2014. január 4., szombat

Hol volt… 12

A nem „doktor” Doktor úr

A múltkori kis törökországi kiruccanás után térjünk vissza a szlovákiai realitás kronológiájához. Mint már említettem volt, az 1996-os tarnamérai nyaraláson ismét „rágta a fülünket” Jankovits Jenő bá, hogy tanuljunk már be egy újabb vidám darabot (az előzőek közönségsikerén felbuzdulva). Nos a választás ezúttal Molnár Ferenc: „Doktor úr” c. vígjátékára esett, mégpedig a zenés verzióra,  Zerkovitz Béla népszerű dalaival egyetemben.

Csák Évi, Erdélyi Gábor, Erdélyi Attila

Ebben az esetben nem orvosdoktorról van szó, hanem egy menő pesti ügyvédről. Az eredeti művet Molnár Ferenc mindössze 24 évesen írta, és mindjárt a bemutató után óriási közönségsikert hozott. A II. világháború alatt betiltották és csak az 50-es években játszhatták újra. Mind a prózai, mind pedig a zenés verzióban igen neves színészek szerepeltek, mint pl. Kabos László, Kazal László, Gálvölgyi János, Voith Ági, Benkő Péter vagy Turay Ida. Az 1950-es évekbeli Vidám Színpadi verziót több mint 500-szor játszották.

Erdélyi Attila, Csák Évi, Erdélyiné A. Gabriella, Setény (Lajos) Öcsi

A darab klasszikus vígjáték, van benne nőcsábász ügyvéd, aki éjszaka Budapestet járja álruhában, „esendő” felesége, szimpatikus betörő, korrupt rendőrkapitány, szigorú nevelőnő és sok-sok kalamajka a férfiak és a nők viszonyában, amik a darab végére megoldódnak. A próbákat csak januárban kezdtük, a díszlet elkészítését ezúttal Erdélyi Gábor vállalta magára.

Erdélyiné A. Gabriella

A bemutatót 1997. április 14-15-én tartottuk a losonci Vigadóban, és ismét elnyerte a közönség tetszését. A dalok közül talán „A pesti nő”, vagy a „Lehoznám néked a csillagokat is az égről” a legismertebbek.  Várhatóan sikeres vidéki fellépéseknek néztünk elibe… 

Erdélyi Gábor, Erdélyiné A. Gabriella, Setény Öcsi

A bemutató után viszont rögtön a törökországi úttal kellett foglalkoznunk, és visszatérésünkkor úgy döntöttünk, hogy Komáromba a Jókai napokra mégis inkább az „Imádok”-kal megyünk, mivel a Molnár darabot nem játszottuk a bemutató óta, az „Imádok” viszont már a „kisujjunkban volt”.  Ez is a maga nemében kockázatnak tűnt, mivel még emlékeztünk a „Charley…” zsűri általi ledorongolására.

Balog István, Csák Pista, Setény Öcsi

Végül úgymond becsületből mentünk Komáromba, és vállaltuk a következményeket. Nem vallottunk szégyent az „Imádok”-kal, sőt sokaknak nagyon tetszett, az első három nap legsikeresebb előadása volt (az egyik ottani technikus azt mondta, hogy Budapesten is megállnánk a helyünket). Erdélyi Gábor megkapta a legjobb férfialakítás díját, Csák Pista pedig külön könyvjutalomban részesült.  Pedig ott történt, hogy Balázs I. cipellője „átdöfte” a tonett szék ülőkéjét, és „Viktória” így nem tudott leugrani a székről. A közönség viszont vette a lapot és hangos tapsával „kisegített” minket a kátyúból.

Erdélyi Attila, Csák Lídia, Setény Öcsi, Erdélyiné A. Gabriella

A „Doktor úr” mintegy 26 előadást ért meg és természetesen bejártuk vele a vidéket, valamint Magyarországon főleg Gyöngyös környékét, szintén rengeteg muris élménnyel gazdagodva. Talán a csomai szereplésünkkor történt, hogy az egyik szereplőnek („Cseresznyés”) totál kiesett a szövege. Bejött a jelenetbe és „függöny”: nem tudta hol van, mit kell mondani, csak annyit ismételt, hogy „…hajnal”. A partnere (Dr. Sárkány) csak a vállát vonogatta, mi dőltünk a nevetéstől a színfalak mögött, a kérdéses szereplő pedig még úgy nem izzadt addig színpadon, mint az alatt a pár perc alatt…

Erdélyiné A. Gabriella, Tóth Pista

Vagy más alkalommal a betörő (Puzsér) énekelt az egyik szereplőről, akinek azonnal meg kellett volna jelennie , a betörő odanézett – és senki –, hűlt helye volt a partnernek… Nos nehezen  álltuk meg kuncogás nélkül, de sikerült.

Balog István, Tóth István, Erdélyiné A. Gabriella, Erdélyi Gábor, Setény Öcsi, Csák Évi, Erdélyi Attila, Csák Lídia, Csák István

A ”Doktor úr” sem „kerülhette el” a megmérettetést Komáromban, de erről majd legközelebb.
Ha valaki rövidnek tartaná ezt a bejegyzést, hát lelke rajta, ennyire futotta így ünnepek után.

Aki nem hiszi, járjon utána…      

(Szöveg és fotók: Erdélyi Attila;  
a szerk. megjegyz.:a képek ilyenek, nekem legjobban a radiátoros hangfalas tetszik, Attila szerint ezt most így történelmi hűséggel kell leközölni és kész... 
A képekre kattintva azok szokás szerint nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése