2014. június 14., szombat

Ez már történelem! (3)

Ludas Matyi a nép fia

Amint azt sorozatunk második részében ígértem, ma az 1950 telén bemutatott Ludas Matyi című „első nagy színdarabról" ejtünk szót.
Mielőtt azonban megmutatnám az egyetlen fényképet, mely a Csemadok archívumában erről a darabról megtalálható, és idézném a krónikából a darabról szóló kurta kis bekezdést, engedtessék meg nekem, hogy az Új Szó archívumában talált egyéb cikkek alapján közelítsem meg a témát.

Bizonyára sokan tudják, hogy 1949-ben elkészült az első „teljes hosszában színes” magyar film, a Ludas Matyi, Soós Imrével a főszerepben. (A digitális restauráláson átesett film mostanában itt megtekinthető.)
Ezzel csaknem egy időben a műből rádiójáték is készült. Az országszerte alakuló műkedvelő csoportok csaknem mindegyike műsorra tűzte a Ludas Matyit, ebből a cikkből kiderül miért is:

Új Szó, 1950. június 30. (forrás)

„Viharzik a taps a nézőtéren, amikor Matyi fejére olvassa a földesúrnak mindazt a keserűséget, amelyet az elnyomott milliók hordoztak szívük mélyén évszázadokon keresztül elnyomóik iránt.
Ludas Matyi története a hűbéruralom idején játszódik, amikor az uralkodó osztály elleni gyűlölet már ott égett az emberek ezreinek szívében, de még nem ért meg forradalmi tetté. (…)
Ott van az emlékezés arra a nem is oly régi időre, amikor a mai népi demokráciák szabad dolgozói még rabjai, semmibe vett eszközei voltak a munkások verítékén hízó kapitalistáknak.”

A cikk amúgy a Matador üzem kultúrtermében a bősi színjátszók által megtartott előadásról szól, nekem nagyon tetszik belőle a köv. kis részlet is:
„- Így nyúzták a népet a régi világ földesurai. – szólt az egyik néző. És a másik már sietett a válasszal:
- De ma már nem! Az az idő már elmúlt!”

Itt van egy másik rövid tudósítás, amely a füleki Ludas Matyi bemutatójáról számol be. (Sajnos losonci tudósítást nem találtam.)

Új Szó, 1950. szeptember 14. (forrás)

„Mivel a füleki kultúrterem csak 700 ember befogadására alkalmas és az érdeklődés hatalmas volt, még két ízben került színre hasonló nagy sikerrel a darab.”

Szóval 1949-ben és 1950-ben csaknem minden színjátszó csoport műsorára tűzte a Ludas Matyit, a losonciak bemutatójáról ezt írja a losonci Csemadok krónika:
„Fazekas Mihály: Lúdas Matyi c. vígjáték bemutatóját nagy érdeklődés előzte meg. Vágó Pál rendező kitett magáért, mivel zsúfolt ház tapsolt a kitűnő előadásnak. A rendezővel összefogva a szereplők, díszlettervező a kellékes is sikeres előadást hoztak össze.
Ludas Matyi szerepét Vilhan Tibor alakította, a partnere Balázs Katalin volt. A többi szereplő is elismerésre méltón alakította szerepét. A darabot a bemutató után még háromszor kellett megismételni a Vigadóban.“

És akkor mutatom azt az egy darab képet, amit a darabról a losonci Csemadok archívumában őrizgetnek. Ha a családi hagyatékban bárkinél a darabbal kapcsolatos egyéb fotók, plakát, műsorfüzet vagy bármi más megtalálható - nagyon szívesen vennénk, ha azt egy fotózás (szkennelés) erejéig rendelkezésünkre bocsátaná.

Ludas Matyi Losoncon 1950-ben
A hátlapjára valaki felírta a szereplők neveit is:


Felső sor: 1. Simonné 2. Péter Pál 3. Perecz L. 4. Húsvét(h)né Kántor Mária 5. Ambrus Gyula 6. Ferencz Vera 7. Zmeskal A. 8. Kertész Béla 9. ? 10. Kristjav Gy. 11. Sinka Gyula 
Középső sor: 1. T(h)omka Pál 2. Dedák Sándor 3. Krajcsi B. 4. Vágó Pál – rendező 5. Balázs Katalin 6. Vilhan Tibor – Ludas Matyi 7. ?
Alsó sor: 1. Ferencz József 2. Zagyi István 3. Hahn Feri 4. Sinka József

A zárójeles (h) betűk azért kerültek oda, mert a neveket a különböző források különböző módon tüntetik fel, a kérdőjel pedig az ismeretlen személyeket jelzi. Ha bárki bármilyen információval tud ezzel kapcsolatban szolgálni, kérem, jelentkezzen! Nagyon jó lenne, ha közös erővel sikerülne még több anyagot összegyűjteni ezzel és a későbbiekkel kapcsolatban, hiszen ez a mi közös múltunk, kár lenne veszni hagyni!

Legközelebb még mélyebbre ássuk magunkat az ideológiai iránymutatásba, egy Julius Fučík darab és Egri Viktor cikke következik majd – mit mondjak, roppant érdekes!

(Szöveg: T. Éva, idézetek a fenti Új Szó cikkekből és a Csemadok krónikából; a színessel jelölt szavak hivatkozásokat jelölnek, a cikkek és képek kattintással nagyobb méretben nyílnak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése