2014. november 22., szombat

Ez már történelem! (19)

Legutóbb a Titkárnő és a Szív küldi szívnek című összeállítást emlegettük itt, és egy beazonosítatlan darab fotóit mutattam hozzá. Azóta se jelentkezett senki, aki tudná mi látható a képeken…


Ma egy közismert mű, az Anna Frank naplója (A hátsó traktus) színpadi változatáról esik szó, amit a losonci Csemadok színjátszó csoportja 1961. január 28-án mutatott be. A krónika szerint a darabot a Vigadó nagytermében háromszor játszották, de előadták Rimaszombatban és Bussán is.


Érdemes egy pillantást vetni a szereposztásra is: a már jól ismert neveken kívül – Hrugyan Ferenc, Szvetlik Lászlóné, Szlúka Béla, Szlúka Béláné, Losonczi Ernő, Benkó Lenke, Dedák Sándor – olyan nevek is megjelennek, mint Krista Katalin, Dudinszky Ágnes és Duray Miklós.

 Krista Katalin és Duray Miklós

Ez utóbbi édesapja, Dr. Duray Endre technikai rendezőként szerepel a műsorfüzetben, a súgó Magyar Edit, és az ügyelő Gábor Sándor társaságában.


A rendező ismét Kovács Kató volt, akinek ez volt az első ilyen „drámai” jellegű – tehát nem vígjátéki – rendezése Losoncon.


A műsorfüzetben Ferencz Ferdinánd így ír a darab színpadra állításának nehézségeiről: „Legelőször is a szereplők megválasztása okozott problémát. Ismeretes, hogy színjátszóink, kik bár Tháliának minden odaadással hódolnak, csupán műkedvelők és többen közülük sok esetben inkább a könnyebb lélegzetű színművekben, operettekben mozognak otthonosan a színpadon."
 
Kriska Katalin, Losonczi Ernő, ?, Szvetlik Lászlóné

"Közülük például, évek óta nagy sikerrel szórakoztatja és nevetteti a különböző, de általában komikus jellegű szerepekben Szlúka Béla a közönséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szlúka Béla komolyabb, nagyobb művészi alakítást követelő drámában nem állja meg sikerrel a helyét. Tehetségét és sokoldalúságát bizonyítja be ma Van Daan szerepében."
 

"Ez a megállapítás vonatkozhat mindazokra, kiket leginkább az elmúlt évek során sikerrel bemutatott operettekből ismer a közönség. Köszönet illeti őket, hogy az előítéleteket elvetve egy olyan drámai mű bemutatását tették lehetővé, melynek mondanivalója az egész világ lelkiismeretéhez szól."


"Hrugyan Ferenc, aki az apát Otto Frankot alakítja, mint mindig, most is megtalálta az őt megillető drámai szerepet, melyben tehetségének legjavát nyújtja."


"Krista Kató, Anna szerepében a kezdeti nehézségeket kiküszöbölve meglepő és egyben megrázó alakítást nyújt. Kedvességével, egyszerűségével lebilincseli a közönség figyelmét. Duray Miklós és Dudinszky Ágnes Margot szerepében szintén dicséretet érdemel."


A műsorfüzetben Ferencz Ferdinánd verse is megjelent, íme:


És még egy oldal a műsorfüzetből:


Sajnos elfogytak a losonci Csemadok krónika teleírt lapjai. Így a továbbiakban csak az esetleges műsorfüzetekből és fellelhető újságcikkekből meríthetek. Legközelebb a Különleges világnap című előadás fényképeit mutatom, van belőlük bőven...

(Szöveg: Éva és idézetek a Csemadok krónikából és a műsorfüzetből, képek a Csemadok és az Anné család archívumából; a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése