2018. szeptember 30., vasárnap

OKTÓBERI előzetes programajánló

Elérkeztünk a 2018-as esztendő tizedik hónapjához, vagyis itt az ideje, hogy feljegyezzük a naptárunkba a hónap érdekesnek ígérkező rendezvényeinek az időpontját.


Mindjárt október 1-én, vagyis hétfőn a Nógrádi Könyvtárba várják az érdeklődőket a Szót értők következő találkozójára. A megszokottól egy órával korábban, 16.00 órakor kezdődik az összejövetel, amelyen Böszörményi István mutatja be Hidasi József: A múlt mindig előre vetíti árnyát című könyvét. A könyvtár felújítása miatt belépés az udvar felől!

Október 2-án (kedden) a zenekedvelők ne hagyják ki a rimaszombati 38. Zenei Ősz keretén belül 19.00 órától Alisa Yajima és Baráz Ádám koncertjét a Városi Művelődési Központban.


Október 5-én (pénteken) Füleken 15.30 órakor tartanak megemlékezést az aradi vértanúkról. A Hősök terén ünnepi beszédet mond Erdős Vince és közreműködnek a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanulói.

Október 7-én (vasárnap) városnéző sétára invitál mindenkit a Phoenix Lutetia PT. A 14.30 órakor a piactól induló sétát Böszörményi István vezeti a Városi piac – Vajansky u. – Kubinyi tér – Bég u. - Kármán J. u. - Masaryk u. - Dr. Voda u. – Masaryk u. - Vajansky u. - Sokolská u. - Vajansky u. - Ady utca útvonalon.

Október 8-án (hétfőn) Hana Zagorová ad koncertet a losonci Apolló Moziban. Az este 19.00 órakor kezdődő rendezvényre már az utolsó jegyeket árulják…

Október 10-én (szerdán) a Franz Sörfőzdében úttalan utakon járhat legalább képzeletben az, aki ellátogat a 18.30 órakor kezdődő „Cestou necestou” fesztivál élménybeszámolóira. Előbb Peter Gregor mesél Szomáliáról, majd rövid szünet után kassaiak mesélnek a volt Szovjetunió országaiban megtett útjukról, egészen a Pamírig. Belépőjegy 6 euróért váltható.

Másnap, október 11-én (csütörtökön) Rimaszombatban némi időutazásra hívják az érdeklődőket, hiszen a Csillagházban 17.00 órától felelevenítik a Gömöri Hírlap elmúlt 50 esztendejét az Így írtuk mi a Gömöri Hírlapot című kötet bemutatásával.

Szombaton sem kell majd otthon ülni, sőt! Október 13-án a Novohrad-Nógrád Geopark vezetett gyalogtúrát tart a Fülek - Tajti diatréma - Nagy pince - Gortva patak - Tajti-tó -Tamáshegyi kilátó - Tajti - Fülek útvonalon. Indulás 8.30 órakor a füleki VMK elől, a túrára előzetesen be kell jelentkezni, legkésőbb október 11-ig.

Akinek még estére is rengeteg energiája marad, az táncolhat egy jót a Franz Sörfőzdében, ahol 20.00 órától a Fats Jazz Band nyomja a szvinges talpalávalót. Jegyek elővételben 12 euróért kaphatók.

Sőt, lehet ezt még fokozni, másnap október 14-én vezetett séta, amely az 1514-es losonci csata helyszíneit járja be. Találkozó Losonc-Apátfalván a Penzion 4you előtt, 14.00 órakor (Gemerská utca, az egykori textilgyár főbejárata). A túrát Jozef Klinda vezeti (szlovák nyelven, kérésre tolmácsolás biztosított). Útvonal: apátfalusi temető, kisfalusi temető felett, majd a Havaška és a főút közötti mezőn vissza (mezei úton) a Miraj resort szálloda mellett Apátfalára.

Október 17-én (szerdán) 18.00 órakor Jelenetek egy házasságból tekinthetők meg a Csavar Színháznak köszönhetően a Füleki Gimnázium 2. emeleti aulájában. Az előadás nyilvános, a belépés díjtalan.

Aki ugyanaznap színház helyett/után inkább Iránba utazna, az menjen 19.00 órára a Franzba, ahol ismét a népszerű Whisky nevű énekes tart élménybeszámolót utazásairól.


Október 19-én (pénteken) 10.00 órától a Ringató foglalkozások keretén belül babaszínházi előadásra várják a legkisebbeket 0-3 éves korig a Kármán József Alapiskola és Óvoda emeleti termébe. A négy évszak című előadás a Csodamalom Bábszínház előadásában tekinthető meg.

Október 26-án (pénteken) jótékonysági koncertet tartanak a losonci zsinagógában. A 18.00 órakor kezdődő rendezvényen fellép Terézia Kružliaková, Martin Babjak, Ján Babjak, zongorán kísér Daniel Buranovský. Belépőjegyek még kaphatók.

Október 28-án (vasárnap) ismét Gácson lehet majd csoportosan sétálni. A 14.30 órakor a gácsi községháza mellől induló sétát Böszörményi István vezeti, megtekinthető vele a faluközpont, a temető, az ógácsi templom és a kastélypark.

Biztos vagyok benne, hogy a hónap folyamán újabb rendezvények is előkerülnek, ezekről majd a heti programajánlókban ejtünk szót.
Szép őszi napokat kívánok!

UI: A Szabó Gyula Emlékházban a Művészet mindenkinek című kiállítás október 5-ig tekinthető meg. Előzetes egyeztetés a 0911 494 485 telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése