2016. április 19., kedd

FELHÍVÁS: Gyurkovits F. képek

2016-ban ünnepeljük GYURKOVITS FERENC (1876, Budapest – 1968, Losonc) festőművész 140. születésnapját, amelyről a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria egy nagyszabású kiállítással emlékezik meg (előreláthatóan októberben nyílik majd meg).
Akik ismerték, Gyurkó bácsiként emlegetik a szelíd, kedélyes öregurat, akinek képei számos losonci otthont díszítenek ma is. Neve elválaszthatatlan lett városunktól, ő volt az első igazán losonci festő, hiszen élete nagy részét itt élte le, festői témáit gyakran innen merítette.

Gyurkovits Ferenc: Festő a kertben

Íme néhány mondat életéről és művészetéről: 
A budapesti Iparművészeti Főiskolán, a párizsi Julian Akadémián, valamint Münchenben tanult. 1913-ban telepedett le Losoncon, ahol feleségül vette Hermann Irmát, s élete hátralevő részében itt élt és alkotott. A város festője lett, életműve szorosan kapcsolódik Losonchoz és környékéhez. Letelepedése után megfestette a losonci városatyák, közéleti személyiségek arcképeit. A realizmus és a plain air festészet szellemében alkotta tájképeit, városképeit, a környező falvakat, az itt élő, különböző rendű-rangú embereket, a losonci piacok és vásárok forgatagát. A 20. század 20-as éveiben saját festőiskolát hozott itt létre, tanítványai közül többen is művészi pályát választottak, így Molnár László, Szabó Gyula, Gandl László, Reiner István, Winkler Oszkár, Fischer Ernő, Chriszt Vilmos. Alkotásaiból egy szép kollekció található a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményében, de művei Szlovákia sok más intézményében is megtalálhatók.

A festő aláírása
 Kedves olvasó, ha van a birtokában Gyurkovits alkotás, amelyet szívesen a Nógrádi Múzeum és Galéria rendelkezésére bocsátana a kiállításra, vagy esetleg megvásárlásra a gyűjtemény bővítésére, kérjük, lépjen velünk kapcsolatba:

Nógrádi Múzeum és Galéria,
felelős munkatárs: Németh Bozó Andrea
Telefon: 047/43 32 397
Mobil: 0907 87 12 850
Email: nemeth.bozo@nmg.sk

Ha eladásra kínál alkotást, kérjük mielőbb vegye fel a kapcsolatot velünk, mivel ebben pályázati határidő játszik szerepet.
Ha bármilyen információja van a festővel kapcsolatban, vagy a festőiskolájával összefüggésben, köszönettel vesszük, ha megosztja velünk, hiszen ezzel is hozzájárul a művész életének és munkásságának a feldolgozásához, amelyhez egy reprezentatív kiadványt is tervezünk.

Előre is köszönjük!

(Kép és szöveg: Németh Bozó Andrea)

2 megjegyzés:

  1. Nálam van Gyurkovits F: Losonci erdő festménye.

    VálaszTörlés
  2. Ez igazán remek, kérem, a cikkben található elérhetőségek valamelyikén lépjen kapcsolatba a galériával - ha úgy gondolja... :-)

    VálaszTörlés