2014. április 12., szombat

Hol volt... 26

„A Mágus” (eddigi) utolsó (?) dobása…

Az eseménydús 2010-es év után egy picit csendesebb időszak következett. Nem nagyon jártuk a vidéket, mivel a falvak is pénzhiányban szenvedtek, de 2011 januárjában „nagy dolgok történtek” a színházunk háza táján. A Kármán József Színház Magyarországon Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjban részesült, ami az egyik legrangosabb magyarországi állami kitüntetés, már ami az amatőr művészeteket illeti (van egyéni formája is). Szlovákiából eddiglen csak egy galántai énekcsoport kapott hasonlót, az is kb. negyven éve történt. A díjat személyesen az akkori  nemzeti erőforrás minisztere, Réthelyi Miklós adta át Csák Istvánnak és Erdélyi Gábornak, a január 21-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban. Itthon „lubickoltunk” az örömtől, összehívtuk az összes volt és akkori aktív színjátszót, és buliztunk egy jót.

Csák Pista, Müller Zsófi

Tavasszal azután lassacskán mégiscsak beindult a mókuskerék. Akut darabhiányban szenvedtünk, de hogy-hogy nem, egyszer csak ismét feltűnt a színen Vlado „ A Mágus”, sőt mi több, egy új színdarabot is ajánlott.  Ezúttal tényleg kevés szereplővel és „nem olyan bonyolult” díszlettel.  A kérdéses mű Sztefan Canev: „Johanna második halála” volt. Természetesen Vlado ismét egy nehéz, filozofikus témát választott, összekötve azt a sajátos látványelemekkel.

Müller Zsófi, Erdélyi Gábor

A történet Szent Johannáról szól, illetve nem egészen róla, hanem egy őt helyettesítő színésznőről, aki  keményen kritizálja az egész inkvizíciós bagázst, a politikusokat, a bírókat, stb., végül nem akar meghalni, de mégis megégetik, mint Johannát, hiszen valójában ő Johanna…  Ki érti ezt ? Nem is boncolgatom tovább…

Csák Pista, Müller Zsófi

A bemutató ismét szlovákiai ősbemutatóra „sikeredett”, és 2011. június 13-án volt esedékes a losonci Timrava kultúrházban.  A közönséget lenyűgözte a látvány, a színészi játék és igencsak elgondolkodtak a látottakon, de ez nem baj, hiszen nem lehet mindig „habkönnyű” bohózatot, vígjátékot, vagy zenés összeállítást csinálni, főleg ha Vladimír Sadíleknek hívják a rendezőt!?

Csák Pista, Müller Zsófi, Erdélyi Gábor

A darab sikeresen szerepelt a Jókai Napokon Komáromban is, a nézők a zsűrivel egyetemben ismét belefeledkeztek „A Mágus” keze munkájába… Ez díjakban is megnyilvánult: a csoport megosztott fesztiváldíjban részesült , Müller Zsófi pedig a zsűri különdíját kapta a kiemelkedő színészi alakításért (Johanna szerepében).

Müller Zsófi, Erdélyi Gábor, Csák Pista

A „Johanna…” ezután 2011 őszén sikeresen mutatkozott be a budapesti Merlin Színházban rendezett Kaleidoszkóp Versfesztiválon, ahol Zsófi ismét alakítás díjat vihetett haza, a csoport pedig gazdag könyvjutalomban részesült. Játszottuk a darabot Gyarmaton is, de ez majd a következő cikkemben nyer említést.

Müller Zsófi, Erdélyi Gábor, Csák Pista

Ezzel azonban még nem ér véget a 2011-es év krónikája. Decemberben újabb bemutatóval kedveskedtünk losonci közönségünknek, de ezt majd szintén csak legközelebb írom meg részletesebben. Remélem a tisztelt olvasók kibírják addig…
Ennyit mára, ezúttal talán picit rövidebben, viszont az előző rész annál hosszabbra sikeredett.
Aki nem hiszi, járjon utána…
   
(Szöveg és fotók: Erdélyi Attila; a képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése