2014. április 5., szombat

Hol volt… 25

Egy „bolondos” (?) év…

Egy picit még visszatérnék a 2009-es esztendőbe. Nem mellékes ugyanis, hogy 2009 március utolsó vasárnapján került bemutatásra a 20 éves jubileumi gálaműsorunk a losonci Timrava kultúrházban,  „Nem csak a húszéveseké a színház” címmel. Ezúttal a kb. kétórás zenés estet közösen rendeztük, de a műsor legnagyobb részét Erdélyi Gábor szerkesztette „össze”. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy egyszerre léphettünk fel a gyöngyösiekkel és a salgótarjániakkal, mintegy felelevenítve a húszéves létezésünk magyarországi „kapcsolatteremtő gyökereit” is… (ezt a mondatot lehet, hogy én sem értem?...)  Természetesen a gálaműsor tetszett a közönségnek, és DVD felvétel is őrzi az est emlékét. Ennyit még utólag a 2009-es évről.

Bolond vasárnap: Sándor Zsombor, P. Kerner Edit, Erdélyi Gábor
 
2010 „akciódúsan” indult, mivel rögtön január végén ismét részt vettünk Balassagyarmaton a XXXII. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon, mégpedig  „A peron” c. darabbal. Mit mondjak… érdekes előadás volt, mivel a díszlet csak a folyosón fért el az előtérben, viszont így a közönség tőlünk karnyújtásnyira élvezhette a játékunkat. És élvezte is – a zsűrivel egyetemben, mivel végeredményben két díjban is részesültünk: Erdélyi Gábor és Csák Pista a legjobb férfialakítás díjat, a csoport pedig ezüst minősítést kapott a Magyar Színjátékos Szövetségtől. Ezzel azonban még nem ért véget „A peron” pályafutása, visszatérek rá a cikk vége felé.

Bolond vasárnap: Müller Zsófia, Setény Öcsi

Elérkezett február, március… és ideje volt kiválasztani egy új darabot, amit Komáromban is eljátszhatunk.  Ismét „elővettük” Krizsik Alit, akivel hosszabb-rövidebb hezitálás után kiválasztottuk Katajev, Dalmat, Sauvajon: „Bolond vasárnap” című művét. Ez egy tipikus bohózat, klasszikus francia mintára épül, csak éppen az 50-es években játszódik egy exkluzív szovjet gyógyüdülő szállodájában. Megtalálhatók benne a bohózat tipikus jegyei: a helyzet- és jellemkomikum, a személycserék, a sok átöltözés stb., és a darab végére minden elrendeződik.

Bolond vasárnap: Sándor Zsombor, Bolla Dániel, Setény Öcsi

A körülbelül kéthónapos próbafolyamat után be is mutattuk a művet 2010. június 10-én a losonci Timrava kultúrházban. Szép közönségsikert arattunk, így reménykedve mentünk két hét múlva Komáromba a Jókai Napokra. Ott azután a reményeink szerte is foszlottak…

Bolond vasárnap: Erdélyi Attila, Erdélyi Gábor

Habár a közönség jókat kuncogott az előadásunkon, a zsűri viszont keményen ledorongolta  dolgot, főleg azt kifogásolták, hogy mélyen a színvonalunk alatt szerepeltünk, és ezt nem a színészi játékra értették, hanem a bugyuta darabválasztásra, az olcsó poénokra, meg hogy „alámentünk” a közönségnek… szóval a rendezést is szapulták. Természetesen lógó orral távoztunk Komáromból, ez volt (az 1994-es Bulgakovval együtt) a második alkalom, hogy semmilyen értékelhető díjban sem részesültünk. Ezek után nem is sokszor játszottuk a darabot, és hamarosan „levettük” a repertoárunkról.

Panni és az álommanók: Erdélyi Gábor, "Panni", Csák Pista

Ez viszont nem az egyedüli „vesszőfutásunk” volt Komáromban. Ebben az évben ugyanis versenyben voltunk egy mesével is, mégpedig Szinovál Gyula: „Panni és az álommanók” címmel, amit végül 2010 februárjában sikerült bemutatni a losonci Kármán József Alapiskola nagytermében.

Panni és az álommanók: Csák Pista, "Panni", Erdélyi Gábor

A mese háromszereplős, és egy kislány álmainak a kálváriája, nagyon lesarkítva. Természetesen a gyermek nézősereg is be-beavatódik az interaktív előadásba.  Annak ellenére, hogy a Jókai Napokon mintegy négyszáz gyermek tapsolt a produkciónak, szintén „ledorongolás” lett a végeredmény a tisztelt zsűri részéről.
Nos ennyi talán elég is lenne az „önostorozásból” arra az évre…

Bolond vasárnap: Csák Pista, Erdélyi Gabriella

Visszatérek még „A peron”-hoz, már említettem volt anno, hogy meghívást kaptunk Közép-Európa legnagyobb és egyik legrégibb amatőr színházfesztiváljára a „Jiráskuv Hronov” 80-ik évfolyamára. Ez a nemzetközi fesztivál 2010. július 30-tól augusztus 7-ig tartott, a morvaországi legészakibb náchodi járás Hronov nevű városkájában. A szervezők háromnapi részvétel költségeit fedezték minden csoportnál.  Amúgy a szervezés szuper volt, kaptunk egy kísérőt, aki mindvégig leste minden kérésünket. A résztevő csoportoknak egy napon belül kétszer kellett előadniuk a versenydarabjukat, ami eléggé fárasztónak tűnt, de végül mindenki megbirkózott vele.

Bolond vasárnap: Pünkösdi Mónika, Erdélyi Attila

A nemzetközi zsűritől bőven kaptunk dicséretet angolul, majd egy másik zsűritől csehül és szlovákul is… Az archívumban majd remélhetőleg olvashatnak erről egy szösszenetnyit…
A hosszú út ellenére boldogan tértünk haza, hiszen megmérettetünk egy rangos fesztiválon, ahol  Szlovákiát és Losoncot képviseltük – méghozzá magyarul !!! –, nem vallottunk szégyent, és  végülis ebből a régióból (Novohrad- Nógrád) mintegy negyven éve nem vett részt senki hasonló kaliberű fesztiválon. 
Ennyit talán erről a „bolondos” 2010-es évről… amelynek keretében – hogy nehogy unatkozzunk –  „futtattuk” még a „Tanulmány…”-t  és a „Régi idők mozija”-t is.

Aki nem hiszi, járjon utána…      
(Szöveg és fotók: Erdélyi Attila; a képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése