2014. június 29., vasárnap

JÚLIUSI előzetes programajánló

Ez a plakát ugyan szlovákul van, de jó bulinak ígérkezik :-)
Így van ez kérem, végre nálunk is kezdődik a nyári vakáció, hétfőn az ovisok is elballagnak, a losonci anziksz blog azonban nyáron sem pihen, legfeljebb majd olykor takaréklángra kapcsol…
Őszintén be kell vallanom, hogy a tegnap esti RETRÓ BULI-tól van egy enyhe izomlázam, az iskolaudvar kavicsos tengerpartot idéző talaja rendkívül érdekes lehetőséget biztosít a lábizomzat megerősítésére, legyen az ember fia/lánya bármilyen cipőben is. Viszont azt hiszem a buli jól sikerült, így ennek örömére ezt még a nyáron valamikor valahol valahogy megismételjük, nem marad más hátra, mint olvasni kell a losonci anzikszot, itt majd mindenről időben hírt adunk!
No de nézzük, mi vár ránk júliusban Losoncon és a környéken.

Július 5-én (szombaton) Bolykra várják az erős autók és motorkerékpárok szerelmeseit, reggel 9-kor van a kapunyitás, a részletes szlovák nyelvű program itt olvasható.

Aki a motorzúgás helyett inkább zenét hallgatna, az feltétlenül menjen ki szombaton délután 15.00 órára a losonci parkban található Fehér Hattyú étterembe, ugyanis „zenész juliálist” szerveznek, olyan csapatok lépnek fel, mint a Tyger, Majdnem Edda, Revolucie, az Atlas-Borsky-Kökény trió és a Mr. Psycho & The Dark Angels… A felsoroltakon kívül a hangszerével érkező zenész, ha játszik valamit, ingyen sört vagy csapolt üdítőt kap. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Őszintén szólva a köztes hétköznapokra nem találtam semmilyen rendezvényt, ha bárki tud ilyenről az szóljon! Tehát a következő hét szombatján ismét a parkba várják a dzsessz szerelmeseit, ugyanis július 12-én 16.00-19.00 óra között fiatal zenészek mutatkoznak be a liget kerti pavilonjában (tetszik tudni: „altánok“). Beléptidíj nincs.
Aki még ezek után is zenére, illetve más jellegű zenére vágyik, az ne hagyja ki az ugyanaznap este 20.00 órakor kezdődő koncertet a losonci Vásárcsarnokban, ahol a Komajota & Mafia Corner együttesek lépnek fel, majd neves DJ-k szolgáltatják a talpalávalót. Belépődíj 5 euró.

Ismét ugrunk egy hetet, július 19-én a parkban ismét zenélnek, ezúttal a Selčianka fúvószenekar lesz látható és hallható 16.00-19.00 óra között a ligeti pavilonban, játszanak mindent mint a régi szép időkben, keringőt, foxtrottot,... Belépődíj nincs.

Előzetes terveink alapján mi is épp aznap sétálnánk egyet az Anziksz élőben sétáink keretén belül valahol a gácsi utca környékén, ezúttal szigorúan Losoncon maradunk útba ejtve a Szabó Gyula Emlékházat is, végül a parki vendéglő udvarán frissülnénk fel, és ha már zenélnek, a fúvószenekar koncertjét sem hagyjuk ki az életünkből. Erről bővebben majd időben hírt adunk a blogon.

Füleken közben egy rendkívül érdekes esemény előkészületei zajlanak 2 héten keresztül, a Visegrád korlátok nélkül Nemzetközi Színház- és Táncműhelye július 19-én este 22.00 órai kezdettel mutatja be azt a táncszínházi produkciót, melyet neves lektorok segítségével a helyszínen rendezett táborban tanulnak be a résztvevők. Az egészről bővebben itt valamint itt olvashatunk.

Aki pedig inkább a népművészetet és az egyéb vigasságokat kedveli, az szombaton menjen el Ragyolcra, ugyanis ott immár 14-ik alkalommal rendezik meg az Ipolymenti Művészeti Fesztivált. A kastélykertben 13.00 órától gulyásfőző verseny zajlik, közben a Folk LC, Téka és a RELAX zenekar is fellép.
Másnap, július 20-án délelőtt 10.00 órakor ünnepi szentmise a Jázmin Női Kórus közreműködésével, 15.00 órától Nógrád folklórja mutatkozik be teljes szépségében, majd este 21.00 órakor a Ladánybene 27 együttes koncertje teszi fel az egészre a koronát.

Nehogy Losoncon is népzene nélkül teljen a nyár, ismét megrendezik a hagyományos Nógrádi Fesztivált, idén július 25-én pénteken lesz az ünnepélyes felvonulás a városon keresztül 18.00 órakor, majd a seregszemle a park kerti mozijában (tetszik tudni: „amfiteátrum“) este 19.00 órakor kezdődik, és a belépés 2 euróba kerül.

Ha már itt tartunk, nem szabad megfeledkeznünk egy új és nagyon dicséretes kezdeményezésről sem, melynek lényege, hogy INGYENES filmvetítéseket szerveznek a kerti moziban egész nyáron, az egykori csehszlovák filmekből válogatva. Aki nyomon szeretné követni a műsort, annak ajánlom ezt az oldalt, vagy ezt legalul. Vetítések júliusban a következő napokon este 21.30 órai kezdettel: 5, 12, 19, 26.

Ott tartottunk, hogy július 26-án a futók és inline korcsolyázók az Ipolyi Futóverseny keretén belül a losonci Timrava Színház elől indulva egészen a rappi strandig futhatnak, korizhatnak, gondolom addig több információ is kiderül majd erről a rendezvényről.

A gyermekes szülők figyelmébe ajánlom a következő táborokat, azt nem tudom van-e még szabad hely, de nem árt tudni, hogy ilyen is létezik: Látky község mellett immár a 10-ik Palóc Népművészeti tábort szervezi a Nógrádi Csemadok július 28. és augusztus 1. között.
A Novohrad-Nógrád Geopark pedig napközis tábort szervez alapsulisoknak Füleken augusztus 4. és 8. között, ebbe jelentkezni még július 25-ig lehet.

Részemről ennyi a havi előzetes, természetesen a múzeumok és galériák is várják a látogatókat rendületlenül. Amennyiben bárki bármilyen érdekes programról tud Losoncon és a környéken, az szóljon, írjon, szívesen népszerűsítjük az eseményt a blogon.

Kellemes, pihentető nyarat kívánok minden olvasónknak, remélem találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése