2014. április 30., szerda

MÁJUSI előzetes programajánló


Éljen május elseje, énekszó és tánc köszöntse! – akár ezzel is indíthatnám szokásos havi programajánlónkat, már csak a felvonulás meg a papírtálcás virsli hiányzik hozzá, nem? Szóval aki május elsején zenére és táncra vágyik az látogasson ki a losonci ligetbe, pontosabban a Fehér Hattyú étterembe, ahol délelőtt 11.00 órától szvingmuzsika hallható a Traditional Dixie Stompers előadásában, és hogy senki se maradjon éhesen, különböző finomságokat is grilleznek. A belépés ingyenes!

Ha valaki nagyon belejönne a mulatozásba és pénteken sem tudna leállni, az menjen el Rimaszombatba, ahol május 2-3-án rendezik meg a Városnapokat. A Tavaszi vásáron kívül nagyon gazdag műsor fogadja a látogatókat, pénteken többek között történelmi bajvívás is lesz, majd fellép a híres Cigánski diabli elnevezésű zenekar is. Szombaton a Motolla tart kézművesfoglalkozást, ezen kívül kiállításmegnyitó és focimérkőzés is lesz, ahová ingyenes a belépés, sőt ingyen sört is adnak!

Május 5-én hétfőn a losonci Magyar Kulturális Központba várják az érdelődőket 17.00 órára, ahol Balla Ede Zsolt tart előadást Szakrális Földrajz – Szent Földünk Rajza címmel. Mindenkit szeretettel várnak!

Kedden, május 6-án délelőtt 10.00 órakor Losoncon a XIX. Ifjúsági Futóversenyre kerül sor, lehet menni buzdítani a gyerekeket. 
Ugyanaznap délután 15.00 órai kezdettel nyílik meg Kríž Tamás képkiállítása a Losonci Városháza házasságkötő termének előcsarnokában. A kiállítás címe: a FÉNY EREJE, a képek a helyszínen megvásárolhatók.

Másnap, május 7-én, szerdán Füleken is kiállítást nyitnak a Városi Honismereti Múzeumban, ezúttal a sportrajongókat várják, hiszen a kiállítás a „Győzelmek és vereségek - Szlovákia sportja 1993-2012“ címet viseli. A megnyitó 16.00 órakor kezdődik.

Május 8. (csütörtök) ismét szabadnap, és arra gondoltunk, hogy egy séta mindenkinek jót tenne. Főleg, ha jó társaság is akad hozzá… Szóval délelőtt 10.00 órakor mindenkit szeretettel várunk a Kubinyi téren, hogy Puntigán József vezetésével egy könnyű kis túra keretén belül eljussunk a Szőlőhegyen keresztül a Koháry völgybe, majd egészen a Ligetbe. I. Városnéző sétánkon sok érdekességet is megtudhatunk Losoncról, a völgyben szalonnasütés, végig jó hangulat és reméljük jó idő is várható! Kérjük, hogy aki szeretne velünk sétálni, részvételét előre jelezze – köszönjük!

Május 10-én (szombaton) Fülekre várják az éhes embereket, ugyanis a várudvaron 9.00 órától gulyásfesztivál kezdődik. Erről még most többet nem tudok, remélem addigra kiderülnek a részletek is. Losoncon pedig az anyák napja alkalmából a Jahodka Kismama Központ is bekapcsolódik az össz-szlovákiai rendezvényekbe.

A rendszeres olvasók talán emlékeznek rá, hogy nemrég felvetettem itt egy klub létrehozásának gondolatát. Nos a gondolatot tett követte, néhányan összedugtuk a fejünket, és úgy látszik sikerült megegyezni: két hetente szerdánkánt a losonci MKK-ban délután 17.00 órától találkozhatunk ismerősök és ismeretlenek. Az első ilyen találkozóra május 14-én kerül sor, és hogy ne unatkozzunk felkértük Andrásfalvi-Faragó Zoltánt Salgótarjánból, hogy a Dióhéj Kiadóban megjelent könyvei bemutatója mellett tartson nekünk egy vetítéssel egybekötött előadást is az Ipoly-völgyben készült fotói segítségével. A könyvek a helyszínen megvásárolhatók, illetve a későbbiekben a Phoenix Könyvesboltban is.

Május 16-án pénteken 17.00 órakor a Nógrádi Múzeum és Galériába várják a relaxációs improvizációs zene iránt érdeklődőket, ugyanis Musica medica címmel az Angliában élő Rami Shaafi és a szlovákiai jazzman, Boris Čellár ad koncertet. Belépődíj 5 euró.

És természetesen idén sem maradhat el a Múzeumok éjszakája, május 17-én szombaton Füleken egyszerre három időszaki kiállítás megnyitója is lesz kultúrműsorral egyetemben, Losoncon nem tudom ez alkalomból mit terveznek, de a Galériában április 29-től látható Husz János 1415-ben és 600 évvel később című vándorkiállítás.

Május 18-án délelőtt 10.00 órakor a losonci református templomban lesz Seres Zsuzsanna brácsaművész koncertje egy rövid istentisztelettel egybekötve. Elhangzik Bach - G-dúr cselló szvit: Sarabande és Gigue, - Massenet: Meditáció, Liszt Ferenc: Szerelmi álmok, Hampó József: Hajnal, hajnal, Vivaldi: Négy évszak - Tavasz / 2,3 tétel/, Saint Saens: Hattyú. Közös ének a végén a gyülekezettel a ref. énekeskönyv 264. számú dicsérete: Áldjad én lelkem...
A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

Hogy a következő hét se teljen egészen program nélkül, május 24-én (szombaton) Fülekre várják a legendás Ossian együttes rajongóit, hiszen a zenekar este 19.00 órai kezdettel a várudvaron ad koncertet. Vendég Steve Misik & Co. Belépőjegy elővételben 7 euró, a helyszínen 10 euró.

Május 28-án ismét klubszerdára invitálunk mindenkit 17.00 órára a losonci MKK-ba. Előzetesen annyit lehet tudni, hogy losonci kisleányokból összeállt egy éneklő együttes, a Galáris – ők énekelnek majd nekünk, ezt követően pedig "felnőtt mesék" következnek. Egy biztos: jól fogunk szórakozni!

És hogy a szokásos gyermeknapi mulatság se maradjon ki, Füleken egész biztosan lesz gyereknap a várudvarban május 31-én szombaton 10.00 órai kezdettel, a losonci eseményekről majd a heti programajánlóban írok bővebben, remélem addig kiderül a műsor.
De hogy aznap a felnőttek se unatkozzanak, ellátogathatnak a füleki katolikus templomba, ahol a VI. Nemzetközi Melódiák Szárnyain elnevezésű kórustalálkozóra kerül sor 18.00 órai kezdettel.

Részemről ennyi a májusi előzetes programajánló, érdemes lesz figyelni a heti programajánlókat is itt a blogon, az esetleges változások és a részletesebb műsorismertetők miatt. Természetesen továbbra is várom a műsortippeket, nagyon szívesen népszerűsítjük a rendezvényeket itt is!
Kívánok mindenkinek gyönyörű szerelmetest májust, remélem személyesen is találkozunk majd a rendezvényeken!

(A színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információk olvashatók)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése