2014. november 2., vasárnap

NOVEMBERI előzetes programajánló

Akik részt vettek októberben a Csemadok Vigadóban megrendezett ünnepi műsorán, azok már valószínűleg találkoztak a losonci novemberi programmal, a helyszínen osztogatott szórólapok formájában. Most nézzük az annál kicsit bőségesebb novemberi programajánlót.

Losoncon javában zajlik az Őszi Színházi Napok rendezvénysorozata, ennek keretében november 4-én délelőtt 10.00 órakor egy mesejátékkal szerepel a B.S. Timrava Színházban a pozsonyi LUDUS Színház.

Másnap november 5-én a felnőtteket várják az Apolló Moziba 18.00 órára a pozsonyi Wüstenrot Színház mondhatni interaktív előadására. A szlovákul Šialené nožničky cím alatt futó világhírű krimikomédia magyarul a Hajmeresztő címet viseli, rendkívül izgalmas, ugyanis a nézők beleszólhatnak a cselekmény alakulásába. Belépőjegy 12 euró.

Idén 15 éves a Pitypang tánccsoport! Ennek örömére szülinapi bulit szerveznek november 8-án (szombaton), nagyon sok szeretettel várják egykori táncosaikat, segítőiket a Kármán József Alapiskolába.

Másnap, november 9-én egy kis vasárnap délutáni korzózásra invitálunk mindenkit, az „anziksz élőben” sorozatunk idei utolsó helytörténeti sétájára. Találkozunk 14.00 órakor a Kármán emlékműnél, majd bemegyünk a református templomba, sőt, felmegyünk a tornyába is, ahonnan egykor a losonci tűzoltók kémlelték a várost. Megsúgom, hogy nagyon jól lehet onnan fotózni Losoncot, a fényképezőgépeket is érdemes lesz elhozni! Körbejárjuk a környéket is, megnézzük a felújított Komensky utcát, majd a séta legvégén betérünk melegedni a Lehár kávézóba, és talán megnézzük a Phoenix Könyvesboltot is. Részletes útvonal és térkép a séta plakátján látható.

Vasárnap a Vigadóban a divaté lesz a főszerep, ugyanis a losonci Astra klub idén is megrendezi a hagyományosnak mondható divatbemutatóját. Kezdés 17.00 órakor, a belépőjegy 2 euróba kerül.

November 10-én (hétfőn) a Nógrádi Könyvtárba lesz érdemes ellátogatni, ugyanis a szlovák szakirodalom részlegén „Art by Lili” címen retró stílusú képregény-kiállítást nyitnak meg.

November 11-én (kedden) ismét színház, persze ez is szlovák nyelven, ezúttal Mártonból érkezik hozzánk színházi társulat, hogy 18.00 órától a B.S. Timrava Színházban előadja a Národný cintorín (Nemzeti temető) című produkcióját. Belépők elővételben 10 euróért, a helyszínen 12 euróért kaphatók.

És akkor most jön a nagy csavar: az eddig Klubszerdaként működő találkozóink átkerülnek csütörtökre, illetve az is lehet, hogy más napokra is szervezünk majd találkozókat – legyünk rugalmasak! November 13-án – tehát csütörtökön – a Losonc, szeretlek! elnevezésű vetélkedőnk legújabb fordulójára kerül sor, a legutóbbi győztes Kármán J. Alapiskola és Óvoda csapata kihívta a Serly kórus csapatát, így ők lesznek a nagy összecsapás résztvevői. Igyekszünk nagyon izgalmasan összeállítani a játék menetét, reméljük, akik megtiszteltek jelenlétükkel eddig sem unatkoztak, és ezt a fordulót sem hagyják ki!
Helyszín az iskola Kármán-terme, kezdés: 17.00 órakor. Mindenkit szeretettel várunk!

November 14-én (pénteken) Fülekre várják a néptánc szerelmeseit, hiszen a Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes bemutatja Pátria című egyfelvonásos táncjátékát, további fellépők: Korpás Éva és a komáromi Ritka Magyar Folkband és a dernői Borostyán Néptáncegyüttes. Kezdés 18.00 órakor, helyszín a VMK, belépődíj: 1 euró.

A következő hétre csak egyetlen programot találtam: november 20-án (csütörtökön) a Szabó Gyula Emlékházba várnak mindenkit sok szeretettel a „Háború és béke Szabó Gyula művészetében” elnevezésű kiállítás megnyitójára 17.00 órára. Festmények és fametszetek lesznek majd láthatók.

November 26-án mindazokat várjuk a Lehár kávéházba 18.00 órára, akik tavasszal lemaradtak a losonci Kármán József Színház jubileumi kabaréműsoráról, amely a rendkívül stílusos Egy hét a kávéházban címet viseli. Mivel az ülőhelyek száma korlátozott, nem árt időben beszerezni a 3 eurós belépőjegyet.

Aki már a fenti kabarét látta, de színházba vágyik, az ne hagyja ki ugyanaznap szerdán a pozsonyi Kisszínpad előadását 18.00 órai kezdettel a B. S. Timrava Színházban. Peter Shaffer: Fekete komédia című színművét annak idején a kassai Thália is játszotta Black comedy címmel; a darab érdekességét az adja, hogy a színészek mondhatni a sötétben tapogatóznak… erről bővebben ITT olvashatunk. Belépődíj: 4 euró.

Pénteken Voskovec-Werich darab bemutatóját tartja nálunk a csehországi NA TAHU színjátszó csoport 18.00 órai kezdettel a B. S. Timrava Színházban. A darabról, és az egész színházi rendezvénysorozatról bővebben ITT olvasható ismertető szlovák nyelven. A november 28-i előadásra a jegy 3 euróért kapható.

A sok színházi előadás után szombaton bizonyára mindenkinek jól fog esni egy kis mulatozás. A Kármán József Alapiskola és Óvoda mellett működő szülői szövetség idén is megrendezi az immár hagyományosnak mondható Katalin-bált. November 29-én tehát helyszín a Csillag (Hviezda) étterem, belépőjegyek 15 euróért kaphatók az Alapiskolában és az MKK-ban. Mindenkit szeretettel várnak.

Ha a losonciak valamiért további színházi előadásokra vágynának, akkor feltétlenül látogassanak el november 23-30 között Fülekre, ott ugyanis akkor rendezik a Színházi fesztivált, javarészt magyar nyelvű előadásokkal. Fellép többek között a füleki Zsákszínház, az Apropó, de a losonciak is a kabaréval és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház is. Részletes műsor ITT olvasható.

Részemről ennyi a novemberi előzetes, változatlanul érvényes, hogy érdemes követni a heti programajánlókat is itt a blogon.
Mindenkinek kellemes kulturális élményeket kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése