2015. december 7., hétfő

Sétáltunk - a zsidó emlékhelyek nyomában

Ki gondolta volna, hogy a tavaly májusi első városnéző sétánkat még ilyen sok követi majd? Puntigán József már nyomdába adta az egyes sétákat bemutató füzeteket, így hamarosan kézzelfogható eredménye is lesz törekvéseinknek.


2015. december 5-én délután 14.00 órakor egy lelkes csapat gyülekezett a felújítás alatt álló losonci zsinagóga kerítése mellett, hogy Puntigán József vezetésével ezúttal a zsidó emlékhelyek nyomába eredjen.
Örömmel konstatáltuk, hogy a városnéző séták "törzstagjain" kívül újabb érdeklődők is megjelentek.

Gyülekezés a zsinagóga előtt

Sajnos a zsinagóga jelenleg építési területnek számít, így meg kell majd várnunk, hogy a munkálatok befejeztével megnyissák azt a nagyközönség előtt is. Egyelőre csak kívülről csodálhattuk meg szépségét, hallgathattuk meg építésének történetét.

A kincseket rejtő halottasház...

Ezt követően a közeli újabb zsidó temető felé vettük az irányt, amelynek halottasháza 1909-ben épült. Jelenleg a zsinagóga oltárát, az ortodox zsinagóga padjait, emléktáblákat és egyéb tárgyakat őriznek benne meglehetős rendetlenségben.

A zsinagóga oltára

A temetőben az első világháborús katonasírok mellett a losonci zsidó hitközség egykori tagjai nyugszanak, köztük a város több jeles képviselője is. A síremlékek jelentős részén magyar felirat található a szokásos héber szövegek mellett.

Fekete szomorúság

1944-ben a losonci zsidó lakosságot előbb gettóba, majd Auschwitzba deportálták. Az ő életüknek állít örök emléket a Winkler Oszkár által megálmodott emlékmű a halottasház előtti területen.

Winkler Oszkár tervezte

Meglehetősen sokat időztünk az új zsidó temetőben, az idő is eléggé hűvösnek tűnt ennyi álldogálást követően, ezért tempósan átgyalogoltunk a Tugári tér túlsó vége mögött található régi zsidó temetőhöz. Sajnos, ennek területére jelenleg ráférne némi bozótirtás, karbantartás, állagmegőrzés.

A régi temető sírkövei csipke és egyéb bokrok tömegében

Mivel kezdett sötétedni,elindultunk a Lengyel-ház felé, amely mellett szeszfőzde és lekvárfőzde működött egykor, és amelynek jelenlegi képe meglehetősen eklektikusra sikeredett a felújítását követően.

A Lengyel-ház

Idei utolsó városnéző sétánkat a Chevra Kadischa egykori székháza előtt fejeztük be, amelyet nem oly rég átfestettek, kicsit helyrehoztak kívülről. Ekkor már teljesen belepett minket az esti sötétség, így szécsényi barátaink kedves figyelmességét, a zsidó recept alapján készült flódnit majszolgatva el is búcsúztunk egymástól, illetve néhányan a közeli kávézóba tértünk be egy tea és beszélgetés erejéig.

A csaknem 2 órás álldogálás és séta végén... flódni :-)

Megbeszéltük, hogy sétáink jövőre folytatódnak, hiszen annyi érdekes, izgalmas helyszín található még Losoncon és a környéken is. Bár lehet, hogy átnevezzük majd ezeket némi sétával fűszerezett városnéző álldogálásokra... :-)

A zsinagóga ablakai esti fényben :-)

A fényképeket ezúttal Melo Magdolna készítette, a Palócföld, ahogy én látom oldal szerkesztője. Még több fényképet a közösségi oldalon található fotóalbumban lehet nézegetni, szintén Magdolna jóvoltából. Köszönet érte!
Puntigán József fotói pedig EBBEN az albumban lapozhatók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése