2016. március 4., péntek

A nőnapi játékhoz

Örömmel tölt el az a sok kedves visszajelzés, amit a NŐNAPI JÁTÉKKAL kapcsolatban kapok, eddig mindenkinek tetszett a feladvány, a sok virág pedig - még így képernyőn keresztül is - egy pici tavaszt varázsolt a szívekbe.


Kaptam azonban olyan üzenetet is, hogy ez így nehéz, nem mindenki ismeri annyira a virágokat. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy az ismerős virágok kezdőbetűit behelyettesítve azért már kidedukálható a megfejtés...
Ha valakinek mégsem sikerülne, akkor most jól figyeljen, segítek egy picit:

Kezdjük mondjuk az 5. számú növénnyel.


"Hazánkban a középkorból visszamaradt, különleges és szép növényke. Fűszerű levelének megjelenése előtt, a föld felszínén szerényen meghúzódva, késő ősszel nyitja cimpás, lila virágát. Sárga porzói értékes hatóanyagokat tartalmaznak. A világ legdrágább fűszere, mert 1 kg-nyi száraz drogjához 150 000 növény bibeszálára van szükség. Aromás illata, sajátos, édeskés-kesernyés, fűszeres íze van. Zsíros, nehéz ételek emésztését segíti, a húslevest aranysárgára festi, a tészta- és süteményféléknek is kellemes ízt ad. A „túlétkezést" könnyíti, az emésztési, fejfájási, közérzeti zavarokat szünteti."

Folytassuk a 8. számúval.


"A (latin) Centaurium nevet egyesek szerint egy Khiron nevű kentaurtól kapta, aki fölfedezte a növény gyógyító hatását, mások szerint a centum és az aureum szavak összevonásából származik, amely arra vonatkozik, hogy igen becses, 100 aranyat érő fű.
A gyógynövény bizonyítottan emésztést és epeműködést serkentő hatású. Hatékony étvágyfokozó, és teáját fogyasztják puffadás enyhítésére. Gyakorta alkalmazzák májbántalmak ellen és vértisztítóként."

És végezetül lássuk a 10-es számút.


"A falusi kertek egyik jellegzetes virága, amely nem csak szépségével, de különleges illatával is kitűnik a többi egynyári dísznövény közül. Eredetileg Dél-Európából származik, ahol mint félcserje nő, de nálunk egynyári dísznövényként tartják számon a kertészek. Az alacsony növésű fajták ágyásokba és szegélynövénynek is alkalmasak, míg a magasabb fajták vágott virágként is szolgálhatnak."

(Megsúgom, hogy a fenti idézetek azokról a weboldalakról származnak, ahonnan a fotókat is beszereztem, tehát azokból a böngészőbe bemásolva eljuthatunk a megfejtéshez. Másik mód a képkereső használata, az is roppant egyszerű! És harmadikként még mindig marad a következtetés, a meglévő betűket behelyettesítve az ábrába...)

Remélem segítettem! A megfejtéseket továbbra is március 7. - hétfő éjfélig - várom a losoncianziksz@gmail.com e-mail címre, vagy a facebookon üzenetben.

A NŐNAPI JÁTÉKOT itt kell keresni! (link)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése