2017. november 8., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 8.

Egyre korábban sötétedik, és azok a bizonyos "hosszú téli esték" kiválóan alkalmasak például olvasásra, egy csésze finom rubin-tea és sárga páragőz társaságában (Kosztolányi után szabadon).
Ha ennél még előkelőbb társaságba vágyunk ajánlom sok szeretettel Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely színház rendezőjének egy tavaly megjelent "beszélgetőkönyvét", amelyet Törőcsik Marival készített.
A kötet már a Nógrádi Könyvtár polcain is megtalálható!

Bérczes László 
Törőcsik Mari
Európa Könyvkiadó, 2016.

Bérczes László könyve életinterjú.
Beszélgetés - Kovács nagyapa mozijáról és a Nagykert rózsafáiról, a pélyi templom oltáráról és a velemi diófáról, a cannes-i életműdíjról és a szomszéd Margitkáról, az angolkisasszonyokról és a főiskolai felvételiről, mesterekről és pályatársakról. "Majorelvtárs" és Zsótér Sándor, Grigorij Konszkij és Anatolij Vasziljev, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila itt ugyanolyan súllyal esik latba.
Beszélgetés - Törőcsik Mari szüleiről, testvéreiről, gyermekeiről, szerelmeiről, férjeiről és az örök társról, Maár Gyuláról, akivel egyszer majd a Fekete-tengerben fognak találkozni...
Beszélgetnek, sört pattintanak, és örülnek, hogy süt a nap. Törőcsik Mari fesztelenül mesél, és mindketten tudják, mi is tudjuk, hogy az emlékezet néha botlik, szalajt. Nem is az itt a lényeg, hogy napra pontosan mi történt ennek a rendkívüli művésznek az életében, hanem - ahogy Bérczes László mondja - "azt keressük, ki az az ember, akit Törőcsik Marinak hívnak. Hogyan él, hogyan közlekedik az emberek között, hogyan gondolkodik. Hogyan tekint a világra. Sőt, bármilyen önző szándék, arra hívom az olvasót, hogy Mari tekintetével nézzen a világra, amikor ezzel a könyvvel találkozik. Azért akarom ezt, mert szerintem jó dolog így nézni a világra. Az az egyszerű mondat jut eszembe, amit Zsótér mondott a Brand kapcsán. Megmutatni egy embert. Ezt akarom. Egy embert, akit érdemes megmutatni."
"Tudni kell szeretni." (Törőcsik Mari)

És mivel ehhez a könyvhöz ilyen is készült, egy kis videós kedvcsinálót is mutatok:


Olvassunk!
És aki még nem tette meg, az iratkozzon be a losonci Nógrádi Könyvtárba. Pár euórért sok-sok betűt kapunk cserébe. A lelki és szellemi munícióról már nem is beszélve :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése