2018. szeptember 26., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 49.

Mai könyvajánlónkban nem egy olvasmányos kötetet ajánlok, hanem olyat, amibe bárhol bele lehet lapozni, olvasni, ugyanis az év minden napjára kínál egy-egy bölcs, elgondolkodtató gondolatot. Persze ennél gyorsabb tempóban is elolvashatjuk :-)
És igen, ezt is a Nógrádi Könyvtárban találtam, ami most felújítás miatt zárva tart, de egyszer kinyit...

Dalai Láma
Út a nyugalomhoz 
Mindennapi tűnődések 
Őszentsége, a dalai láma korunkról, jövőnkről, esélyeinkről
Írás Kiadó, 2001 


„A ​dalai lámák csaknem mindegyike terjedelmes és jelentős írásos életművet alkotott. A korábbi századok e kiválóságai között találunk történészt, asztrológust, teológust, nyelvészt, költőt és aforizma írót. A buddhisták ma is elvárják szellemi vezetőjüktől, hogy megossza velük tudását, gondolatait, vagy akár legszemélyesebb érzéseit.
Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma ennek úgy tesz eleget, hogy közben a világ minden táján jól használható gyakorlati ötleteket ad a hétköznapi életvezetéshez. Ezért olyan népszerűek az írásai minden vallás híveinek körében. De a töprengő, tűnődő vallástalan ember is élvezettel és haszonnal forgatja könyveit, figyeli nyilvános szerepléseit nyugati nagyvárosok sportcsarnokaiban, a médiában.
Különös, hogy sokak szerint a dalai láma a leghitelesebben megszólaló főrangú pap ma a világon, s még különösebb, hogy ezt a nyugatiak állítják róla. Kétségtelen, hogy megnyerő személyisége, kedélye, okossága nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma a buddhizmus a legnépszerűbb keleti vallás nyugaton.
E könyvben azonban nem a buddhizmusról van szó elsősorban. Miközben a napi tűnődésekből elénk tárul a buddhista gondolkodás egész rendszere, az emberi élet, a boldogulás mai esélyein, lehetőségein ,gondolkozhatunk. Hogyan éljünk okosabban, jobban, nyugodtabban? Főleg ezeken a kérdéseken tűnődhetünk napról napra a dalai lámával, aki a Kelet tapasztalataival siet a kissé eltévedt, szorongó és fáradt nyugati hős segítségére.”
Sári László

FELHÍVÁS: Örömmel veszem, ha a blog olvasói is megosztják velünk könyvtippjeiket, elég a könyv szerzőjét és címét beküldeni a losoncianziksz@gmail.com e-mail címre, esetleg azt, miért ajánljuk másoknak is az elolvasását. Vagy megírható kommentben is a facebookon :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése