2014. március 6., csütörtök

Bemutatkozik a... (5)

A Pitypang gyermeknéptánccsoport  

Iskolánkon (a losonci Kármán József Alapiskola és Óvodában) már 1990 óta folyik néptánc oktatás szakköri tevékenység keretén belül. A szakkör sikeres működése lehetővé tette, hogy 1990 szeptemberében szülői segítséggel megalakulhasson egy néptánccsoport, Ibosné Huchta Henrietta és Kertész Nóra vezetésével. 


A csoport működéséhez elengedhetetlen lett az olyan népművészetet szívükön viselő szülők segítsége, mint Bolyós Mónika és Rusnák Beatrix, akik ingyen és bérmentve segítenek a csoportnak még a mai napig is.
2000/2001- ben a csoport felvette a Pitypang nevet, jogi felügyeletét pedig a Gáspár Ferkó Alapítvány biztosította, így alapítványi támogatásból, illetve vállalkozók adományaiból sikerült a csoportot „felöltöztetni”. (Első fellépésünk a Csemadok szekrényben talált ruhákban zajlott, melyeket rendbe tettünk.)
 

Elkészült az első koreográfia, amit 2000-ben a márciusi ünnepélyen a Vigadóban mutattunk be. Ez volt a Pitypang első fellépése. Katasztrófa. Kis kazettás magnón összevágott zenére, a gyerekek más ritmusban énekeltek, mint ahogy a zene ment, mi Henikével a fejünket fogtuk, de a fellépők a közönségtől nagy tapsot kaptak. Ez volt az első „sikerünk”.
 

Ezután tavasszal dunántúli zenére új koreográfiával, beneveztünk a magyarországi Somogyi Gyermek- néptánc fesztiválra, ahonnan továbbjutottunk a Hollókői Népművészeti Fesztiválra. Ez már tényleg siker volt. Időközben elválltunk a Gáspár Ferkó Alapítványtól, megalakult a Pitypang polgári társulás, Rusznák Bea pedig rendszeresen pályázott, és a mai napig teszi (megint csak hozzáteszem, ingyen és bérmentve, a saját szabadidejét). 


Ibosné Kuchta Henrietta elköltözött, a próbákra Bolyós Mónika járt segíteni. Mivel egyikünk sem táncpedagógus a gyerekek fejlődése érdekében szükségessé vált profi tánctanárok segítsége. Első ilyen szakoktatónk Habodász Erika volt, aztán az Agócs házaspár, Hajdók Hajnalka is összeállított egy koreográfiát, majd Paluch Norbert járt évekig a csoporthoz.
 

Jelenleg Csercsics Ivett és Oláh József tanítja a gyerekeket. A csoport létszáma 20 és 40 között ingadozott az évek alatt. Voltak évek mikor már a középiskolába elkerült táncosok is visszajártak. Volt év mikor az alsó- és felsőtagozatos gyerekek egy csoportban tanultak, volt, mint ahogy most is, hogy kettévettük a gyerekeket. Van „kis” és „nagy” Pitypang.
 

14 év alatt 10 tájegység dalaival, táncaival ismerkedtek meg a gyerekek: dunántúli, szilicei, mátyusföldi, gömöri, bodrogközi, szilágysági, moldvai, magyarbődi, somogyi.
 
 

Legjelentősebb fellépéseink már a fent említetteken kívül: Eszterlánc Országos Gyermek Néptánc Találkozó (ahol kétszer lettük bronz, valamint egyszer ezüst sávosok), Nógrádi Fesztivál Salgótarjánban, Palóc Népművészeti Fesztivál Füleken, Szederinda Fesztivál Egerben, Hollókői Szüreti Fesztivál, Budapesten a Millenáris parkban. 

 

A Pitypang gyermeknéptánccsoport a 2006-os évben kicsit elkalandozott a színjátszás felé is. Három alkalommal vett részt a Dunamenti Tavasz országos döntőjében, a szerkesztett játékok kategóriájában, ahol kétszer nívódíjasok lettünk, egyszer különdíjban részesültünk. 2010-ben a csoport megalakulásának 10. évfordulója alkalmából megkaptuk a Nógrád Közművelődéséért megtisztelő kitüntetést.

(Szöveg Kertész Nóra, fotók: http://www.pitypang.szm.com/, az interneten található gazdag képanyagért külön köszönet Bolyós Ottónak)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése