2014. június 15., vasárnap

Programajánló június 16-22.

Heti programajánlónk elején engedtessék meg nekem, hogy szívből gratuláljak a losonci Kármán Színháznak az idei komáromi Jókai Napokon elért eredményeiért. A reykjavíki lány című előadásért ugyanis megkapták a felnőtt színjátszó csoport nívódíját, Peter Cibula rendezői díjat kapott, Setény Öcsit a legjobb férfi alakításért díjazták, valamint elhozták a zsűri különdíját is a legjobb díszletért. Szintén óriási gratula a füleki Apropó Kisszínpadnak és vezetőjének Szvorák Zsuzsának, a csoport a diákszínjátszók nívódíját kapta.

E rövid kitérő után nézzük, mit kínál a következő hét Losoncon és a környéken.
Először egy érdekes kiállításra szeretném felhívni a figyelmet, amely a Nógrádi Múzeum és Galériában valósult meg. A LEGO építőkockák kedvelőit várják augusztus 1-ig, hiszen a különböző elkészített modelleken (autók, vonatok, hajók, repülők, házak, várak, kastélyok, szobrok, robotok, stb.) kívül a gácsi vár, losonci zsinagóga és a múzeum épülete is megtekinthető. A látogatók a kiállítás keretén belül megismerkedhetnek az építőkocka történetével és saját modelljeiket is elkészíthetik.

Június 18-án (szerdán) a Szabó Gyula Emlékházban 16.00 órától hallható a Don Bosco Egyházi iskola évzáró koncertje.
Két nappal később, ismét érdemes lesz ellátogatni az Emlékházba, ugyanis június 20-án pénteken Balázs István festőművész MEMORY című kiállítását nyitja meg 16.30 órai kezdettel Szabó Kinga.

Aki pénteken további kultúrára vágyik, az elmehet este 19.30 órára a B. S. Timrava Színházba, ahol a Radosini Színház adja elő Polooblačno című „vidáman szomorú komédiáját”. Belépődíj 12 euró.

Június 20-21-22-én rendezik meg a XV. Füleki Történelmi Várjátékokat, pénteken a VMK aulájában 15.00 órától kiállítást nyitnak Orbán György grafikus munkáiból, szombaton 10.00 órától a várban kézműves vásár és bemutatók, gyermekműsorok, délután 15.00 órától pedig történelmi hagyományőrző csoportok bemutatója látható. Vasárnap 10.00 órától pedig Nemzetközi íjászversenyre kerül sor. Belépőjegyet csak szombaton szednek, gyerekeknek 1,50 felnőtteknek 3,50 euró.

Szintén szombaton, június 21-én rendezik meg a losonci Városligetben a Nógrádi Vadásznapokat, reggel 8-tól már főznek, amúgy 10.00-tól van az ünnepélyes megnyitó, a meghívott vendégeken kívül kicsiket és nagyokat is gazdag programmal várnak, a különböző érdekes kiállításokon kívül lesznek méhészek, solymászok, vadászkutyák, történelmi íjászok és kardvívók, de mentőkutyák és lovak is, a délután 17.00 órai befejezésig pedig tombolát is húznak. A belépés ingyenes.

Aki szombaton ennél is keményebb dolgokra vágyik, az ne hagyja ki június 21-én szombaton este 19.00 órakor a losonci „téli stadionban“ megrendezésre kerülő Box & Rock night elnevezésű rendezvényt, ahol szlovákiai (köztük losonci) és magyarországi bokszolók mutatkoznak be. Az est zenei részét a losonci LC/DC együttes szolgáltatja. Belépődíj 6 euró, a helyszínen 8 euró.

És vasárnapra marad a legjobb, ugyanis június 22-én Gácsra kirándulunk, hogy a sikeres „Anziksz élőben“ séták folytatásaként Csontváry Kosztka Tivadar festőművész nyomába eredjünk. Indulás Losoncról szervezetten kerékpárral 13.00 órakor a Köztársaság téri buszmegállóból (a kórházzal szemben), vagy egyénileg – ki hogy tud vagy akar: gyalog, autóval, busszal, stb. – lényeg, hogy délután 14.00 órakor találkozunk Gácson a település központjában lévő téren. Onnan Puntigán József vezetésével indul a séta, melynek végén a Zbrojnicában pihenünk meg.
Kérjük, hogy az érdeklődők előre jelezzék részvételüket, ill. a közlekedés módját is, amennyiben mód lesz rá, szeretnénk telekocsikat szervezni (vagyis aki autóval megy, elvihetne másokat is, ha beférnek). A séta keretén belül majd kisorsoljuk a blogon hétfőn induló játékunk nyertesét is, aki Puntigán József Csontváry és Nógrád című könyvét kapja meg a szerző dedikálásával.

Előzetesen még megemlíteném, hogy június 26-án a Kármán Alapiskolában emléktábla avatás, utána pedig az MKK-ban Böszörményi István előadása lesz. A következő Klubszerdánk pedig rendhagyó módon pénteken, június 27-én lesz, RETRÓ BULIT szervezünk, részletek később a blogon.

Mindenkinek kívánok nagyon kellemes nyárias hetet, találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése