2018. december 2., vasárnap

DECEMBERI előzetes programajánló

Előttünk áll az év utolsó hónapja mindazokkal a programokkal, amelyek immár hagyományosnak mondhatók és természetesen akad pár egyedi rendezvény is.

Füleken ma 11.30 órakor hagyományosan meggyújtják az első adventi gyertyát a gimnázium épülete előtt rövid műsor kíséretében. Vasárnaponként pedig folytatják a gyertyagyújtást.


Aki ma szeretné jó társaságban tölteni a délutánt, az ne hagyja ki a 14.00 órakor kezdődő városnéző sétát a zsidó emlékek és az egykori gettó nyomában. Találkozó a zsinagóga bejárata előtt. A sétát Kristína Becániová és Puntigán József vezetik.

A séta után bizonyára jól fog esni az üldögélés Pavol Hammel és a Prúdy zenekar 18.00 órakor kezdődő koncertjén. Az Apolló Moziba ez alkalommal 17 euró ellenébe lehet bejutni.


December 3-án (hétfőn) a legkisebbeket várja a Ringató 10.00 órakor, ezúttal egy újabb táncszínházi produkcióval. A Kármán József Alapiskolában a Pöttöm Panna című előadás tekinthető meg. A belépés ingyenes.


December 6-án (csütörtökön) szintén a Kármán József Alapiskola termeibe várják – ezúttal a felnőtt korosztályt. A 17.00 órakor kezdődő előadáson Limbacher Gábor, a szécsényi Kubinyi Múzeum igazgatója beszél Nógrád megye vallási és népi művészetéről.

Az előadásra menet akár a Mikulással is lehet majd Losonc utcáin találkozni, hiszen ő már 16.00 órától serénykedni fog…

December 7-8-án (pénteken és szombaton) a szokásos szlovák nyelvű Medzihmla fesztivál zajlik majd többek között az egykori tűzoltóállomáson, a Lehár Kávézóban és a Franz Sörfőzdében. Részletes program szlovák nyelven ITT olvasható.

December 8-án (szombaton) a szokásos piaci bevásárlás mellé kézműves termékeket is vásárolhatunk a piac épületében, ahol délelőtt a szintén hagyományosnak mondható vásár zajlik majd például a Traditional Dixie Stompers együttes zenei kísérete mellett.


De ne időzzünk túl sokat a piacon, hiszen reggel 9-től a Kármánsuliba várnak mindenkit a hagyományos ADVENTI FORGATAGRA. A gazdag programkínálatból mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, a legkisebbeknek Ringató foglalkozást tartanak, a nagyobbaknak lesznek sportversenyek, kézműves foglalkozások, mézeskalács sütés, lesz karácsonyi gála, zenél a Helikoffer és a MIEZ Műhely. Persze a káposzta és a puncs sem hiányozhat. Gyűjtik a cipősdobozos ajándékokat is. Részletek az eseménynél.


December 10-én (hétfőn) érdemes lesz Rimaszombatban ellátogatni 18.00 órára a Városi Művelődési Központba, ahol Rák Viktória és Csémy Balázs valamint a Beliczay vonósnégyes Harang csendül című adventi műsora tekinthető meg. Jegyek elővételben (7 €) a Tompa Könyvesboltban vásárolhatók

December 13-án és 14-én (csütörtök és péntek) a losonci Köztársaság téren tartják a hagyományos karácsonyi vásárt gazdag kultúrműsorral egyetemben.


Csütörtökön Füleken a Városi Honismereti Múzeumban 17.00 órakor nyitják meg a Füleki cigányzenészek és zenekarok c. kiállítást. Ezen kívül karácsonyfadíszítés, ostyasütés és forralt bor várja az érdeklődőket.

December 14-én (pénteken) Füleken karácsonyi vásárra, délután 14.00 órakor pedig Közös nyelvünk – a zene című multikulturális zenei fesztiválra várják az érdeklődőket a Városháza előtti térre.

Losoncon szintén a karácsony jegyében telik a péntek, hiszen a zsinagógában este 19.00 órától Natascha Wright és Alfred McCrary előadásában népszerű karácsonyi dallamok és gospel zene is hallható lesz. Jegyek 15 euróért válthatók.

Rimaszombatban ehhez képest rémtettekkel fejezik be a pénteket, hiszen 18.00 órakor a Rimaszombati Kávéház szervezésében a dunaszerdahelyi maffia rémtettei lesznek terítéken Durica Kati és Szomolai Tibor könyvbemutatójának köszönhetően.

December 15-én (szombaton) Füleken hagyományosan Örvendezzünk a gimiben. A 16.00 órakor kezdődő rendezvényen a kicsiket a Mesefigurák bábszínház, táncszínházi produkció a nagyobbakat a Dobroda zenekar koncertje és táncház várja, miközben a Motolla Műhely tart kézműves foglalkozásokat.

December 16-án (vasárnap) is érdemes lesz ellátogatni a gimnáziumba, hiszen a Melódia Női Kar tartja ott immár XIV. Karácsonyi Hangversenyét. A 15.00 órakor kezdődő rendezvényen vendégelőadók is fellépnek.


December 17-én (hétfőn) Losoncon a Kármán József Színház könyvbemutatója szeretné kicsit kizökkenteni a nagy karácsonyi készülődésből az embereket. A 30 éves fennállását ünneplő csapat nem volt rest, és kötetbe foglalta az eddigi tevékenységét sok-sok fénykép és történet kíséretében. A könyvbemutató 18.00 órakor kezdődik a losonci Vigadóban.

Füleken a hétfői napon 16.30 órától 1944 karácsonya elevenedik meg a Városi Könyvtárban.  A fülekiek visszaemlékezései alapján készített dokumentumfilm a 2. világháború helyi történéseit mutatja be.

December 18-19-én (kedd-szerda) Füleken 16.00 órától a Művészeti Alapiskola diákjai adnak Karácsonyi koncertet az iskolában lévő koncertteremben.

Jelenleg ennyi rendezvényt hirdetnek a szervezők a világhálón, amennyiben újabbak is előkerülnek, azokról a heti programajánlókban esik majd szó. Természetesen továbbra is várom a programtippeket.
Kívánok kellemes adventi napokat!

UI: A meghirdetettel ellentétben a december 3-ki könyvtári találkozó műszaki okok miatt elmarad. A megértést köszönjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése