2014. május 13., kedd

A Gácsi utca - II.rész

Folytassuk tehát sétánkat a Gácsi utcában:

Útmenti kereszt, az ESSEX benzinkút alatt 
Eredetileg egy kovácsoltvas kerítéssel övezett kis kertben volt. A benzinkút építésénél ezt eltávolították. A felirata vörös márványtáblán, a kereszt alsó részén olvasható. Fák veszik körül. Szövege: „ISTEN DICSÕSÉGÉRE / ÁLLÍTOTTÁK / POLYÁK KÁROLY / ÉS NEJE / BITSKEY LUJZA / 1899 / ÁTHELYEZVE / 1942”.

Egy emléktábla
A Gácsi út egyik lakóházában találtak rá. A tulajdonosok beszámolója szerint egy melléképület alapjainak ásásakor került elő, fal- és oszlopmaradványokkal együtt. A lelet azért is érdekes, mert a ház alapjait 1614-ben rakták le, ami azt jelentheti, hogy a mai városközponttól több, mint 1 km-re lévő utcarész akkor már lakott volt.


Eredetileg latin nyelvű szövegének fordítása: „Inkey Lóránth Ferenc emléktáblája. A legjóságosabb Isten segítségével, Inkei Lóránth Ferenc, két római császárnak, a legfenségesebb II. Rudolfnak és Mátyásnak, Germánia, Magyarország, Csehország királyainak 28 éven keresztül a Nemes Magyar Kamarában előbb titkárként, majd tanácsosként szolgálván Krisztus 1614. évében rakta le e ház alapjait. Utókorom! Neked szentelem e családi tűzhelyet, hogy emlékemet megőrizzem és nevemet, becsületemet az élő Isten előtt, ahogy illik épen tartsam. Legyen Isten a vendég itt, a mi házunkban az ő mennyei székében”. A kőtábla formája és szövege is hasonlít a gácsi várkastélyban lévő, annak 1612-es építését megörökítő táblára. Hozzátenném, hogy az utca ezen szakaszának lakóházai a két világháború között, az 1930-as években épültek fel. 

Lorenc volt kályhacsempe gyára
A mai J. Martinčeka utcával szembeni telken állt. A helyiek a magas kéményére és épületére emlékeznek leginkább, ill. az utóbbin fészkelő gólyákra. A gyár elődje a Polyák kályhagyár 1904-ben létesült. Az üzemet az 1. világháború után tőlük vette át a megnevezését is adó Lorenc László.


Vladimír Polívka, tanár, író (az első szlovák nyelvű Nógrádi monográfia szerzője) úgy jellemzi, hogy bátran felveheti a versenyt más jelentős vállalatokkal, mert meghatározóan hazai alapanyagokból dolgozik. Azon vállalatok egyike, amelyek megérdemelnék a pénzügyi szervek és hivatalok általános támogatását. Területét az 1970-es években a losonci köztisztasági vállalat használta. Jelenleg magánvállalkozás területe.


A város felé nézve a mellette lévő földszintes épületben évtizedeken keresztül óvoda működött, amely az ezredforduló tájékán szűnt meg.
Az utca és a J. Fándly utca (egykor Tüzér utca) sarkán, a mai Horgászüzlet előtt (korábban élelmiszerüzlet, ill. hentesüzlet volt benne) állt a vámház épülete. Az utolsó vámosai Vörös Vilmos majd Kertész József voltak.
A Fándly utcai kereszteződés bal oldalán egy részben parkosított területhez érünk, amelyet keleti részén a Jánošíkova, északi részén pedig a Dukelských hrdinov utca határol. A Fándly utca jobb oldalán egy tetszetős magánépületet és kertjét, a Gácsi utca bal oldalán pedig egy tornatermet és egy kék piramisépületet láthatunk, melyben többek között tornatermet, fitnesz központot alakítottak ki. A háttérben szaktanintézetek épületei vannak, mögöttük, a Jánošíková utca alatt három, a közelmúltban részben felújított tízemeletes, középiskolások kollégiumának használt épületegyüttessel.


Tőlük jobbra van a losonci szlovák tannyelvű gimnázium épülete, sportpályákkal valamint tornateremmel. Utóbbi alapjainak ásásakor 1973-ban itt találták meg a losonci Kossuth-szobor súlyosan megrongált testét, melyet a Műemlékvédelmi Hivatal igazgatójának, Krúdy Gábornak, és barátainak köszönhetően sikerült megmenteni. Tőlük jobbra az épületsort egy kilencéves alapiskola valamint az Ipari Szakközépiskola épületei zárják. Utóbbiban orvosi rendelők és üzletek is helyet kaptak. A terület legtúlsó, a Duklai hősök (Dukelských hrdinov) és Jánosík utca határolta sarokban, az egykori labdarúgó pálya területén épült fel a város legújabb üzletközpontja. 

(Szöveg és fotók: Puntigán József. A képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése