2015. december 14., hétfő

Karácsonyi játék

Rég játszottunk! Utoljára októberben, amikor a májustól tartó Láncreakció című játékunk utolsó fordulója is lezajlott. A nyereményeket mostani karácsonyi játékunkhoz három blogpartnerem ajánlotta fel, ezúton is köszönet érte!

Heti könyvajánlóink állandó szolgáltatója a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium, amely nyáron a Vajansky utca 6 szám alatti udvarba költözött, és ahol azóta a számtalan érdekes rendezvénynek és még érdekesebb műtárgyaknak helyet adó Phoenix Galéria is megnyílt.
Varga Tomi, a könyvesbolt tulajdonosa ezúttal a 2013 decemberében elhunyt Bächer Iván Utóíz című kötetét ajánlotta fel tárgynyereményként.

Utóíz: "Régi receptjeimből, és írásaimból válogattam össze egy csokorral ebben a könyvben.
Az írásokból kirajzolódnak elmúlt életem stációi is - lassan huszonöt éve írogatok étellel, konyhával, főzéssel, sütéssel kapcsolatos dolgozatokat, tanulmányozható, mikor hol éltem, hogyan és kivel. De ilyen szempontból nem rendezgettem az írásokat; a mára koncentrálok, emlékeimet hagyom szabadon gomolyogni.
Az újabb írások új életem lenyomatai. Mást eszem, máshol, mással. De azért nem felejtem el azt, ami volt. Ez mindenekelőtt a voltak könyve. De a jelenből is ad egy kis kóstolót."

Mivel az ALTERNATIVE virágüzletből tulajdonosa a családi vállalkozás kiszámíthatatlan útjai következtében mostanában a PRIOR épületében található virágüzletben tevékenykedik, ezért ezúttal majd oda kell mennie a nyertesnek a nyereményért, ami egy karácsonyi gyertya formáját öltötte (konkrét fotóm nincs erről, mutatom a boltot).

A Demecs-féle virágüzlet a PRIOR-ban. Itt adják majd át a nyereményt.

Harmadik nyereményként az oly népszerű PROVENCE ILLATA elnevezésű boltban lehet majd vásárolni 10 euró értékben, a boltról EZEN az oldalon írtam, tulajdonosa Bíró Zsuzsanna megrendelésre képeket is fest, azokat például ITT lehet nézegetni.

Provence illata Losoncon, ez ugyan tavalyi kép, de a választék idén is bőséges

A nyeremények tehát adottak, a három nyertest december 18-án a Kármán-teremben sorsoljuk ki azok közül, akik helyesen válaszolnak az alábbi kérdésekre és e-mailben (losoncianziksz@gmail.com), a blogon megjegyzésben vagy a facebookon üzenetben időben be is küldik a megfejtéseket. Az időben azt jelenti, hogy december 17. (csütörtök) éjfélig.

KÉRDÉSEK:

I/ Pár napja a CSIRIBIRI Játszóházban alkothattak a gyermekek csodás karácsonyi díszeket, a nehéz sorsú gyermekeknek is bőven gyűlt össze ajándék.
Weöres Sándor Csiribiri című versét egészen biztosan mindenki ismeri, sőt fejből tudja. Az alábbiakban a kezdő sorokat kell összepárosítani a megfelelő zárósorokkal, úgy ahogy az az eredeti költeményben olvasható (nem szükséges leírni a verset, csak a számokhoz kell a megfelelő betűt hozzárendelni, pl. 7-Z).


II/ A közelmúltban a zsidó emlékhelyek nyomába eredtünk Losoncon, bőséges fotódokumentáció is készült az eseményről, amely a blogon, ill. a közösségi oldalon megtekinthető. Az alábbi fényképen melyik épület kilincse látható?


a. a felújítás alatt álló zsinagógáé
b. az új zsidó temető halottasházáé
c. a Chevra Kadischa székházáé

III/ Amint azt a kulturális rendezvények iránt érdeklődők bizonyára tudják, a Phoenix Galéria mostanában író-olvasó találkozóknak is helyet ad. Melyik író művei az alábbiak?
A felejteni nem tudás gyönyörűsége és szomorúsága; A szokott helyen, hatkor; Zimankó és a Város Szíve
(csupán egyetlen íróé!)
a. Farkas Ottó
b. Szomolai Tibor
c. Szászi Zoltán

IV/ Nagy örömünkre a régi losonci városháza épülete is szépül, úgy néz ki ismét életet lehelnek belé, a felújítás lassan a végéhez közeledik. Mikor is avatták fel építését követően az épületet?
a. 1894. szeptember 29-én
b. 1892. december 28-án
c. 1840. március 24-én

V/ És könnyítésképp utolsó kérdésem (mindegyik választ elfogadom helyesnek): Idén mely rendezvények nyerték el leginkább a tetszésedet kedves olvasó?
a. a városnéző séták
b. író-olvasó találkozók
c. Csiribiri játszóház
d. egyéb… (kérem megírni)

Egyetlen kérdésre sem ördöngösség megtalálni a helyes választ, az ötödikre pláne nem. Várom tehát a helyes megfejtéseket, sorsolás „élőben” december 18-án az Ady Endre éjszakái című irodalmi zenés műsor után, a forralt boros cseverészés előtt a Kármán József Alapiskola Kármán-termében. Kezdés: 18.00 órától.

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése