2018. június 3., vasárnap

JÚNIUSI előzetes programajánló

Már pár napja június van, éppen ezért itt az ideje, hogy nagy vonalakban áttekintsük, mi vár ránk az év hatodik hónapjában Losoncon és a környéken.

Mindjárt ma délután bóklászhatunk egy kellemeset a Nógrádi Múzeum és Galéria kertjében, ahol 14.30 órától megismerkedhetünk az épület és kertje történetével a Nyitott parkok és kertek hétvégéjének keretén belül. 15.30 órakor zenés irodalmi műsor következik, közben a kertben megtekinthető lesz egy fényképkiállítás, illetve az intézmény aktuális kiállításai is a termekben. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak egy vasárnap délutáni kerti piknikre a szervezők.


Szintén ma délután 17.00 órakor tekinthető meg a Marica grófnő című operett három felvonásban a B.S. Timrava Színházban tánckarral és a Dunakeszi Szimfonikus Zenekarral.

Június 4-én (hétfőn) családi moziba várják az érdeklődőket a Franz Sörfőzdében megvalósuló filmklubos vetítésre, ahol egy 2017-es dán animációs filmet vetítenek 17.00 órától szlovák nyelvű szinkronnal: Neuveriteľný príbeh o obrovskej hruške (Hihetetlen történet az óriás körtéről).

  
Június 9-én (szombaton) a Füleki Művészeti Alapiskolában a Hugo Kauder Trio koncertezik 19.00 órától. Az Ivan Danko, Lakatos Róbert és Ladislav Fančovič összetételű együttes zongoratriókat játszik a romantikától napjainkig. A belépés díjtalan.


Rendkívüli módon június második hétfőjén tartják a „Szótértők” legközelebbi találkozóját. Június 11-én a Nógrádi Könyvtárban 17.00 órakor immáron harmincegyedik alkalommal jönnek össze a könyvbarátok, az esemény címe is ezt tükrözi: Harminc találkozó után – vakáció előtt. Minden érdeklődőt sok szeretettel várnak!

Június 13-án (szerdán) Rimaszombatban a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola FOUR FEST című rendezvényén nem csupán a versenyzés kap teret, hanem focitorna, DJ show és a sztárvendég a Metalinda együttes is. Ez utóbbi este 19.00 órakor kezdi koncertjét a Fekete Sas udvarán.

Hogy Losonc se maradjon ki a zenei programokból, június 14-én (csütörtökön) este 19.00 órakor az Apolló Moziban Jozef Hollý és zenekara ad koncertet. A produkcióra jegyek 17 és 19 eurós áron még kaphatók.

Aki inkább kórusműveket hallgatna a zsinagógában, az ne hagyja ki másnap, azaz június 15-én (pénteken) a megalakulásának 85-ik évfordulóját ünneplő Ozvena vegyeskar ünnepi koncertjét 17.00 órától. Belépődíj tetszés szerint.

Ugyanaznap este a B.S.Timrava Színházban tartja 125-ik premierjét a szlovák nyelven játszó losonci Timrava Színjátszócsoport. Osvald Záhradník: Zurabája című művét 18.00 órakor mutatják be, aki pénteken nem ér rá, az 18-án (hétfőn) megnézheti a reprízt.

Vasárnap, azaz június 17-én Füleken a várban immár 12-ik alkalommal tartanak íjászversenyt. A különböző kategóriákban zajló megmérettetésre június 15-ig lehet jelentkezni.

Június 22-én és 23-án zenei fesztivál zajlik Bolykon, amit az ellenség megtévesztésére úgy hívnak, hogy ĽADOVO FEST 2018 (Ľadovo ugyebár a tó Losonc mellett). A rengeteg zenei fellépő mellett rengeteg egyéb programot is ígérnek a szervezők, részletek az esemény oldalán.

Június 23-án (szombaton) ismét Losoncon lép fel a népszerű Radosinai Naiv Színház, ezúttal a BESAME MUCHO című produkciót tekintheti meg a tisztelt nagyérdemű 19.00 órától a B.S.Timrava Színházban. Aki nem szeretne erről lemaradni, az már most vegye meg a jegyét, már alig van szabad hely…

Aki szombaton színház helyett inkább Omega koncertre menne, az menjen Rimaszombatba, ahol a szabadtéri színpadon 21.00 órakor kezdődik a neves zenekar koncertje. 20.00 órától az Elán Forever előzenekar játszik. Jegyek 25 euróért kaphatók.*
 
Június 24-én (vasárnap) a losonci zsinagógában More chassidic songs /További haszid dalok/ csendülnek fel a Baruch Myers, Boris Lenko, Jozef Lupták és Miloš Valent összetételű kvartett előadásában. A 18.00 órától kezdődő koncertre jegyek 5 eurótól kaphatók.


Június végén még egy zenei csemege vár ránk Losoncon, egészen pontosan június 29-én (pénteken) este 21.00 órától csendül fel a ligeti amfiteátrumban Verdi Traviatája a besztercebányai Állami Opera előadásában. A szabadtéri előadásra jegyek 13 euróért kaphatók.

Még egy rendezvényre szeretném felhívni a figyelmet: Egyházasbáston június 25. és július 1. között I. Felvidéki fürdő- és közösségépítő kalákát tartanak, amelynek célja a Mogyorós-kút új arculatának létrehozása. A munkán kívül esténként Böszörményi István előadásán, Zselenszky Tamás egygitáros estjén, Kerényi Éva könyvbemutatóján és Topor Feri táncházában lehet kikapcsolódni. Jelentkezés és bővebb infó e-mailben a medvesalja@gmail.com címen, telefonon a +421911615896 telefonszámon.

Ennyi nagy vonalakban a június, biztos vagyok benne, hogy további rendezvények is előkerülnek még, érdemes lesz figyelni a heti programajánlókat is.

(*kiegészítve: június 4-én)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése