2018. július 1., vasárnap

JÚLIUSI előzetes programajánló

Hajnalra talaj menti fagyokat emleget az időjárás-előrejelzés, remélem minket ez az extrém hideg messzire elkerül így július elején. Ami viszont egészen biztosan nem kerül el, azok a különböző kulturális programok a vakáció első hónapjában.

Ma, azaz július 1-én 18.00 órakor nyitják meg a losonci zsinagógában az Ester és Ruth című kiállítást, amely a losonci születésű Mira Gáberová képzőművész és Dávid Koronczi közös munkáját tükrözi. A kiállítás a nyár végéig megtekinthető.


A következő héten érdemes lesz Fülekre ellátogatni, egészen pontosan a Városi Honismereti Múzeum udvarára, ahol július 5-től 7-ig az UDVart fesztivál zajlik majd nagyon gazdag programmal. A Folt Műhely alkotóműhelyein kívül lesznek vetítések, esti fényfestés, irodalom, könyvbemutató, slam poetry, de ellátogat ide Veiszer Alinda televíziós műsorvezető és Ján Benčík polgárjogi aktivista is. A világzenei, cross-over koncerteken CSÍK János és a Mezzo zenekar, a Hajni és a Fiúk, a Pázsit, a ZságbaMacska, a Circus Brothers és a SZEDER lép színpadra.

Aki pár hete Losoncon lemaradt, vagy ismét élvezni szeretné Juraj Hollý zongoramuzsikáját, az július 6-án (pénteken) menjen el 20.00 órára Rimaszombatba, ahol a Fekete Sas vendéglő udvarán, ill. rossz idő esetén a VMK-ban hallgathatja meg 12 eurós jegy ellenében.
Amúgy Rimaszombatban egész nyárra kiterjedő Jazztivalt tartanak, a részletes menü ITT olvasható.

Július 12-én (csütörtökön) késő este (22.00 órakor) mutatják be a füleki várban a Turčín Poničan című táncszínházi produkciót, amely a 14-ik tánc- és színházi workshop eredménye lesz. A fiatalokat július 2-tól két koreográfus és Vlado Sadílek rendező igyekszik majd színpadképes állapotba hozni. Aki több estét is szeretne velük tölteni, az szerdán 22.00 órától megtekintheti a nyilvános főpróbát is…


Július 14-én (szombaton) tartják Ragyolcon a XVIII. Ipoly Menti Művészeti Fesztivált. Délelőtt 10.00 órától gulyásfőző versennyel indítanak, 17.00 órától a Palóc Népművészeti Gála rengeteg éneklőcsoporttal és fellépővel, majd 20.00 órától generációk találkozása várható, fellép az Infinity és a Romantic együttes.

Losoncon ugyanaznap 15.00 órától érdemes lesz ellátogatni a losonci parkba, ahol a Fehér hattyú étterem kertjében idén is muzsikus juliálist tartanak. A fellépők főleg helyi rockegyüttesek, a névsor még alakulhat…

Július 19-én (csütörtökön) a felújított Városháza nagytermében klasszikus zenei koncertet tart a Mucha kvartett 18.00 órától. Losoncon Johann Nepomuk Hummel, Eugen Suchoň és Antonín Dvořák művei csendülnek majd fel. Belépőjegy 7 euróért váltható.

Aki nem rest és futna egy jót, annak ajánlom szíves figyelmébe az Ipolyi futóversenyt, amelyet július 21-én (szombaton) tartanak Losonc és Rapp között. A két bottal gyaloglókat (nordic walking) is várják, különböző kategóriákban.  


Július 26-28. között, azaz csütörtöktől szombatig tart idén a losonci Folklórfesztivál. A program csütörtök este 19.00 órakor a Városháza udvarán kezdődik, ahol az AMC Trió Stano Baláž népi zenekarával koncertezik.
Másnap délután 14.00 órától a losonci parkot ellepik a kézművesek és a népzenészek, akik egészen este fél nyolcig muzsikálnak. Majd 20.00 órától előbb egy nagykürtösi produkció, majd 22.00 órától a legendás Lúčnica táncegyüttes fellépése tekinthető meg 10.00 eurós belépőjegy ellenében.
Szombaton a parkban ismét kipakolnak a kézművesek, 18.00 órától végighalad a szokásos menet a városon, hogy 19.00 órától egészen 23.00 óráig a hazai és külföldi fellépők szórakoztassák a nagyérdeműt.

Ha a gyerkőcök már unják a nyári otthonlétet, július 30-tól mehetnek táborozni is. A hagyományos Palóc Népművészeti és Kézműves Tábort Látkyn immáron 14-ik alkalommal rendezik meg, ez ottalvós és igazán gazdag programmal készülnek a szervezők.


Ugyanazon a héten tartják a Novohrad-Nógrád Geopark napközis táborát is Füleken, ahová július 20-ig lehet még jelentkezni.

Ennyi nagy vonalakban a júliusi kínálat, kívánok mindenkinek nagyon kellemes vakációzós nyári napokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése