2014. május 10., szombat

Anziksz élőben – 1. Városnéző séta

Összefoglaló

Az égiek is a kegyeibe fogadták az 1. anzikszos városnéző sétánkat. Annak ellenére, hogy május 8-án reggel 7 óra tájban még esőcseppek kopogtatták az aszfaltot, a megadott találkozó időpontjában már a felhők mögül itt-ott kikukucskáló napsugár melegítette ugyanazt.


A Kubinyi tér „szörnyszülött“ szobránál közel 20-an gyűltünk össze, s indultunk útnak. A sétánk, úgy ahogyan ígértük az egykori Kossuth Lajos utcán haladt végig, ahol megemlékeztünk a Losoncot kétszer is meglátogató Petőfi Sándorról, a Csontváry képeket megmentő Oppenheimer Ferencről, majd a Piaccsarnok előtt – igaz csak virtuálisan – felidéztük az egykori Nagyhíd emlékképeit. Megálltunk a Neológ zsinagógánál és beszélgettünk tragikus sorsáról, majd a Pincesor alatti, mára magántulajdonba került hatalmas pincékről.


Az egykori református temetőben Kármán József és családja, Sükey Károly, az 1848-as márciusi ifjak egyik legjelentősebb képviselője, Winkler Oszkár építész és Szabó Gyula városunk legismertebb festőművésze emléke előtt tisztelegtünk. De megihlette a csoportot a monumentális új sírok egyike is.


A temető útmenti sarkában szóltunk az egykori kis forrásról, amely még az 1970-es években is a városlakók kedvelt vizét csorgatta, ma pedig már a nyoma sincs meg.

Ezután a Szőlőhegy felé vezető utak mellett láthattunk néhány palotaszerű épületet és az új lakóházak közüzemi hálózatokkal beépített új telkeit. A Szőlőhegy tetejére érve megnéztük az első villa máig megmaradt épületét a vészesen eldőlni készülő kéményével.


Kellemes volt a Koháry völgybe vezető erdei kitérő, ahol csoportunk egy része továbbhaladt Losonc felé, a másik része pedig kb. egy órára letelepedett, tüzet rakott, kolbászt és szalonnát sütött majd pihent egyet a napsütésben ragyogó égbolt alatt.


Hazafelé indulva megálltunk a Losonci fürdőnél, ahol megnéztük az átépítés alatt álló egykori vendéglőt és szállodát, majd a Városliget felé vettük az útirányt. Itt a kerti vendéglőben arról kezdtünk beszélgetni, hogy legyen ilyen séta és kirándulás máskor is!


Mi pedig itt és most megígérjük, hogy lesz ilyen. Június 21-én vagy 22-én mindazokkal, akik velünk tartanak, Csontváry Kosztka Tivadar nyomába szegődünk, Gácsot nézzük meg, ahol az egykori patikájának épülete, a  felújított tér és az emlékoszlop, a gácsi kastély, a római katolikus templom és az előtte lévő tér és emlékművei, a zsinagóga, a francia park lesz az útvonal. Sok-sok érdekességgel a világhírűvé lett festőről, megemlékezve egyúttal halálának évfordulójáról is (június 21). Terveink szerint gácsi sétánk Jozef Pročko hangulatos vendéglőjében zárul…!

Az összefoglaló szövegét írta és a képeket fotózta: Puntigán József 
Még több fotó a blog fb oldalán, vagyis itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése