2015. december 13., vasárnap

Programajánló december 14-20.

Kezdjük a tegnappal: december 12-én szombaton remek délelőtti programmal várták az érdeklődőket a Phoenix Könyvudvar és Galériában, ahol a CSIRIBIRI Játszóház keretén belül koncert, kézműveskedés, káposztaleves és puncs várta a kicsiket és nagyokat, akik cserébe cipősdobozba csomagolt ajándékokkal érkeztek. A rendezvényről fotók EZEN és EZEN az oldalon lapozhatók.

Ma sem kell otthon ülni, hiszen délután a Nógrádi Múzeum és Galéria 14.00 – 17.00 óra között ismét a kreativitásnak ad teret, ezúttal karácsonyi képeslapokat készíthetünk – fából. Belépőjegy 1,50 euró, a képeslapokat pedig majd postára is adhatjuk.

Aki csak csendben ülne és hallgatna valami kellemeset, az szintén ma 16.00 órára sétáljon el az evangélikus templomba, ahol karácsonyi dalokkal kedveskednek a losonci énekkarok: az Ozvena vegyeskar, a Baptista egyházi kórus és a Serly Kamarakórus. Belépődíj tetszés szerint.

Aki inkább A. Dvořák, F. Schubert, G. F. Händel műveket hallgatna, az este 19.00 órára a Kubinyi téren álló katolikus templomba menjen, ott ugyanis fiatal operaénekesek mutatják be tudásukat Jozef Vaško orgonista kíséretében. A belépődíj szintén tetszés szerinti.

Aki pedig este otthon marad a tévé előtt, az 5 percre kapcsoljon az RTVS kettes műsorára, ahol ezúttal Szabó Gyula festőművész: Hegyi beszéd című művéről esik szó. Kezdés kb. 20:08 órakor.

December 15-én (kedden) és 16-án (szerdán) délután a Nógrádi Művelődési Központban (Novohradské osvetové stredisko) 15.00 órától tartanak kézműves foglalkozásokat, amelyek keretén belül gyakorolhatjuk az üvegfestést és karácsonyi papírgömböket lehet készíteni 2,50 euró fejében a Kármán u. 2 szám alatt az emeleten.

Szintén kedden, december 15-én a rendkívül népszerű Lucie Bílá ad karácsonyi koncertet Peter Malásek zenekara kíséretében az Aréna sportcsarnokban 19.00 órai kezdettel. Belépőjegyek elővételben 23 és 27 euróért, a helyszínen 28 és 32 euróért kaphatók.

December 16-án (szerdán) délután 16.00 órára érdemes lesz Füleken elmenni a Városi Honismereti Múzeumba, ahol a „Betlehemes karácsony“ című kiállításon több szlovákiai intézmény gyűjteményéből válogatott különleges betlehem lesz megtekinthető. A megnyitó után forralt bor, molnárkalács kíséretében lehet karácsonyi díszeket készíteni.

Ha már szerdán Füleken vagyunk, maradjunk továbbra is ott, hiszen 18.00 órától a Csavar Színház produkciója, az Ibusár látható a Füleki Városi Művelődési Központban. A darab főszereplője a ragyolci Molnár Xénia, rendezője Gál Tamás. Belépőjegyek elővételben 6 euróért, az előadás napján 7 euróért kaphatók.

Egyébként Füleken december 17-18 tartanak karácsonyi vásárt, Losoncon pedig 18-19-én a Köztársaság téren. Mindkét helyen kulturális programok tarkítják majd a vásári forgatagot.

December 18-án (pénteken) a losonciak a Csemadok alapszervezete szervezésében várhatják a karácsonyt, hiszen 18.00 órától egy remek zenés irodalmi összeállítás is megtekinthető, Ady Endre éjszakái címmel. A Pátria Rádió műsorvezetőjeként dolgozó Jakubecz László színművész Reiter István zenei kíséretében a Kármán József Alapiskola Kármán-termében lép fel. A produkciót követően a Serly Kamarakórus dalai kíséretében forralt boros adventi beszélgetés várható, amelyre a szervezők szívesen veszik, ha a közönség hoz némi sós vagy édes aprósüteményt is. A belépődíj jelképes 1 euró.

A karácsonyi készülődéshez sok erőt és kitartást kívánok, a héten a blogon játszunk is egy gyorsat, érdemes lesz tehát gyakrabban bekukkantani a losonci anziksz oldalaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése