2014. november 30., vasárnap

DECEMBERI előzetes programajánló

kép forrása
Kérem szépen, én telis-tele báli élményekkel a tegnapi iskolai bálból, eléggé feldobódva készülök a decemberre, remélem mást is örömmel tölt el, hogy közeledik a karácsony!

Lássuk, mit kínálnak nekünk az év utolsó hónapjában itt Losoncon meg a szűkebb környéken.
Mindjárt december 3-án (szerdán) érdemes lesz ellátogatni Fülekre, hiszen a Városi Könyvtárban 19.00 órai kezdettel közönségtalálkozót tartanak Takáts Tamással, a Karthago magyar rockzenekar egykori frontemberével. A beszélgetést Koncz Dezső, a Sztárok és sztorik kötet szerzője vezeti.

Másnap Losoncon is érdemes lesz ellátogatni a Nógrádi Könyvtárba, hiszen december 4-én 16.00 órától a titkosszolgálat legpiszkosabb dolgairól mesél Peter Tóth, a Komando 52 című kötete kapcsán.

És hogy még mindig a könyveknél maradjunk, december 4-én Rimaszombatban tart könyvbemutatót Farkas Ottó 17.00 órától a Három Rózsa Kávéházban. Az El innen című könyvéről a szerzővel Vörös Attila beszélget.

Aki aznap inkább színházba menne, az ne hagyja ki 18.00 órától a B. S. Timrava Színházban a pozsonyi L+S Stúdió Rybárik kráľovský című előadását, olyan neves színészek szereplésével, mint Emília Vášáryová, Milan Kňažko, Milan Lasica.

Jó hírem van: idén is ellátogat városunkba a Mikulás, vagy ha úgy tetszik a Télapó, mégpedig a szokásos időpontban, december 5-én 17.00 órakor érkezik a Köztársaság térre.

Másnap is egy neves személy látogat városunkba, mégpedig Miro Žbirka, van-e Szlovákiában, ki e nevet nem ismeri? December 6-án este 20.00 órától ad koncertet az Apolló Moziban, a Karácsonyi Best of Video Tour 2014 turnéja keretén belül.

És ha már zene, ne feledkezzünk meg a december 10-i (szerdai) koncertről sem, New Yorkból látogat el hozzánk a The Golden Voices of Gospel, hogy valódi amerikai gospellel örvendeztesse meg szívünket az Apolló Moziban 19.00 órától. Jegyek elővételben 17 euróért a helyszínen 20 euróért kaphatók.

No és másnap ismét egy kis anzikszos program, idei utolsó vetélkedőnk december 11-én csütörtökön valósul meg 17.00 órai kezdettel az Alapiskola Kármán-termében. A Losonc, szeretlek! szórakoztató-műveltségi vetélkedőnk legutóbbi nyertese, a Kármán József Alapiskola és Óvoda csapata most a Winkler Oszkár Építészeti Szakközépiskolát hívta ki vetélkedni, ők a legnagyobb örömünkre a kihívást elfogadták, és harcba szállnak. Mindenkit szeretettel várunk erre az izgalmas összecsapásra!

Szombaton, december 13-án érdemes lesz 20.00 órára elugrani a Fekete Sas vendéglőbe, hiszen ott – többek között – Besztercebánya volt polgármestere zenél majd, mint megtudtam. Egy biztos, Szabó Oszkár fog énekelni, és a régi felállás játszani, én az urakat nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy jó buli lesz!

Vasárnap, december 14-én délután 16.00 órakor a losonci cserkészek és az egyházak tartanak ökomenikus találkozót a Kubinyi téren, mindenkit szeretettel várnak!

Aki nem szeretne fagyoskodni, az induljon el picivel korábban a Magyar Kulturális Központba, és vigyen magával legalább egy kiskorút is, ott ugyanis 15.30-tól ismét megnyitja kapuit a Csiribiri Játszóház. Ez alkalommal gyertyaöntés és mézeskalács díszítés lesz műsoron, a játszóházat ezúttal Hajdók Hajnalka és Demecs Andrea vezetik.

Már megint Amerika: a közismert üdítőital kamionjával utazik az amerikai Santa Claus, december 16-án (kedden) érkezik Losoncra a Köztársaság térre, 16.00 órától már táncot tanítanak, hogy a 16.30-kor érkező Santával együtt táncolhasson aki szeretne…

Másnap, december 17-én Andrea Coddigton írónővel lehet majd beszélgetni 17.00 órai kezdettel a B. S. Timrava Színház emeleti termében. A kalandos életű szerző könyvei a helyszínen is megvásárolhatók lesznek, dedikálja is azokat.

Aki szereti az utolsó pillanatokra hagyni a karácsonyi ajándékok megvásárlását, az látogasson ki december 19-20-án a Karácsonyi Vásárra, hátha szerencsével jár. A Köztársaság téren 8.00 -20.00 óra között várják az érdeklődőket, gondolom a szokásos karácsonyi puncs és egyebek sem maradhatnak majd el.

Karácsony másnapján  rendezik meg a hagyományos karácsonyi futást, már lehet jelentkezni és edzeni, a rajt december 26-án 10.00 órakor lesz.

Ugyanaznap (pénteken) este István-napi mulatozásra várnak mindenkit 19.00 órára a Vásárcsarnokba. Aki már volt ott, tudja mi várható, aki még nem volt, tapasztalja meg!

Hogy az év utolsó napjaiban se „punnyadjunk” otthon, mindenkit szeretettel várunk egy idei utolsó sétára november 28-án a losonci parkba. Puntigán József azt ígéri, hogy sok érdekes dolgot mesél majd nekünk a ligetről, ráadásul váltig állítja, hogy csodás fotókat lehet készíteni a havas esti parkban, ezért a séta 15.00 órakor kezdődik. Találkozunk a park bejárata előtt, a séta végén beülünk melegedni, iszogatni és beszélgetni.

Az év utolsó napján este 22.00 órától kezdődik a szilveszteri buli a város főterén, de ha valaki máshová szervez bulit, és szeretne minket oda meghívni – csak szólnia kell…

Kívánok mindenkinek kellemes adventi készülődést, még kellemesebb feltöltődést a rendezvényeken!
(a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információ olvasható)

2014. november 28., péntek

Új blogpartner – Masszázsszalon

Nagy öröm érte a „házunk táját”, új partnerrel gyarapodott blogunk, Barta Majoros Kinga Masszázsszalonja is helyet kap tehát itt az oldalsó sávban, meg a szívünkben…

Kinga két kisgyermek édesanyja, ezen kívül remek masszőr és még remekebb ember. Én legalábbis csak ezt az oldalát tapasztaltam eddig, nem hiszem, hogy a jövőben változna a véleményem.

A masszázsszalon a Kármán József Alapiskola épületében működik, ugyan a telephely címeként a J. Kármána 25/5 van megadva, belépés viszont a legegyszerűbben a Bég utcai oldalsó kapun lehetséges.

Az előtér

A hagyományos masszázson kívül, ami főképp izomlazító és feszültségoldó hatással bír, sportmasszázst is kínálnak, a sportteljesítmény előtti és utáni megfelelő módozatokon.
A reflex-masszázs a szervezet egyensúlyát képes visszaállítani a megfelelő pontok stimulálásával. A mézmasszázs a méz gyógyító erejét használja fel a szervezet tisztítására, vákuumhatás segítségével.

Szabad egy masszázsra? :-)

A különféle masszázsokon kívül gyógyító, szépítő pakolásokat is kérhetünk, gondolok itt elsősorban a csokoládés, mézes, fahéjas, paraffin és tőzegpakolásokra. A szalon honlapján mindezekről bővebb (szlovák nyelvű) tájékoztató is olvasható.

Hamarosan szauna is lesz

Már készül egy újabb szolgáltatás is, a szomszédos helyiségben hamarosan kipróbálhatjuk a szaunát is, ehhez egy infrakabin és egy zuhanyozósarok áll rendelkezésre, a szükséges pihenő alkalmatosságokkal együtt.

Hűségkártyák kedvezménnyel

A masszázsszalonba akár bérletet is válthatunk, ráadásul a karácsonyi vagy egyéb alkalomból történő ajándékozást is megoldhatjuk, hiszen különböző értékű ajándékutalványok is kaphatók.


Kinga hétfőn, pénteken és szombaton külön megrendelésre dolgozik, ehhez ajánlatos időpontot egyeztetni a 0905 734 339-es telefonszámon, kedden és csütörtökön 12.00 – 16.00 óra között, szerdán pedig délelőtt 8.00 – 12.00 óráig látogathatjuk.


Jobban járunk ha az időpontot mindig előre megbeszéljük, ez történhet a fenti telefonszámon, vagy e-mailben az objednaj@masazlc.sk címen, mindig legalább 24 órával korábban. Az e-mailbe ne felejtsük el megírni: a szolgáltatás fajtáját, a dátumot, az érkezés idejét, az esetleges alternatív időpontot, a nevünket és a telefonszámot. Az ilyen megrendelés a visszaigazolást követően érvényes.

A masszázsszalon a közösségi oldalon is megtalálható, itt értesülhetünk a legfrissebb újdonságokról, akciókról, stb.
Kinga mindenkit sok szeretettel vár losonci masszázsszalonjában!

2014. november 27., csütörtök

A Liliomfitól a kézműves borokig...

Nem nagyon szoktam ilyet tenni, de most mesélek egy kicsit…
Múlt héten Salgótarjánban jártam, a Zenthe Ferenc Színházban és megnéztem a legújabb bemutatót, ami nem más, mint Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka. (Vasárnap Füleken tekinthető meg!!!)

A színházi élményen kívül egy másik élménynek is részese lehettem: a darab második szünetében az előtér egyik szegletében borkóstolást tartott a Tarján Borház. Gondoltam egy kis bor nem árthat, így én is kaptam néhány kortynyi drága nedűt. No és itt jön a meglepetés: sokféle finom bort kóstoltam már életemben, de ez egészen új dimenzióba emelt; már javában tartott a harmadik felvonás, én még mindig a finom gyümölcsös utóízen álmélkodtam, amit a bor hagyott a számban.
Hirtelen megértettem mindazt, amit a bor szakértői olyan hosszan mesélnek a mindenféle nedűkről, a zamatokról, illatokról meg egyebekről.

Nem is hagyott sokáig nyugodni az élmény, másnap bizony nem tétlenkedtem, és őszintén megírtam a Borház tulajdonosának, Telek Andrásnak, mi történt velem előző este. És hogy van ez az oldal, a losonci anziksz, meg a lassan de biztosan köréje szerveződő emberek, és milyen jó lenne mondjuk egy borkóstolót is szervezni, de eddig nem találtam hozzá partnert. És lenne-e ehhez kedve, hajlandósága.
Nos, András is a tettek embere, szombaton át is ugrott Losoncra, és több órán át beszélgettünk mindenféléről, például erről a Borszalonról, ami most szombaton lesz Salgótarjánban.


A Tarján Borház már kilencedik éve tart ún. Borkurzusokat, amely a borok népszerűsítésén túl a kulturált borfogyasztási igény kialakításán át a borkultúra terjesztését tűzte ki célul, és amelyek mára 35 fős klubszerű összejövetellé alakultak. A résztvevők a borok kóstolgatása után is maradnak beszélgetni, hiszen a bornak óriási közösségteremtő ereje is van – összehoz különböző nézetű embereket, oldja a mindennapok feszültségeit, kiváló hangulatot teremt.

András olyan kézműves borokat kínál és tart saját Vinotékájában, amelyek családi pincészetek természethű borai, adalékoktól mentesek, és nem a „világtrendet” követik, hanem évjáratfüggőek, természetes ízvilágúak, nem találhatók meg a szupermarketek polcain, csak néhány igényes étterem és vinotéka forgalmazza.

Mindezek magyar borok, akár mind a 22 borvidék borait és végigkóstolhatjuk – merthogy csak ide szeretnék én kilyukadni, hogy lenne-e igény ilyenfajta borkóstolóra, vagy akár borkurzusra itt Losoncon. Természetesen ez némi pénzbe kerülne, cserébe garantáltan felejthetetlen élményeket kap az érdeklődő.
Van nálam két palack ilyen bor, szívesen felbontom valamikor valahol, hogy kedvet csináljak a továbbiakhoz, de tudnom kellene, ki mit gondol erről.

Nos, vannak itt vállalkozó szellemű olvasók, akik megosztják velem az ezzel kapcsolatos gondolataikat?
Belevágjunk? Nagyon kíváncsi lennék a véleményekre!

2014. november 26., szerda

Könyvajánló 59

Úgy gondolom egyáltalán nem árt így a karácsonyi és év végi őrület előtt harmóniába kerülni önmagunkkal. Ehhez nyújt segítséget az alábbi kötet, amely szokás szerint a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumban vásárolható meg.

Judith H. Morrison                                
Ájurvéda 
Harmóniában önmagaddal és a természettel

Kossuth Kiadó, 2014
192 oldal

A kötet olyan útmutató, amely az életerő és egészség ősi indiai rendszerét a mai ember számára is könnyen érthetővé teszi. Az Ájurvéda szerint az emberek alkatát három alapvető energia aránya határozza meg. Ezek a vata, a pitta és a kapha. Ez az egyedi alapállapot befolyásolja az evési és alvási szokásainkat, az emésztésünket, az anyagcserénket és a lelki alkatunkat csakúgy, mint az egyes betegségekre való hajlamunkat. Ha az életmódunk felborítja az alkatunknak megfelelő egyensúlyt, fogékonyak leszünk a betegségekre, amíg az egyensúly helyre nem áll. Illusztrált táblázatok és kérdőívek segítségével meghatározhatjuk az ájurvédikus típusunkat, és azt, hogy milyen életmódot kell folytatnunk az egészségünk és az életerőnk fenntartása, illetve helyreállítása érdekében. A kötetben az élelmiszerekről is találunk táblázatokat, és megtudhatjuk, hogyan egyensúlyozzuk ki az étrendünket ájurvédikus módon. Judith H. Morrison az új-mexikói Ayurvedic Institute Ájurvédikus Tudományok szakán végzett. Az 1990-es évektől Nagy-Britanniában népszerűsítette az Ájurvédát. Csoportjainak, műhelymunkáinak középpontjába az életmódváltást és az öngyógyítást állította.

A Phoenix Könyvesboltban megvásárolható kötet ára: 13,50 euró.

2014. november 25., kedd

A kabaré – az nagyszerű dolog!

Hallgassunk kabarét, a kabaré, az nagyszerű dolog! – énekelték ha jól emlékszem a rádiókabaré főcímdalában. Kérem szépen, szerdán Losoncon a kabaré nem csak hallgatható, de nézhető, sőt egyenesen élvezhető is lesz!


A Kármán József Színház tagjai egy egészen szokatlan dologra vállalkoztak: a tavasszal bemutatott jubileumi kabaré-összeállítást pontosan ott fogják előadni, ahová való – a Lehár Kávéházban! A nézők asztaloknál ülve fogyaszthatják el a belépőjegy ellenében kapott kávéjukat/teájukat és majszolhatják el pogácsájukat, csupán egyetlen dologra kell nagyon ügyelniük: nehogy a kacagástól félrenyeljenek!
Aki látta a tavaszi bemutatót, az is nyugodtan eljöhet, és repetázhat, nem hiszem, hogy fejből fújná a poénokat. Arról nem is beszélve, hogy a kávéház fehér zongorája sem marad kihasználatlanul, hiszen Mátyás Ferenc szolgáltatja rajta két jelenet között a zenei közjátékot.


Jegyek még mindig kaphatók a Phoenix Könyvesboltban, illetve telefonon rendelhetők Csák Istvánnál a 0905 113 377 telefonszámon.
Mindenkit szeretettel várunk!

2014. november 23., vasárnap

Programajánló november 24-30.

Remélem a jövő heti programokat már mindenki fejből tudja, hiszen már többször szóba kerültek a rendezvények itt a blogon, de maradjunk meg a hagyományoknál és lássuk ismét a jövő hetet, kiegészítve egyéb programokkal is.

Aki még nem látta a füleki Zsákszínház idei produkcióját, az kedden, november 25-én látogasson el 18.00 órára a füleki VMK-ba, ott 2 eurós belépőjegy fejében (amennyiben elmúlt 16 éves) megtekintheti a Tortúra című előadást.

Másnap mindenkit szeretettel várunk a losonci Lehár kávézóba, ugyanis november 26-án 18.00 órától a jubileumi EGY HÉT A KÁVÉHÁZBAN című kabaréműsorral kedveskedünk nézőinknek. A 3 eurós belépőjegy ellenében a kabaréjeleneteken túl némi frissítővel is szolgálunk, kávé/tea ill. pogácsa képében. Asztalfoglalás és jegyvásárlás a Phoenix Könyvesboltban, Csák Istvánnál a csoport vezetőjénél a 0905 113 377 telefonszámon, de akár itt a blogon is, vagy a blog fb-oldalán! Kár lenne kihagyni!

Aki már a fenti kabarét látta, de színházba vágyik, az ne hagyja ki ugyanaznap szerdán a pozsonyi Kisszínpad előadását 18.00 órai kezdettel a B. S. Timrava Színházban. Peter Shaffer Fekete komédia című színművét annak idején a kassai Thália is játszotta Black comedy címmel; a darab érdekességét az adja, hogy a színészek mondhatni a sötétben tapogatóznak… erről bővebben ITT olvashatunk. Belépődíj: 4 euró.

Csütörtökön, november 27-én 17.00 órai kezdettel a Magyar Kulturális Központban a 200 éve született Ybl Miklós építészre emlékezünk. A neves építész életét és munkásságát Kenyeres István építészmérnök mutatja be, Salgótarjánból.

Pénteken Voskovec-Werich darab bemutatóját tartja nálunk a csehországi NA TAHU színjátszó csoport 18.00 órai kezdettel a B. S. Timrava Színházban. A darabról, és az egész színházi rendezvénysorozatról bővebben ITT olvasható ismertető szlovák nyelven. A november 28-i előadásra a jegy 3 euróért kapható.

Szombaton, vagyis november 29-én reggel 7-től délután 16.00 óráig a B.S. Timrava Színház előcsarnokában „Pénzmentes övezetbe” léphetünk. Összegyűjthetjük otthon mindazokat a dolgainkat, amelyeket már nem használunk, de sajnálunk kidobni, mert még jó állapotban vannak, és esetleg olyanra cserélhetjük itt, aminek hasznát tudjuk venni. Vagy csak simán elajándékozzuk valakinek. Mindezekhez a szervezők kreatív műhelyeket is ígérnek, egész biztosan érdemes lesz ellátogatni oda.

Ráadásul még az este 19.00 órakor kezdődő bálba is simán elérhetünk! Hiszen november 29-én a Csillagban estétől hajnalig rophatjuk a táncot, éhen sem halunk közben, hiszen a 15 eurós belépőjegyért a hagyományos vacsorán kívül éjféli káposztalevest is felszolgálnak. A bálról és jegyvásárlásról a bővebb tudnivalók ITT olvashatók, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Aki még nem látta a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház egyetlen produkcióját sem, az feltétlenül látogasson el november 30-án, vasárnap Fülekre, ahol Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka látható este 18.00 órai kezdettel. A 3 eurós belépőjegy ellenében garantáltan jól fog szórakozni!

Ezzel vége is lesz novembernek, egy hét múlva hozom a decemberi előzetest, addig is mindenkinek kellemes szórakozást kívánok, találkozunk a rendezvényeken!

A báli belépőjegyek nyertese

Hamar eltelt ez a hét, nem? Egy hét múlva ilyenkor
túl leszünk a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda mellett működő szülői szövetség által megrendezett bálon is, addig még mindenki beszerezheti a szükséges belépőjegyeket, kivéve a mai nyertesünket, mert ő ingyen kapja… Illetve dehogy ingyen, vennie kellett a fáradságot és megírnia két kérdésre a helyes választ.

Ezek voltak a kérdések:

1. Hogy hívják a szerzőjét annak a meglehetősen szentimentális műnek, melynek főszereplői – Fanni és Tatai József – egy bálban találkoznak, és egymásba szeretnek?

2. Ki volt az a rendkívül híres magyar író, költő, aki 170 évvel ezelőtt egy losonci bálban ismerkedett meg későbbi feleségével, Fráter Erzsébettel, majd 10 évvel később mondhatni szintén egy bál miatt váltak el?

Ezek pedig a helyes válaszok:
1.    Kármán József
2.    Madách Imre

És ők négyen küldték be e-mailben a helyes megfejtéseket, közülük sorsolta ki a random.org oldal a szerencsés nyertest, aki 2db belépőjegyet nyert a november 29-i bálba, összesen 30 euró értékben:

1. Tyrala Anita            
2. Kovács Feri             
3. Sabatsky Erzsébet
4. Kovács Tamás         


Tehát a nyertes Tyrala Anita – szívből gratulálunk! A belépőjegyek Barta Majoros Kingánál vehetők át az Alapiskola oldalsó kapuján át megközelíthető masszázsszalonban.
Bővebb információk a bálról pedig ITT olvashatók.

2014. november 22., szombat

Ez már történelem! (19)

Legutóbb a Titkárnő és a Szív küldi szívnek című összeállítást emlegettük itt, és egy beazonosítatlan darab fotóit mutattam hozzá. Azóta se jelentkezett senki, aki tudná mi látható a képeken…


Ma egy közismert mű, az Anna Frank naplója (A hátsó traktus) színpadi változatáról esik szó, amit a losonci Csemadok színjátszó csoportja 1961. január 28-án mutatott be. A krónika szerint a darabot a Vigadó nagytermében háromszor játszották, de előadták Rimaszombatban és Bussán is.


Érdemes egy pillantást vetni a szereposztásra is: a már jól ismert neveken kívül – Hrugyan Ferenc, Szvetlik Lászlóné, Szlúka Béla, Szlúka Béláné, Losonczi Ernő, Benkó Lenke, Dedák Sándor – olyan nevek is megjelennek, mint Krista Katalin, Dudinszky Ágnes és Duray Miklós.

 Krista Katalin és Duray Miklós

Ez utóbbi édesapja, Dr. Duray Endre technikai rendezőként szerepel a műsorfüzetben, a súgó Magyar Edit, és az ügyelő Gábor Sándor társaságában.


A rendező ismét Kovács Kató volt, akinek ez volt az első ilyen „drámai” jellegű – tehát nem vígjátéki – rendezése Losoncon.


A műsorfüzetben Ferencz Ferdinánd így ír a darab színpadra állításának nehézségeiről: „Legelőször is a szereplők megválasztása okozott problémát. Ismeretes, hogy színjátszóink, kik bár Tháliának minden odaadással hódolnak, csupán műkedvelők és többen közülük sok esetben inkább a könnyebb lélegzetű színművekben, operettekben mozognak otthonosan a színpadon."
 
Kriska Katalin, Losonczi Ernő, ?, Szvetlik Lászlóné

"Közülük például, évek óta nagy sikerrel szórakoztatja és nevetteti a különböző, de általában komikus jellegű szerepekben Szlúka Béla a közönséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Szlúka Béla komolyabb, nagyobb művészi alakítást követelő drámában nem állja meg sikerrel a helyét. Tehetségét és sokoldalúságát bizonyítja be ma Van Daan szerepében."
 

"Ez a megállapítás vonatkozhat mindazokra, kiket leginkább az elmúlt évek során sikerrel bemutatott operettekből ismer a közönség. Köszönet illeti őket, hogy az előítéleteket elvetve egy olyan drámai mű bemutatását tették lehetővé, melynek mondanivalója az egész világ lelkiismeretéhez szól."


"Hrugyan Ferenc, aki az apát Otto Frankot alakítja, mint mindig, most is megtalálta az őt megillető drámai szerepet, melyben tehetségének legjavát nyújtja."


"Krista Kató, Anna szerepében a kezdeti nehézségeket kiküszöbölve meglepő és egyben megrázó alakítást nyújt. Kedvességével, egyszerűségével lebilincseli a közönség figyelmét. Duray Miklós és Dudinszky Ágnes Margot szerepében szintén dicséretet érdemel."


A műsorfüzetben Ferencz Ferdinánd verse is megjelent, íme:


És még egy oldal a műsorfüzetből:


Sajnos elfogytak a losonci Csemadok krónika teleírt lapjai. Így a továbbiakban csak az esetleges műsorfüzetekből és fellelhető újságcikkekből meríthetek. Legközelebb a Különleges világnap című előadás fényképeit mutatom, van belőlük bőven...

(Szöveg: Éva és idézetek a Csemadok krónikából és a műsorfüzetből, képek a Csemadok és az Anné család archívumából; a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)

2014. november 20., csütörtök

Szabad egy táncra?

Mondanám akkor ismét, mert nem lehet elégszer mondani!

Jegyek nyerhetők a blogon ITT a november 29-én a losonci Csillag bankett-termében megrendezett bálra. A fenti linken mindent leírtam, amit az ügyről tudok, szombat éjfélig tehát várjuk a megfejtéseket. Ez a bál nem az a bál, amire az ember mindjárt az elején legyint, hogy óóó, nem érdekel… Ez a bál egyenesen hívogat… Menni kell!

A mai gyönyörű csütörtöki napon délután 16.00 órára ildomos bekukkantani a Nógrádi Múzeum és Galériába, hiszen Dr. Kovács Csíkány Andrea könyvbemutatója zajlik majd ott.

Onnan – akár a WAU TAXI (0919 359 300) segítségével – érdemes lesz elugrani a Szabó Gyula Emlékházba, hiszen ott a Háború és béke Szabó Gyula művészetében kiállítás megnyitója kezdődik 17.00 órakor.

Szintén nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy november 26-án (szerdán) 18.00 órától ismét megtekinthető a losonci Kármán József Színház jubileumi kabaréműsora, az EGY HÉT A KÁVÉHÁZBAN. A helyszín ezúttal a Lehár kávézó, így nagyon ajánlott előre asztalt, ill. helyet foglalni (a Phoenix Könyvesboltban, vagy Csák Istvánnál a 0948 977 279 telefonszámon, de akár itt a blogon is). Belépődíj 3 euró, ebben egy kis frissítő is bennfoglaltatik.

Hogy a komolyabb témákról sem feledkezzünk meg: november 27-én YBL Miklósra emlékezünk, születésének 200-ik évfordulója alkalmából. A Magyar Kulturális Központba látogat Kenyeres István építészmérnök Salgótarjánból, hogy a neves építész életéről és munkásságáról meséljen nekünk. Kezdés 17.00 órakor, mindenkit szeretettel várnak!

És megsúgom, hogy legújabb értesüléseim szerint decemberben is lesz vetélkedő, a Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola elfogadta a kihívást! A dátumot még pontosítani kell, de ígérem, mindenről időben hírt adunk!

2014. november 19., szerda

Könyvajánló 58

Ismét szerda, ismét könyvet ajánlunk a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumnak köszönhetően. Úgy vélem már mindenki találkozott Paulo Coelho nevével, könyvei több mint 200 országban 80 nyelven jelentek meg, és több mint 150 millió példányban keltek el. Idei legfrissebb kötete:

Paulo Coelho
Házasságtörés

Athenaeum Kiadó, 2014
304 oldal
  
A harmincas éveiben járó Linda megbecsült feleség, odaadó anya és ambiciózus újságíró. Szerencsés és sikeres nő, akinek mindene megvan: szerető férj, gyerekek, család, gazdagság. Belül mégis szorong, depressziós és a mindennapjaiban rendkívül boldogtalan. A rutint és a kiszámíthatóságot, amelyek eddig biztonságot nyújtottak számára, hiányként éli meg, a szabadság hiányaként. Börtönnek érzi harmonikus életét, majd ennek rabságából mély apátiába süllyed. Ebből rántja ki egy izgalmas, régi-új kapcsolat, egy népszerű politikus személyében. Linda egyszerre szembesül a szenvedély felszabadító érzésével és a választás kényszerével. Élete sorsfordulóhoz ér.
A világ első számú bestseller írójának legújabb műve elementáris erejű provokáció. Paulo Coelho érzékeny figyelemmel, de könyörtelen őszinteséggel mesél szabadsághiányról, az élmények erejéről, elkövetett bűnökről, azok szükségszerű következményeiről. A brazil mester felismerése hátborzongató: a házasságtörés az emberi természet legpontosabb metaforája.

Természetesen ez a kötet is megvásárolható a losonci Phoenix Könyvesboltban, ára 12 euró.

2014. november 18., kedd

A Rakottyay zománcozó gyár

Az egykori „Zeneiskola épületével”, később étteremmel (ma kihasználatlan épület, a Vasúti utcát bejáró séta alkalmával szólunk majd róla) átellenben áll a Slovan szálló. Az épület a 20-ik század első évtizedében épült, s Karban szállóként ismerték. A múlt század végéig étteremként, szállodaként működött. Kedvelt helye volt a Csemadok helyi szervezet által szervezett rendezvényeknek, báloknak.


Az 1980-as években megújult szlovákiai magyar klubmozgalom képviselői is itt tartották az egyik országos összejövetelüket. Az 1989-es változások után évekig gazdátlanul állt. 2008 és 2009-ben a Rázusová utcai része előtt egy üvegfalú előteret alakítottak ki, az épületet is felújították. Előtte parkolót is kialakítottak. Jelenleg szállodaként és étteremként működik
 

Az utca további részében az egykori Rakottyay zománcozó gyár területére érkezünk.
A gyár épületei a Rázusova utca és a Vasúti állomás közötti területen álltak, a továbbiak – beleértve a családi házukat – pedig a Rázusova és a Jókai utca közötti részen. Néhány épületrésze ma is megvan, vállalkozások, raktárak, irodai helyiségek vannak bennük. Az épületeihez vezető iparvágány kb. a mai Nejedlého utca vonalán vezetett.


A gyár épületei 1891-92 között készültek el. Működése „Losonci Magyar Bádog- és Vasedény Zománcozógyár Rakottyay György és Társai“ névvel 1892. május 2-án indult meg. 12 hold területen 25 épülete volt. A Társaság alaptőkéje 40000.- Ft volt, tagjai: Rakottyay György (1858-1914), Búlyi János (vaskereskedés tulajdonosa, a Nógrádi Népbank losonci igazgatója), Belák Dániel, Muraközy István, losonci vállalkozók. A gyár műszaki vezetésével Rakottyay Györgyöt, kereskedelmi irányításával Bulyi Jánost bízták meg.


 Az indulásnál 80 munkást alkalmaztak, számuk 1910 körül már 800-1000 körül mozgott. Termékeit (zománcozott és horganyozott edények, csiszolt áruk) a világ számos helyére szállították (Törökország, Egyiptom, India és Kína). 1896-ban 2000 q zománcozott edényt gyártottak le 200000.- Ft értékben. Ez évben sikerrel szerepeltek a millecentenárium alkalmából szervezett országos kiállításon is.


A gyárnak volt saját artézi kútja (a mai napig működik), vízvezetéke, ipari vágánya, villamos világítása stb. A 20. sz. elején munkásai számára munkáslakásokat építettek. R. György korai halála után, 1914-ben R. Gyula vette át a gyár irányítását. A gyár 1927-ben szűnt meg, az I. világháborút követő leépítés áldozata lett. Központi épületeinek nagy részét az 1940-es években bontották le.


Az alábbi leírás a gyár alapítójáról villant fel egy részletet: „..Rakottyay György, bádogos-mester, lapunknak ez évi 7-ik számában is érintett kétféle, saját találmánya gyorsfőzője – mint halljuk a m. kir. ipar- és kereskedelemügyi minisztérium szabadalom ügyosztályába beadatott. Nevezett ugyanis a napokban megkereste az országos iparegyesület vezérférfiait Budapesten és Gonda Béla, műegyetemi tanárt, hogy munkája hasznos volta, és czélszerűsége felől meggyőződést szerezzenek és a nevezett edényeknek védőjegygyel való elláthatására és azoknak további készíthetésére nézve a szabadalom megadatnék. Az illetők a két tárgyat beható megfigyelés alá vették és a szabadalom megnyerését Ausztria-Magyarországra nézve a föltaláló részére biztos kilátásba helyezték. Ő volna tehát Losoncz iparosai között a legelső, ki iparát kitűnően értve leleményessége által városunkat az ipar előrehaladása terén a Találmányok Könyvébe iktattatta."


A Mieru és a Rázusova utca között épült vöröses vakolatlan téglaépületek – külsőre – szinte eredetiben maradtak meg. Vállalkozók használják. A gyárhoz tartozott két kulturális – közösségi célokat szolgáló épület is, amelyek a Rázusova utca és Nejedlého utca kereszteződésének két oldalán épültek fel.


Magántulajdonban vannak, részben felújították, részben jelenleg újítják…

(Szöveg és képek: Puntigán József; a képek akttintással nagyobb méretben nyílnak)

2014. november 17., hétfő

Losonc, szeretlek! – a novemberi forduló összefoglalója

Óriási örömmel tölt el, hogy a rendezvényeink egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen a múltkori sétánk, és a szórakoztató-műveltségi vetélkedőnk is ezt bizonyítja.
A Losonc, szeretlek! harmadik fordulóját ismét az Alapiskola Kármán-termében tartottuk, és bizony jól tettük, a Magyar Kulturális Központban nagyon szorosan lettünk volna.

Gyülekeznek a nézők

A múltkori nyertes, a Kármán József Alapiskola és Óvoda (Csúsz Péter, Kalmár Gertrúd és Lekeny Zsuzsa) csapatán már látszott a magabiztosság, kellő lazasággal, mégis koncentrálva teljesítették az egyes feladatokat.

Az iskola csapata: Kalmár Gertrúd, Csúsz Péter, Lekeny Zsuzsa

A Serly Kórus csapatkapitányi tisztjét Háhnné Duray Éva vállalta magára, a csapat továbi tagjait Molnár Éva és Szabó Kinga alkották.

Serly Kórus: Molnár Éva, Duray Éva, Szabó Kinga

Ezúttal a nézők is erősen felkészülve érkeztek, hiszen a gyerekek transzparensein túl, a felnőttek is kitettek magukért: csörgődobokkal és egyebekkel buzdították a csapatokat! Ettől, meg a sok izgalomtól, nevetéstől fergeteges hangulat keletkezett, remélem mindenki jól érezte magát!
 
Nézők, csörgődobok, egyebek...

A vetélkedő egyes feladatai némi újításon estek át, például az eddigi vaktérképet egy történelmi térképre cseréltük, azon kellett bejelölni a csapatoknak a megadott épületeket. Itt a kórus csapata megszerezte a maximális 5 pontot, az iskola eggyel kevesebbet kapott.

A térkép fölé hajolva

Nem hiányozhatott a közkedvelt totó sem, ahol 3 lehetséges válaszból kell kiválasztani az egy helyeset. A 7 kérdésből az iskola csapata csak 2, a kórus pedig 4 pontot szerzett. A vetélkedőt zenei feladatok is tarkították, ezeknél ismét az iskola csapata teljesített jobban. A neves épületek – neves személyiségek elnevezésű feladatnál körülírással kellett rávezetni a csapat többi tagját pl. a Kármán József Alapiskola megoldáshoz. Ezt mindkét csapat kiválóan teljesítette, a maximális 5-5 pontot szerezték meg vele.

Körülírás, mindenki a cédulába kapaszkodik: Demecs Andrea, Molnár Éva

Természetesen nem hiányozhatott a reprodukálós feladat sem, amikor úgy kell a harmadik csapattagnak elismételni a hallott szöveget, hogy bizonyos szavakat nem hagyhat ki belőle. Persze fogalma sincs, melyek azok a szavak, amelyeket el kellene mondania.
A Fel a fejjel játékunk kivetített változata sem maradhatott el. Egy biztos: nem egyszerű az épületek részleteiből kitalálni, hogy azok melyik épületen találhatók. Erre egyetlen megoldást tudok: érdemes nyitott szemmel, felemelt fejjel járni az utcákat.

Itt is cédulás körülírás: Csúsz Péter, Demecs Andrea

Itt szeretném megjegyezni, hogy elég sokáig rendkívül kiegyenlített volt a verseny, minimális eltérés volt a pontszámok között. A vége felé volt lehetőségük a csapatoknak kockáztatni, illetve a másik csapattól pontokat szerezni, no ott húzott el aztán az iskola csapata és szerezte meg 59 ponttal a kórus 48 pontja ellenében a végső győzelmet. Gratulálunk!

Itt még javában zajlik a vetélkedés

És most jön a nagy hír: az Alapiskola nyertes csapata kihívta a Winkler Oszkár Építőipari Szakközépiskola csapatát! Kérdés, hogy vállalják-e megmérettetést, hiszen eddig még nem nagyon érdeklődtek a rendezvényeink iránt. A fejleményekről majd időben hírt adunk!

Böszörményi István időmérői szerepkörben

Ismét óriási köszönettel tartozunk Böszörményi Istvánnak, aki a kérdések összeállításában  nyújt óriási segítséget, ráadásul ezúttal a legfőbb szakmai felügyeleten túl az időmérő szerepkörét is magára vállalta.
Köszönet Puntigán Józsefnek, aki azon kívül, hogy végigfotózza a város épületeit a Fel a fejjel kérdéseihez, a rendezvényeinkről is gyártja a képeket!

Galcsík Karcsi technikai felelős

Köszönet Galcsík Karcsinak, mert jön, szerel, és végigasszisztálja a történéseket!

Hajdók Hajnalka kezelte a vetítőt

Hajdók Hajnalkának, aki ezúttal szintén a technikai asszisztens szerepkörébe bújt, hiszen úgy gondoltuk, a nézőknek is kedvében járunk, így több vetítéssel tarkítottuk az egyes feladatokat.

Demecs Andrea játékmester

Természetesen köszönettel tartozunk Demecs Andreának is, aki egyre nagyobb profizmussal és odafigyeléssel vezeti a vetélkedőt.
És külön köszönet mindenkinek, aki jó hírünket kelti, aki érdeklődik, eljön és támogatja tevékenységünket. Ha bárki kedvet érez a szervezéshez, vagy vetélkedni szeretne – csak szólnia kell! A segítő kézből sosincs elég!

(Szöveg: Éva, fotók: Puntigán József; a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek)

FOTÓALBUM még több fotóval ITT TALÁLHATÓ.

2014. november 16., vasárnap

Programajánló november 17-23.

Most hogy túl vagyunk az önkormányzati választásokon, remélem lassan minden és mindenki a helyére kerül. Végre ismét örömmel veszik a losonci boltosok, ha megjelenek náluk az anzikszos plakátjainkkal, mert az utóbbi hetekben mindent de mindent elborítottak a kampányplakátok…
Pedig van élet a választásokon túl is! Íme:

Mindjárt hétfőn, vagyis november 17-én mindenkit szeretettel várnak egy kis közös megemlékezésre a losonci Köztársaság térre. Gyertya és tea mellett ünnepelhetjük a 89-es bársonyos forradalmunkat, a novemberi kulcscsörgetést… A szervezők külön kihangsúlyozták, hogy az összejövetel politikamentes, a hangulatot Edo Klena folkénekes, gitáros műsora alapozza meg. Kezdés 17.00 órakor.

Kedden, november 21-én a Kubinyi térre várják a fiatalokat délelőtt 10.00-től 14.00 óráig, ahol a Kábítószer elleni harc napját tartják a város és a Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ szervezésében. Aki a drogmentes életet támogatja ne maradjon távol!

A héten akár többször is betérhetünk a Nógrádi Múzeum és Galériába. A neves fényképész, Huszár Tibor tanítványa Katarína Acél – Gáliková nevű ifjú hölgy, akinek fotóiból nyílt most pénteken kiállítás. A tárlaton többek között rádiósok, ismert politikusok és zenészek portréit tekinthetjük meg december 14-ig.

November 20-án (csütörtökön) 16.00 órára vár mindenkit Dr. Kovács Csíkány Andrea saját könyvének bemutatójára a Nógrádi Múzeum és Galériába. A Lexikológiai vizsgálatok palóc nyelvjárásokban című kötetet prof. Dr. Zimányi Árpád és Dr. Angyal László adjunktus méltatják.

Szintén november 20-án a Szabó Gyula Emlékházban 17.00 órától nyílik meg a Háború és béke Szabó Gyula művészetében elnevezésű tárlat, amely a festő festményeit és fametszeteit mutatja be. Figyelem: az Emlékház ezentúl péntekenként 15.00 – 17.00 között tart nyitva, egyéb időpontokban előzetes telefonos (0911 494 485 vagy 0944 071 087) egyeztetést követően látogatható.

Ha már a kiállításoknál tartunk a Matica Házban is látható egy fényképkiállítás egészen december 3-ig. Alan Hyža a szalatnai kastélyban elhelyezett mentális és testi fogyatékkal élő személyek életét mutatja be a fotóin. Az ápoltak esélyt kaptak a „normális” életre, olyan dolgoknak tudnak örülni, melyek jelentőségét mi már fel se fogjuk…

Aki a sok kiállítás mellett színházba vágyna, annak ajánlom szíves figyelmébe a Zenthe Ferenc Színház legfrissebb premierjét, Szigligeti Ede Liliomfiját
illetve november 23-án (vasárnap) Füleken a Zsákszínház produkcióját, Stephen King: Tortúra c. művét, ez utóbbit 16 éven felülieknek. Az előadás a füleki II. Őszi Színházi Fesztivál nyitódarabja, a további részletes műsor ITT tekinthető meg.

Aki Losoncon szeretne színházba menni, az ne hagyja ki a Kármán Színház rendhagyó kabaréműsorát, amely az Egy hét a kávéházban címet viseli, és amely ezúttal a Lehár Kávézóban tekinthető majd meg november 26-án 18.00 órától. A 3 eurós jegyár némi frissítőt is tartalmaz, a helyfoglalással azonban jó lesz igyekezni, mivel az ülőhelyek száma korlátozott. Asztal-, ill. helyfoglalás Csák Istvánnál, a csoport vezetőjénél a 0948 977 279 telefonszámon, de akár itt a blogon is, vagy a blog fb-oldalán. Mindenkit szeretettel várunk!

Ismételten felhívom már most a figyelmet, hogy november 27-én 17.00 órai kezdettel a Magyar Kulturális Központban a 200 éve született Ybl Miklós építészre emlékezünk. A neves építész életét és munkásságát Kenyeres István építészmérnök mutatja be, Salgótarjánból.

És természetesen továbbra is nyerhetők belépőjegyek a november 29-i bálba, úgy vélem a kérdések roppant egyszerűek, várom a megfejtéseket!

Mindenkinek kellemes hetet kívánok! Természetesen továbbra is várom a programajánlatokat, szívesen népszerűsítjük itt a blogon!