2014. június 20., péntek

Hol volt… 30

avagy adalék a színházi archívumba

Úgy gondolom, itt az ideje, hogy szót ejtsünk a losonci Kármán József Színház legutóbbi, egészen friss bemutatójáról, mely Komáromban is számos díjban részesült.
Legutolsó Hol volt… cikkében Attila megemlítette, hogy A reykjavíki lány című darabbal készül a csoport a komáromi Jókai Napokra.

A műsorfüzet címlapja

Mivel a csoport ünnepi évada elég húzósnak bizonyult, hiszen az „Egy hét a kávéházban” című kabarén kívül kiállítást és vetítéssel egybekötött beszélgetéseket is szerveztünk a színház múltjáról, észre se vettük, mennyi kevés időnk maradt a „fesztiváldarab” próbáira. Cibula Peter, már tavaly bizonyított a társulat előtt az Antigoné New York-ban című előadás megrendezésével, így nem volt kérdés, hogy idén is ő fog rendezni.

Setény Öcsi és a próbabábu
Hosszas lamentálás után esett a választás a „liftes” darabra, Setény Öcsinek nagyon tetszett a történet, ennek örömére meg is kapta a főszerepet – igaz, akkor még nem sejtette, mibe vág bele… 

Szereposztás
Hogy a többi szereplő is korban megfelelő legyen, így a színház oszlopos tagjai ezúttal háttérbe szorultak, egészen pontosan fel a világosító (Erdélyi Gábor) és hangosító (Csák Pista) fülkébe. Irigykedtek is aztán a próbák során, hogy a fiatalok próbálhatják ezt a jó kis darabot, ők meg „csak” a háttérben tevékenykednek. (Itt jegyezném meg, hogy a színházi produkció mindig csapatmunka, mindenki munkája egyaránt fontos!)

Setény Öcsi, Csák Éva

A reykjavíki lány című előadás egészen különös látványvilággal dicsekedhet, amely egészen pontos színészi játékot és technikai megoldásokat igényel. A liftbe szorult Férfi (Setény Öcsi) hosszas monologizálás után „életre kelti” az álomképeit, ábrándozásának tárgyát, aki a reykjavíki lány személyében (Csák Éva) jelenik meg.

Pünkösdi Mónika és Csák Éva
Persze egyből megszólal a „lelkiismerete” is – a feleség szerepében Pünkösdi Mónika látható –, és hogy teljes legyen a társaság a feleség szeretője is megjelenik, „a szupermen Lajos”, akit Sándor Zsombor kelt életre.

Sándor Zsombor és Pünkösdi Mónika

A darabban az egyes jeleneteket aláhúzva, mondanivalóját kiemelve megjelenik egy éteri csellós hölgy (Kovács Dóra), és egy próbabábu is.

Kovács Dóra
 A darab bemutatója 2014. június 8-án zajlott a losonci B. S. Timrava Színházban, sajnos sokan távolmaradtak, bizonyára nem mindenki szereti az abszurd műfajt, pedig nem kell tőle félni, ez is rendkívül szórakoztató tud lenni.

Összefoglaló a műsorfüzetből

A csapat nem sokkal a bemutató után Komáromba ment, hogy részt vegyen az 51. Jókai Napokon, és ott igazán nem okoztak csalódást!

Visszhang c. fesztivállap

Sorolom: megkapták a felnőtt színjátszó csoport nívódíját, Peter Cibula rendezői díjjal lett gazdagabb, Setény Öcsit a legjobb férfi alakítás díjjal jutalmazták, ráadásképp pedig a Kármán József Színház megkapta a zsűri különdíját is a legjobb díszletért (a díszlet kivitelezője ismét Erdélyi Gábor volt).

Ez is Visszhang

A komáromi fesztivál közönsége ugyan nem értette tökéletesen a darabot (ahogy az a Visszhang című lapból kiderült), azonban a színészi játékot még az örökké méltatlankodó zsűri is megdicsérte.


Setény Öcsi, Csák Éva

Szóval most itt tartunk. A Kármán Színház június 27-én Somoskőújfalun lép fel, az Egy hét a kávéházban című kabaréműsorral, aki nem látta, az eljöhet megnézni…

(Szöveg: T. Éva, fotók: Puntigán József, a képek kattintásra nagyobb méretben nyílnak;
még több fotó ITT)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése