2014. március 4., kedd

A városliget - 2. rész

Erzsébet királyné halála után Farkas Károly (1823-1904), a losonci líceum jogtanára javaslatára a ligetet Erzsébet királynőről nevezték el. Területét kibővítették, a 19. és 20. század fordulóján értékes fákat és cserjéket is kiültettek benne. Kialakítását Wagner Sándor (1856-1929) polgármestersége idején fejezték be. Szabályozták a patakot, a sétányok mentén pihenőhelyeket alakítottak ki, új lócákkal is ellátva azokat.


Nagyobb rendezést először 1929-ben valósítottak meg benne. Ekkor rendbe tették az uszodát, kitisztították a halastavat. A kis tó helyén 70000 Kč költséggel elkészült egy modern virágház.
A mai vendéglő és kerthelyisége, valamint a volt városi uszoda közötti parkrészben az 1940-es évek végéig polgári teniszpályák voltak.


Az 1919-es Szlovák Tanácsköztársaság ellen harcolt cseh katonák emlékművét 1927. június 19-én leplezték le a városligetben. Tervezője Alojs Vrtíšek, szobrász-légiós, vezérkari kapitány volt. Az obeliszkszerű emlékmű felső részén, egy a felszabadítóknak virágcsokrot átadó leányt ábrázol. Az emlékművet 10846.- Kč költséggel (a katonai alakulat fedezte) a losonci Terrazo cég készítette.


Az 1927. október 27-én megtartott kegyeleti emlékünnepélyen a Zborovon elesettek 19 2/7 17, 19 28/1927 sírjából egy ujjperecet helyeztek el benne, amely részt a „Prst z mohyly legionárov” feliratú márványtáblával zárták le. A Szovjet hősök emlékművét 1945. október 28-én leplezték le, Ing. Winkler Oszkár munkája. Az itt eltemetett katonákat később exhumálták és a zólyomi katonai temetőben helyezték örök nyugalomra.


A liget közepe tájékán a Tugár patakon vizét felfogva az 1930-as években szabadtéri strandot létesítettek, mely kb. az 1960-as évek végéig működött. Az épületek alapjai, a kerítés ma is látható. Az elmúlt évtizedekben játszótér működött a területén.
Magánkezdeményezésre 2005-től a tóba folyó patak melletti sétány szomszédságában egy játszóparkot hoztak létre, melynek része egy kis zárt állatkert is. 2008/09-ben teljesen felújult (előnyére) a ligeti vendéglő. Kitisztították a liget külső részeit is, ahová facsemetéket is elültettek.
Bár többször volt rá javaslat a patak vizének szennyezettsége nem tette lehetővé az üzemeltetését. A gát és a bazaltkövekkel kikövezett medence máig megvannak, nyaranként fel is töltik.
A liget közkedvelt „rózsakertjét” 1957-ben alakították ki. Az 1960-as években az uszoda feletti területen állatkertet is fenntartottak. Ennek kicsi utóda az étterem mellett kialakított állatkert.


A liget karbantartását az 1970-es évek után egyre jobban elhanyagolták, s csak az 1989-es változásokat követően Doc. Ivan Tomaška Cs. tervei alapján kezdték el újra rendbe tenni.
Jelentős károkat okozott a ligetben az 1995. július 3. éjszakáján, a városon keresztülvonuló erős szélvihar, amely több mint 70 fát károsított meg, ill. csavart ki a helyéről. Sétányait 1994-95-ben aszfaltozták, s lámpákkal világították meg.
Igen viharos előzmények után, már századunk éveiben épült ki a patak ligettel szomszédos túloldalán, az ún. Kékföldön egy új városrész, ahol a város tehetősebb polgárai építették fel új otthonaikat.

(Szöveg és fotók: P. J. A képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése