2014. május 6., kedd

Csak természetesen! - JÁTÉK

Azt hiszem éppen itt az ideje egy újabb játéknak, annál is inkább, mert áprilisban egyszer sem játszottunk. Mai feladatunk egy kicsit kötődik a most csütörtökre (május 8.) meghirdetett I. Városnéző sétánkhoz, mely során a Koháry völgybe látogatunk ki, és a május 14-ére tervezett összejövetelhez is, amikor a Dióhéj Kiadó vezetője, Andrásfalvi-Faragó Zoltán mutatja be könyveit és az Ipoly völgyét fantasztikus természetfotói segítségével.
Szóval májusi játékunk is a természethez kötődik, ugyanis madarak, halak és növények kicsit furcsa elnevezéseit gyűjtöttem össze, és adtam meg mindegyikhez 3 lehetséges választ. A feladat nagyon egyszerű, meg kell írni a kérdésekhez tartozó helyes válasz betűjelét a szokásos módon május 13. éjfélig, itt a blogon, vagy a facebookon hozzászólásban, de a losoncianziksz kukac gmail pont com e-mail címre érkező válaszokat is elfogadjuk természetesen!
A nyeremény a Dióhéj Kiadó gondozásában megjelent Öt íjász című könyv, a sorsolást rendhagyó módon május 14-én „élőben” tartjuk az MKK-ban, ahol a szerző majd dedikálja is a nyertesnek szánt könyvet.

Magyarországot a 15. század közepén, mielőtt a Hunyadiak hatalomra kerültek volna, délről a török, észak felől pedig az 1439-ben elhunyt Habsburg Albert király özvegyének biztatására a husziták szorongatták. A harcok, - több mint száz év békéje után, - 1440 után elérték a történelmi Nógrád vármegyét is, Jan Giskra seregei elfoglalták Losoncot, Füleket, megostromolták Szécsényt, ahonnan sikerült visszaverni őket. Ebben az időszakban ismerték meg egymást és váltak katonatársakká azok a magyar íjászok, akikről ugyan nem tudunk sokat, de éppen ezért lettek a történet főszereplői. Egy oklevélbe csak annyit jegyeztek fel róluk, hogy a nándorfehérvári csata utolsó napján kióvakodtak a szávai vízivárosból és egy kis magaslatról lőni kezdték az anatóliai könnyűlovasságot. Ez a jelentéktelennek tűnő motívum vezetett a döntő csata kialakulásához - addig azonban hosszú út vezetett. A magyar történelemben is, az ez idő tájt élő egyszerű emberek életében is. A regény erre keres választ, bemutatva a Hunyadiak korát megelőző zavaros évek eseményei mellett a 15. századi emberek életét is.

Az itt szereplő válogatásban tehát halak, madarak és növények szerepelnek, már csak be kell azonosítani, mi micsoda. Segítségképpen ott az internet, de lehet tippelni is – ki hogy szereti. Május 8-án séta közben esetleg nyújthatok egy kis segítséget is, szóval érdemes velünk tartani…

1. A KORMOS SZERKŐ
a) egy folyami hal
b) természetesen madár
c) fekete színezőanyagot tartalmazó növény

2. A CSIGAFORGATÓ
a) vízicsigákkal táplálkozó hal
b) növény, elriasztja a csigákat
c) madár, kagylókat és csigákat eszik

3. A SZÉLHAJTÓ KÜSZ
a) madár, széles szárnyairól kapta a nevét
b) kis csalihal
c) sásféle növény

4. A SZIVÁRVÁNYOS BANGÓ
a) szivárványszínekben pompázó madár
b) természetesen hal
c) növény színes virággal

5. AZ ÖLDÖKLŐ ASZAT
a) ritka ragadozóhal
b) védett madár
c) védett növény

6. A FELPILLANTÓ KÜLLŐ
a) hal, egy nagyon ritka küllőfajta
b) növény, hosszúkás virágjáról kapta a nevét
c) apró madár, nevét érdekes fejmozgásáról kapta

7. A SZIVÁRVÁNYOS ÖKLE
a) védett növény, kosborféle
b) védett hal, petikehalnak is hívják
c) védett vándormadár

8. A VÍZI HÍDŐR
a) madár, vizek fölött hidak alatt fészkel
b) hal, hidak árnyékolta vizekben vadászik
c) mocsári növény

 9. A LAPPANTYÚ
a) vizek mélyén rejtőzködő hal
b) kúszónövény
c) éjjeli madár

Jó játékot, izgalmas keresgélést mindenkinek!

4 megjegyzés:

  1. Csillagszemű Juhász: 1.B, 2.C, 3.B, 4.C, 5.C, 6. A, 7. B, 8. C, 9.C

    VálaszTörlés
  2. 1-b, 2-c, 3-b, 4-c, 5-c, 6-a, 7-b, 8-c, 9-c

    VálaszTörlés
  3. 1B, 2C, 3B, 4C, 5C, 6A, 7B, 8C, 9C HH :)

    VálaszTörlés
  4. Zsuzsi
    1/b,2/c,3/b,4/c,5/c,6/a,7/b,8/c,9/c

    VálaszTörlés