2014. április 29., kedd

A losonci Gőzmalom - II. rész

A Csehszlovák Köztársaság ideje alatt a Gőzmalom a város egyetlen olyan vállalata volt, amely állandóan dolgozott. Tulajdonosa a Csehszlovák Malom kartell volt. Termelését 1938-ban állították le. Ezt követően az épületeiben lengyel, magyar és romániai menekültek részére menekülttábort alakítottak ki. A német hadsereg 1945-ben fő épületeit felrobbantotta.


A 2. világháború után nem újították fel a működését, csak a romokat takarították el. Megmaradt és kijavított épületeiben nagyobbrészt lakásokat rendeztek be. Egy részükben pedig mezőgazdasági szövetkezet működött. A patak mellett kialakított medencékben éveken keresztül halakat tenyészettek. Épületei fokozatosan lepusztultak, elsőként a terület közepén álló egyszerű kastély dőlt romjaiba, majd fokozatoson a többi épület is elveszítette lakhatóságát (köszönhetően lakói nemtörődömségének is). Az utolsó éveiben már javarészt roma lakosok lakták.


2008 őszén a Besztercebányai Önkormányzat az épületekkel együtt eladta a területet, lakosainak el kellett innen költözni. Új tulajdonosa egyszerűen letarolta a területet. Akkori terveiből semmit nem valósított meg, a területet, mint arra az előző részben már utaltam, mára hatalmas fű növi csak be és eladó.


A gőzmalomtól nyugatra a Tugári patak vizét felfogva az 1960-as években egy több hektár területű mesterséges tavat (Priehrada/Ladói tározó) hoztak létre, amelyet néhány évtizeden keresztül a város lakossága is használt fürdőzésre. Közelében több hétvégi ház és egy csárda is felépült. A Tugári patak vizének szennyezettsége miatt fürdőzésre alkalmatlan és nem ajánlott. A tavat övező erdőben azonban érdemes sétálni.


A malomnak saját iparvágánya volt, amely a Losonc-Gácsi főút mellett haladt (részben a későbbi helyi érdekű Losonc-Gács vasútvonal nyomvonalán, amelyre kb. a mostani Irtványos Egészségügyi Központ alatt kötődött rá). Kevesebben tudják, hogy az idevezető vágányok a Köztársaság téren keresztül vezettek, majd a mai Gácsi út nyomvonalán haladtak. Helyi érdekesség, hogy 1921-ben a Losonc-Fülek labdarúgó mérkőzésre rendkívüli vonatot indítottak a gőzmalomba. innen pár percnyire volt és van a LFC labdarúgó pálya.


Itt járva érdemes még megemlíteni, hogy kb. a mai ladói tó magasságában, a Gács felé vezető út jobb oldalán alakították ki a losonci katonaság gyakorlóterét, melyet 1938 után repülőtérként is használtak. 1968 után a megszálló orosz katonaság állomásozott a területén.


Az úttal párhuzamosan vezetett a Losonc-Gács helyi érdekű vasútvonal. A Gács felé vezető főút és a vasúti nyomvonal keresztezősében volt az egyik vasúti megálló. Ma raktárépületeket találunk itt. A gyakorlótérre jó állapotú út vezet, amelynek jobb oldalán napelemek alkotta kis erőművet találunk, vele szemben van a kutyamenhely és az ország első állattemetője is. Az egykori gyakorlóteret ma a vadászok is használják lövészgyakorlatokra.
(Szöveg és fotók: Puntigán József. A képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése