2018. szeptember 9., vasárnap

Programajánló szeptember 10-16.

Szeptember közepe felé egyre több kulturális rendezvény plakátja kerül elő, nem csak Losoncról, hanem Fülekről és Rimaszombatból is. Ezekből szemezgettem az előttünk álló hétre.

Sőt, az első rendezvény ma délután 15.00 órakor kezdődik a losonci zsinagógában. A Cesta neznáma II. (Ismeretlen út II.) című eseményen a Losoncról elhurcolt zsidókra emlékeznek a holokauszt áldozatok emléknapján. A témához kapcsolódó könyvismertetők és emlékezés után, kb. 16.30 órakor kezdődik a Pressburger Klezmer Band koncertje, amelyen a legújabb CD-jükön található balladák csendülnek fel. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!


Hétfőn, azaz szeptember 10-én a Nógrádi Könyvtárban egy egyedi, kézzel írott könyv kerül a figyelem középpontjába, amely a Kézírás emlékkönyve címet viseli. A Szótértők 17.00 órakor kezdődő találkozóján a könyv megálmodója, Bolla Károly mesél a könyv létrejöttének körülményeiről. Mindenkit szeretettel várnak. A belépés ingyenes.

Hétfőn Rimaszombatban a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Gerendák című előadása este 19.00 órakor kezdődik a Városi Művelődési Központban. A belépésnél 2 euróval támogatható a rendezvény.


Szintén Rimaszombatban hallgathatók Jakab Tünde fuvoladallamai Jámbor Erik zongorakísérete mellett, csak éppen egy nappal később, kedden. A 38. Zenei Ősz nyitókoncertje a VMK színháztermében 19.00 órakor kezdődik, a belépődíj 3, ill. a Zenebarátok Klubja tagjainak 2 euróért váltható.

Szeptember 12-én (szerdán) este 19.00 órakor tekinthető meg a losonci Apolló Moziban a népszerű Cigánski diabli által megálmodott és színre vitt Cigánka (Cigánylány) című musical. A 120 perces zenés, táncos produkcióra jegyek 19 euróért válthatók.

Szeptember 13-án (csütörtökön) Mysterium Fidei címen nyílik kiállítás a felújított Városházában található Városi Múzeumban. A 17.00 órakor kezdődő tárlat Nógrád szakrális művészetét mutatja be.


Szintén csütörtökön és szintén 17.00 órakor csak éppen Füleken a Városi Könyvtárban teszi tiszteletét Lackfi János, akinek író-olvasó találkozója a Vers az utcán címet viseli. Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők.

Szeptember 14-én (pénteken) a Szabó Gyula Emlékházban kassai magángyűjteményekből előkerült Szabó Gyula festményekből nyílik kiállítás Művészet mindenkinek címen. A 17.00 órakor kezdődő megnyitón Korponai István Szabó Gyula megzenésített verseit adja elő. A csupán három hétig, azaz október 5-ig megtekinthető kiállításon olyan képek is láthatók lesznek, amelyek még sosem voltak Losoncon kiállítva.


Szeptember 14-16. között tartják Rimaszombatban és Füleken a IX. Országos Gyermek-néptáncfesztivált. A háromnapos fesztivál gálaműsorát a füleki várudvaron szeptember 16-án, azaz vasárnap tekinthetik meg az érdeklődők.

További eseményekre is szeretném felhívni a figyelmet:


Szeptember 20-án (csütörtökön) a Komáromi Jókai Színház előadása, az Edith és Marlene című zenés produkció tekinthető meg 18.00 órától a B.S. Timrava Színházban. Jegyek a megszokott helyeken vásárolhatók: Kvety 3 - 3 virágom Virágbolt a Prior áruházban, Sólyom Éva, Demecs Andrea, illetve foglalhatók a 0918878230 telefonszámon. Jegyár 8,- és 6,- EUR.


Szintén szeptember 20-ig várják a jelentkezőket a szeptember 22-i autóbuszos kirándulásra Selmecbányára, Garamszegre és Úrvölgybe.


És aki szívén viseli a losonci Pitypang tánccsoport további sorsát, az szóljon a környezetében található táncoslábú iskolás gyermekeknek, szüleiknek, hogy vegyenek részt a szeptember 22-i Pitypang-csalogató vigadalmon a Kármán József Alapiskolában. Jó buli lesz!

Kívánok mindenkinek tartalmas szeptemberi napokat!

(A plakátokra kattintva azok nagyobb méretben nyílnak. A színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, ahol további információk olvashatók).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése