2014. november 15., szombat

Ez már történelem! (18)

Most jön, ami még nem volt! Ma haladunk tovább a Csemadok krónika szerint a történelemben, közben olyan képeket mutatok, amelyeket nem igazán tudunk beazonosítani. Anné Marikától kaptam a fotókat, először azt hittük, hogy a múlt héten tárgyalt Bástyasétány 77 című előadáson készültek, de a díszlet egészen más rajtuk, így elbizonytalanodtunk… Elképzelhető, hogy a darab próbáján készültek, meg az is, hogy nem. Aki esetleg tudja, szóljon!

Az első fotó az Anné családtól: talán a Bástyasétány 77 próbáján készült

De lássuk először mit ír az 1960-as évről a krónika:
"1960. április 2-án mutatták be színjátszóink Dedák Sándor rendezésében Bussán „A titkárnő” című három felvonásos vígjátékot. Ez volt az első eset, amikor a színdarab bemutatását nem Losoncon tartották meg. Április 9-én és 10-én Losoncon is bemutatták a vígjátékot. Előadták még Füleken, Panyidarócon, Kétkeresztúron (Nové Hony) sikerrel."

Egy kép A titkárnő c. előadásból,
rendezte Dedák Sándor és talán Farkas Vera szerepelt benne,
sajnos műsorfüzetem nincs hozzá

"A Csemadok színjátszók versenyén a 4. helyezést érték el a darabbal. A Bástyasétány 77 és A titkárnő darabok az év folyamán 27 alkalommal kerültek közönség elé.
Április második felében újra megrendeztük a Kérdés-felelet estünket. A székházunkban rendezett esten főleg fiatalok vették ki részüket a rendezvényben, mely elérte kitűzött célját."

Anné Lili, Szluka Béla a darab kétséges

"Az énekkar egysége meglazult, így új karnagy segítségével az újjászervezés megindult. A kerületi konferencia előestéjén az ünnepségen az énekkar fel is lépett.
1960 tavaszán rendeztük meg az első gyermek-karnevált, melynek nagy közönségsikere volt. Ez a rendezvény a választási időszakban zajlott le. A helyi hangszórón keresztül továbbra is felhangzottak heti félórában a kulturális hírek, melyet mellett a kultúrbrigád falura is kijárt a választási előkészítés időszakában. Voltak Vilkén, Panyidarócon."

tán ismét Szluka Béla és biztosan Anné Lili,
de hogy melyik darab?

"A júniusi színkörvezetői tanfolyamra helyi csoportunk Anné Lili kultúrtársat küldte.
1960. szeptember 24, 25-én „Szív küldi szívnek” címmel tarka műsort rendezett a színjátszó társulatunk, melyet H. Kovács Kató állított össze."
Felléptek: Anné Lili, Benko Lenke, Csaszlovszky János, Csaszlovszky Jánosné, Dudinszky Ágnes, Gajdos Jánosné, Jasko Zoltánné, Kovácsik Kató, Kolozsvári Károly, Losonczi Ernő, Losonci Ernőné, Dedák Sándor, Lesák József, Szluka Béla, Szluka Béláné, Páles Milan, Riasz Tibor, Walter Ella, Walter Éva.

Ez is Anné fotó: Leszák József és valami űrhajós?

A „Haladás” c. hetilap is méltatta a tarka est sikeres rendezését, H. Kovács Kató rendező érdemeit, Kolozsvári Károly bűvészmutatványait.

Anné Lili, Leszák József, Szluka Béla?, Tóth Dezső - a darab meg rejtély

1960. november 27-én, vasárnap délután tartottuk meg az évzáró taggyűlést. A beszámolóból kiderült, hogy az évben legeredményesebben működtek a színjátszók és a kérdés-felelet estek voltak sikeresek.

A felállás ugyanaz... tudja valaki mi ez?

Színjátszóink dicsérő oklevelet és díszoklevelet kaptak. Dedák Sándor kéthetes jutalomüdülésen vett részt a Szovjetunióban.

?, Anné Lili, Leszák József kisdobosként - zenés darab lehetett

A csoport anyagilag is erősödött. Az adósságunkat kiegyenlítettük, vásároltunk színfalakat, kellékeket, televíziót és más berendezést.

Leszák József és a többiek táncolnak

"A vezetőség 1960-ban 43 ülést tartott, 2-szer volt taggyűlés megtartva, melyen a tagság nem nagy számban vett részt. A vezetőség 21 tagja közül csak a fele vette ki részét a munkából.
1960. december 25-én a Vigadó nagytermében közkívánatra a színjátszóink megismételték a Szív küldi szívnek esztrádműsort."

Ezt ilyen gyűrötten sikerült csak lefotózni - elnézést érte

Szóval ennyi fért mai, kicsit különleges visszatekintésünkbe. Különleges, mert olyan képeket mutatok, melyeket nem tudunk konkrét darabhoz sorolni, és különleges azért is, mert én bizonyos párhuzamokat vélek felfedezni napjaink történéseivel…
Gondolok itt például az egyre sikeresebb Losonc, szeretlek! című vetélkedőnk és a Kérdés-felelet est közötti hasonlóságra, és egyebekre.

Ha bárki segíteni tud a fotók beazonosításában, kérem jelentkezzen! Köszönöm!
(Szöveg: T. Éva, idézet a Csemadok  krónikából; a színessel jelölt szavak hivatkozásokat jelölnek, a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése