2018. szeptember 12., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 47.

Az ősz remek alkalom a kirándulásokra, különösen ha már alábbhagyott a nyári hőség és az eső sem esik. Aki legalább képzeletben kirándulna, mondjuk Provence-ba, annak szíves figyelmébe ajánlom ezt az alábbi, kedélyes könyvet, amelyet szintén a Nógrádi Könyvtár polcain érdemes keresni.

Peter Mayle
Egy év Provence-ban
Ulpius Ház, 2005

Az ifjú angol házaspár, Peter és neje búcsút int Angliának. Tanyát vásárol Dél-Franciaországban, áthozatja a csatornán két kutyáját, és gyökeret ereszt Provence-ban. Hamar kiderül számukra, hogy az itt élők a hagyományaikhoz ragaszkodó, sokat évődő, de keményen dolgozó derék emberek, akik fél lábbal a múlt században élnek, mégis hamisítatlanul korunk gyermekei. Az ételek iránti érdeklődésük pedig egyenesen a megszállottsággal határos. A jó kenyérért, ha kell, öt faluval is arrébb zarándokolnak, alaposan meggondolják azt is, hol vegyenek bort, a húsokról, sajtokról, tenger gyümölcseiről már nem is beszélve. Az ebédidő hétköznap is két óra, a táplálkozás - amelynek a maga módján mindenki szakértője - szent és sérthetetlen tevékenység.

A mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése