2015. december 25., péntek

HÓNAPSOROLÓ 2015

Közeledik az év vége, a számvetés ideje, a tavalyihoz hasonlóan idén is végigböngésztem internetes naplónk – a losonci anziksz – bejegyzéseit. Lehet kérem nosztalgiázni, inspirálódni, emlékezni, jövőre pedig még az eddigieknél is jobban csinálni…

JANUÁR

Tavaly január közepén utaztunk egyet a nagyvilágban a dunaszerdahelyi Antal Tamással, mert Úton lenni jó. A rendezvényre sokan kíváncsiak voltak, megtelt az alapsuli Kármán-terme.
Január végén hóhelyzet volt, de a hagyományos operettgála és a Csemadok bál sem maradt el emiatt 2015-ben. Az év első hónapjában könyvet és báli belépőjegyeket lehetett nyerni a blogon, apropó a 2016-os Újévi Operett Musical Gálára és a CSEMADOK bálba jegyek már kaphatók a plakátokon feltüntetett helyeken.

FEBRUÁR

2015 második hónapjában elkapott a rendszerezési vágy, így összeállítottam és a blog jobb oldali sávjában hozzáférhetővé tettem előbb a KÁRMÁN JÓZSEF SZÍNHÁZ történetéről írt cikkek és archívumi anyagok tartalomjegyzékét, majd a HELYTÖRTÉNETI cikkeket is listáztam a megjelenés sorrendjében.
Februárban új partnerrel bővült a blog támogatóinak listája, így ennek örömére játszottunk is egy jót.
Születésnapja alkalmából beszélgettünk egy jót a „Mágussal”, Vlado Sadílekkel a Nógrádi Könyvtárban.
Majd hogy otthonunkban is harmóniában éljünk, Urbančok Lara vezetett be minket a Feng Shui rejtelmeibe. Kíváncsi lennék, hányan szereztek be azóta zöld pénztárcát...

MÁRCIUS

A hónap elején a Kármán Színház Dalos étlapját szolgálták fel a Lehár Kávéházban, a nagy sikerre való tekintettel a felolvasószínházi produkciót március 19-én ismét telt ház előtt megismételték.
A Kármán Napok keretén belül számos rendezvény zajlott márciusban városunkban, így például kiállítás nyílt a losonci református templomról, Farkas Ottó is tartott könyvbemutatót a Kármán-teremben.
A hónap végén pedig Mikó István látogatott el hozzánk Svejk vagyok című produkciójával, erre belépőjegyeket is lehetett nyerni a blogon.
Én meg a március 15-i tömeg és a többi esemény látogatottságát összevetve morfondíroztam egyet a blogon…
A hónap legutolsó napján ismét sok időm lehetett, hiszen az egykori losonci Csemadokos SZÍNJÁTSZÁS történetét is tartalomjegyzékbe rendeztem, azóta is olvasgatható.

ÁPRILIS

Ebben a bolondos hónapban felélesztettük majd eltemettük a sikeres Losonc, szeretlek elnevezésű vetélkedőnket, ismét a Kármán József Alapiskola csapata nyert, több kihívója nem is akadt…
Ezt követően áprilisra „beköltöztünk” a Szabó Gyula Emlékházba, hiszen:
április 11-én megemlékeztünk a Költészet napjáról, Szászi Zoltán és Mizser Attila, valamint Nagy Csilla társaságában.
Egy héttel később Borkóstolót tartottunk, ismét Szabó Gyula festményei között. Előtte persze játszottunk is.
Pár nappal később ugyanott Dráfi Mátyás színművész örvendeztetett meg bennünket, Én csak egy magyar vagyok című műsorával, amelyben főleg a magyar nyelv szépségeit taglalta, és amelyhez ismét kreáltam egy jó kis játékot.

MÁJUS

A szerelem hónapját ismét morfondírozással kezdtem, másnap a losonci csemadokosok inkább kirándultak egyet Diósgyőrbe meg Lillafüredre.
Májusban folytattuk városnéző sétáinkat, ezúttal a losonci parkok és kastélyok voltak soron.
A blogon LÁNCREAKCIÓ indult, így a blogpartnerek meg én sem unatkoztam, remélem az olvasók se…
2015-ben 25 éves volt a losonci magyar óvoda, ennek örömére EGYÜTT ünnepeltek kicsik és nagyok.
Május utolsó napján CSIRIBIRI Játszóházat is tartottak, azóta gondolom, többen tudják Losoncon is, mit rejt a quilling – azaz papírcsíktechnika megnevezés…

JÚNIUS

Mivel a Kármán József Színház tagjai 2015-ben sem szerették volna kihagyni a komáromi Jókai Napokat, ezért hónapokon át szorgalmasan próbáltak, hogy június elején megtarthassák a BERLINI LILIOM bemutatóját. Egyből hármat is, hiszen a nézőket is a színpadra ültették, így egyszerre kevesebben fértek el. Így viszont elmondhatják, hogy háromszor tartottak teltházas előadást Losoncon! :-)
A darabról Erdélyi Attila barátunk cikket is írt, sőt a plakátot, műsorfüzetet, egyebeket is betettük virtuális archívumunkba.
Egyébként nagy izgalommal vártuk a híreket Komáromból, ahonnan forró dróton érkezett a nyereményesőről az értesítés.
Júniusban sörkóstolót is tartottunk, sajnos a most decemberre tervezett téli sörkóstoló az érdeklődés hiányában elmaradt.
Mellesleg a júniusi LÁNCREAKCIÓNK nyertese egész biztosan le tudja írni helyesen a „menyasszony, mennyország, mennyezet” szavakat. Például.

JÚLIUS

Ebben a szép meleg nyári hónapban állandó könyvajánlóink szállítója, a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium új helyre költözött, mivel a régi városháza épületének felújítási munkálatai megkezdődtek. Akkor még tán senki sem sejtette, hogy hamarosan Könyvudvar és Galéria is nyílik a Vajansky utca 6 szám alatti udvarban.
Hogy a nyári uborkaszezont enyhítsék, a losonci parkban remek kis muzsikus juliálist szerveztek, a ligeti állatkertbe egy láma is beköltözött.
Én a blogon folytattam a Láncreakció című játékunkat, bemutattam legújabb blogpartnerünket, a Zornička drogériát és a losonci Kutyamenhelyet.

AUGUSZTUS

A vakáció második hónapjában Losonc városa ismét kitett magáért, hol a parkban hol a téren zajlottak az események, a Városnapok rendezvénysorozata ismét nagy tömegeket vonzott a városba.
Ugyan a magyar rendezvények a nyáron szüneteltek, a blogon ismét lehetett játszani, persze mi mást mint Láncreakciót?
Augusztusban én sem vittem túlzásba a posztolást, összesen 12 bejegyzés született, ebből 4 volt a Könyvajánló, egy pedig a szeptemberi kirándulást beharangozó Hírlevél a Csemadoktól.

SZEPTEMBER

Bezzeg szeptemberben beindult az élet! A Nógrádi Könyvtárban minden hónap első hétfőjén tartott összejövetelen ezúttal Puntigán József mesélt Darkó Istvánról.
Kémeim jelentették, hogy a Hírlevélben beharangozott kirándulás Hatvanba és Budapestre nagyon jól sikerült, így kértem róla képes beszámolót a blogra. Legalább tudjuk, miről maradtunk le!
A blogon bemutattam Bella Líviát, akit egyáltalán nem zavar, ha valami kínaiul van!
Városnéző sétánkon ezúttal a szecesszió nyomába eredtünk Böszörményi István vezetésével, majd kellemesen elfáradva ültünk le az éppen megnyíló Phoenix Könyvudvaron, hogy pár perccel később a Phoenix Galériában keressünk menedéket az éppen eleredő eső elől.
Mivel ismét volt egy kis időm, a KÖNYVAJÁNLÓINKAT is csinos kis tartalomjegyzékbe rendeztem, majd álnok módon megkérdeztem hány darab könyvet ajánlottunk már a blogon.
Persze szeptemberben is volt Láncreakció, nyertese is volt, azóta gondolom, sokan tudják, hogy a losonci bölcsőde szecessziós stílusban épült.

OKTÓBER

Októberben nagyon szorgalmas voltam, összesen 20 bejegyzés született a blogon, a hónap mindjárt blogszülinapi játékkal indult, tortát vagy jegyeket lehetett nyerni a borkóstolóra.
A feladvány roppant kacifántos volt, meg kellett írni, ki miért olvassa a blogot. A beérkezett válaszoktól hízott a májam!
Októbertől letölthetővé és nyomtathatóvá vált az aktuális havi program, persze novemberre elfelejtettem mit és hogy kell ehhez beállítani, de aztán orvosoltam a bajt.
Amint az már kiderült, borkóstolót is tartottunk a Szabó Gyula Emlékházban, sajnos elég gyér volt iránta a valós érdeklődés, pedig az olaszrizlingek igazán finomak voltak!
Az új Phoenix Galériában Tibeti délutánt tartottak Sári Lászlóval, majd pár nappal később Puntigán József mutatta be legújabb könyvét Losoncról, amely a várost az idő változásaiban mutatja be, és amelyet Mária Adamovával állítottak össze.
Egyébként októberben megnézhettük a Kassai Thália Színház Nebántsvirág című előadását a B. S. Timrava Színházban, Két nappal később a Nógrádi Könyvtárban adtunk egymásnak találkát, ahol Bella Lívia mesélt Közép-Amerikában szerzett élményeiről.
Mivel szeretjük az izgalmakat, az őszi óraátállítás másnapján a losonci templomokat vettük szemügyre a sokadik városnéző séta keretén belül. A szemrevételezés a református templom tornyára is kiterjedt, remek kis fotókat lehet onnan készíteni…
A hónap végén ismét a Phoenix Galériában randevúztunk, ezúttal fiatal alkotókkal, műveik azóta is megvásárolhatók ugyanott.
Októberben láncreakció című játékunk is véget ért, elfogytak a blogpartnerek, viszont a legszorgalmasabb játékosok különdíjakat is nyerhettek.

NOVEMBER

November elején Szomolai Tibor mesélt a felvidéki létről a Phoenix Galériában, egy nappal később Szabó Ottó festőművész kiállításának megnyitója zajlott a Szabó Gyula Emlékházban, szerencsére vannak a kulturális rendezvények között pihenőnapok is olykor...
Mikor máskor foglalkozhatnánk olyan misztikus dologgal, mint a családállítás, ha nem péntek 13-án? Urbančok Lara visszatérő vendégünk, mindig más témákkal érkezik Losoncra. Ezúttal egy problémamegoldó módszert mutatott be, ha van rá igény folyt. köv.

DECEMBER

Az év utolsó hónapját Szászi Zoltánnal és legújabb könyvével kezdtük ismét a Phoenix Galériában, másnap Puntigán Józseffel a zsidó emlékhelyek nyomába eredtünk, a séta végén flódnit ettünk, ennek receptje sok egyéb mással bekerült az újonnan indított rovatunk, az ÉLÉS-TÁR egyik cikkébe.
Remekül sikerült az idei utolsó CSIRIBIRI Játszóház is, egyrészt a kellemes helyszín (Phoenix Galéria), másrészt a Kelemen Trió szívet melengető koncertje, a testet melengető karácsonyi puncs és káposztaleves, valamint a Magtamás Demecs Anita vezetésével készített karácsonyi díszek alapozták meg a karácsonyi hangulatot, amelyet már csak fokozott a Kárpátalján élő nehéz sorsú gyermekeknek gyűjtött, cipős dobozokba és egyebekbe csomagolt ajándékok tömege.
A blogon bemutattam két ügyes losonci fiatalt: Nagy Adriannát és Nagy Hajnal Csillát, tessék ezeket a neveket megjegyezni, még biztos hallunk róluk!
Volt persze karácsonyi játék is, mert játszani jó, és mert a losonci anzikszon igazán nagy eséllyel lehet nyerni!
December 18-án összegyűltünk a Kármán-teremben, hogy meghallgassuk Jakubecz László Ady Endre éjszakái című irodalmi műsorát, a Serly Kamarakórus rögtönzött karácsonyi koncertjét, majd forralt bor és némi édes és sós aprósütemény mellett kellemes karácsonyi ünnepeket kívánjunk egymásnak.
Méltó befejezése volt ez az idei losonci kulturális rendezvényeknek, úgy gondolom!
ÉLÉS-TÁR című rovatunkat az olvasók írják, jövőre is várom a recepteket, fotókat, gondolatokat, egyebeket – bármit, ami az „életünk tárába” belefér.

A bordóval jelölt szavakra kattintva eljutunk az eredeti cikkekhez, eseményekhez, fb-oldalakhoz. Jó nosztalgiázást mindenkinek! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése