjas Gállné Gróh Ilona, évente 2 alkalommal biztosítja.


Gyakorló anyaként úgy vélem: jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol hasonló korú gyerekeket nevelő anyukák találkozhatnak. Kicsit kiszakadni az otthoni rutinteendők mókuskerekéből. Ugyanazon témák foglalkoztatnak minket, tapasztalatokat cserélhetük, ismerkedhetünk, barátokat szerezhetünk.
Így szeptember elején még fontosabbnak tartom megemlíteni a Ringató-foglalkozások pozitív hatásait. Szülői visszajelzések alapján bátran kijelenthetem, hogy „Ringatós babáink” könnyebben veszik az óvodai beszoktatás nehézségeit. Ez számunkra nagyon fontos, hiszen a foglalkozás a magyar közösségek megmaradását és segítését is célozza. Ezeken a foglalkozáson néphagyományokból merített játékokkal, mondókákkal, dalokkal ismerkednek meg az anyukák. A résztvevő felnőttekkel közösen hozzuk létre a foglalkozás élményét!


A Ringató-foglalkozások után lehetőség nyílik közös játékra, valamint a Szülők Iskolája alatt is nagy hasznát vesszük a játékoknak: amíg az anyukák újabb ismeretekre tesznek szert, addig a gyerekek vidáman játszhatnak. A Szülők Iskolájában lehetőség nyílik az édesanyáknak különféle témák körüljárására, szakértői választ kapnak a neveléssel kapcsolatos kérdéseikre. Igyekszünk a szülők igényeit, kéréseit figyelembe venni, s olyan előadást szervezni, ami valós segítséget nyújt számukra.
Idén a Kármán József Alapiskola és Óvoda felújított Pitypang termébe várjuk a 0-3 éves korosztályt. Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen a foglalkozásvezetők közül többen pedagógusként tevékenykedünk, így az oktatási intézmények termeire mindig számíthatunk, de a legtöbb esetben rendelkezésünkre állnak a kultúrházak, a könyvtárak és a szabadidőközpontok is.


Egy kis kedvcsinálóként elárulom, hogy idén a programon belül egy igazi családi programot is kínálunk a felvidéki és losonci magyar családoknak: októberben a Csodamalom Színház látogat el hozzánk, decemberben Csecsemő (Baba) színházi előadást várunk tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek a VSG Táncszínház Társulattól...
És idén is lesz hagyományos Adventi forgatagunk, Családi napunk és ezen kívül még sok más színes programra invitáljuk a legkisebbeket.

Természetesen a Ringató foglalkozásokat továbbra is csütörtökönként 10.00 órától tartjuk, idén a Kármánsuli Pitypang termében. Minden régi és új Ringatóst sok szeretettel várunk!

Botos Tímea, a foglalkozások vezetője

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése