2014. november 12., szerda

Novemberi sétánk – összefoglaló

Most már egészen biztos, hogy minket nagyon szeretnek odafönn, ugyanis a november 9-i sétánk idején fantasztikus tavaszi időben volt részünk! Megjegyzem, az nem is ártott, hiszen a vasárnap délutánból csaknem egy órát a meglehetősen hűvös levegőjű losonci református templomban töltöttünk. Bent, odalent meg odafent is!
Nem is gondoltam volna, hogy épp a novemberi sétánk lesz majd ilyen népszerű, most voltunk talán a legtöbben. Ez annál is inkább óriási öröm, mert egy évvel ezelőtt, az első ilyen sétánkon a sétát vezető Puntigán Józseffel együtt összesen 6-an voltunk. Íme a beharangozója. Mondjuk akkor sokkal, de sokkal hidegebb volt… és sokkal, de sokkal kevesebben olvasták az anzikszot!

A református templomban

 Szóval most vasárnap megrohamoztuk a református templomot, ahol nagy szeretettel fogadott bennünket Miklós István református lelkész. Rögtön át is vette a szót, és elmesélte a templom korai és újabb kori történetét is. Olyan részletes tudásanyaggal rendelkezik, hogy biztos még órákig lett volna mesélnivalója, de igyekeznünk kellett, hiszen még a városban is akartunk nézelődni…

Miklós István református lelkész

Megtudtuk tőle például azt, hogy a templom az 1849-es tűz idején leégett, harangja is megolvadt. Annak maradékából (is) készült a torony mai harangja. A falakat Wagner János pesti építőmester tervei alapján építették újra. Az építkezés előkészítő munkálatai során a templom közepén egy sírboltra találtak, benne a csontokon kívül gyűrűket, boglárokat, láncokat és ezüst koporsószögeket leltek…

A bal oldali "kupac" a sírbolt teteje, ahol a kincset találták

Mi is lementünk a járószint alá, és megnéztük az egykori alapokat, illetve a kriptát, ahol a losonci kincset találták, melyet 1850 óta a budapesti Nemzeti Múzeumban őriznek. Az ember fel se fogja, mit kerülget éveken át az utcát járva…

A karzaton

A „pince” után felmentünk a „padlásra”. Közben megálltunk a karzaton, ahonnan hiányzik az orgona, cserébe nagyon jól áttekinthető a templom belseje. Onnan indultunk szépen libasorban fel a toronyba, először a csigavonalban haladó lépcsőkön, később az óraszerkezet körül létrákon, ill. fa lépcsőzeteken. Mit mondjak – nagy élmény volt!

Ez még csak a kezdet...

Az odavezető út pókhálós és szűkös tereiért kárpótolt a csodás kilátás: a várost szinte a tenyerünkbe kaptuk, hirtelen minden olyan közelinek tűnt… Néha nem árt új szemszögből is megszemlélni a dolgokat!
Miután mindenki elkészítette a toronyból a megismételhetetlen fényképfelvételeit, útra keltünk a városban.

Épp a Chevra Kadischát nézzük

Először a Bég utcán sétáltunk le az Alapiskola bejáratához, ott Puntigán József mesélt nekünk röviden az iskola történetéről, majd a Kármán utcán visszatértünk a Kubinyi térre, onnan következett a Városháza, álldogáltunk egy kicsit a szemközti üres parkolóban is, ahová anno a losonci színházat tervezték felépíteni, majd folytattuk utunkat a bíróság felé.

Itt nem áll színház Losoncon

Ott szó esett a malomról, a Bagolyvárról, a felújított Komensky utcáról, meg egyebekről. Kezdett ránk sötétedni, így megszavaztuk, hogy rövidítünk, és minél hamarább eljutunk a Lehár kávézóba pihenni és felfrissülni egy kicsit. Ott aztán úgy belejöttünk a beszélgetésbe, ötletelésbe, hogy bizony vacsoraidőre értem haza… De jó volt, nagyon jó!

Kellemes feltöltődés

Remélem, aki velünk tartott nem bánta meg! Miklós István lelkész úr felajánlotta, hogy máskor is szíves rendelkezésünkre áll, csak időben kell szólni! Ezúton is szeretném neki megköszönni a lehetőséget és a szíves fogadtatást!

A Phoenix Könyvesboltban kapható!

Aki ennél többet szeretne tudni a református templomról, annak szíves figyelmébe ajánlom a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumban kapható füzetecskét, melynek szerzője Böszörményi István.

És mielőtt bárki úgy gondolná, hogy idén már többet nem sétálunk közösen: már most jelzem, hogy nagy valószínűséggel december 28-án, vasárnap járunk egyet a losonci parkban, arról is rengeteg mesélnivalója akad Puntigán barátunknak. Gondolom utána betérünk felfrissülni és melegedni valahova, a helyet még pontosítjuk. Karácsony után Szilveszter előtt egy kis mozgás a friss levegőn? Nos?

(Szöveg: Éva, fotók: Puntigán József)

Fotóalbum további képekkel ITT látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése