2014. január 22., szerda

BEMUTATKOZIK A... (2)

FOLK LC népzenei együttes

 


A Folk LC 2010. február 3-án alakult, de maga az ötlet akkor született meg, mikor megalakult a Pitypang táncegyüttes Losoncon. Felkértek vezetőnek és a többi kolléganőmmel együtt az egyik táncpróba alkalmával vetettük fel a népzenekar megalapításának az ötletét, mert sokkal szebb és átélhetőbb élő népzenére táncolni, mint gépi zenére.


A gyermekeim zeneiskolában tanultak és tulajdonképpen rajtuk keresztül jutottam el a népzenéléshez. Az együttes valamennyi tagja engem is beleértve ezelőtt néptáncoltunk, így viszonylag könnyebb volt átélni és felvenni a népzene lüktetését. Kezdetben ritmikai gyakorlatokkal próbáltam kísérni a gyermekeimet, majd kitalálták, hogy milyen szép lenne, ha nagybőgő is kísérné a hegedűjátékaikat.
Hrúz Dénes, a Dűvő zenekar prímása tanít bennünket, a fiamat pedig Andrássy „Drás” Ferenc tanítja cimbalmozni. Kezdetben dunántúli dalokat zenéltünk, mert a dallamvilága viszonylag egyszerűbb a többitől. Három év alatt 7-8 tájegység zenevilágából kaptunk egy kis kóstolnivaló szeletet.

A jelenlegi tagok:
Csilla lányom a prímás
Zsolti fiam a hegedűs, aki cimbalmon is játszik
Vargic Juraj a másodhegedűs
Puntigán Tünde a brácsás
én pedig a nagybőgőn játszom
a csapatot erősíti Czikó Hajnalka népdalénekes
Az igazat megvallva, jó lenne még közénk egy tárogatós is...


Vakmerő csapatnak tartom a  Folk LC-t, mert alig egy éves zenélés után beneveztünk a Bíborpiros szép rózsa országos népzenei vetélkedőjébe és ezüstsávos besorolást nyertünk, ez sokat dobott a csapaton, az idén 2013-ban pedig aranysávos minősítésben részesültünk.

Szöveg és fotók: Bolyós Mónika Folk LC

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése