2016. május 8., vasárnap

Programajánló május 9-15.

Más is érzi a májusi nappalok és esték összetéveszthetetlen illatát, hangulatát? Ugyan a „Szeretnék május éjszakáján letépni minden orgonát” című dal mostanára már egy cseppet sem aktuális, mivel az orgona hervad, de az illata… nos az illata az még tart!

Kitartott a hányatott sorsú losonci zsinagóga is, felújításának jelenlegi szakasza befejeződött, a héten ünnepélyesen át is adják majd a nagyközönségnek, a türelmetlenebb érdeklődők (meg akik nem szereztek jegyet a hivatalos átadásra) már ma, május 8-án vasárnap délután megtekinthetik a zsinagóga belső terét. Délután 14.00, 15.00, 16.00 és 17.00 órai kezdettel idegenvezető kalauzolásával zajlik majd a csoportos látogatás, illetve azt ígérik, hogy a hivatalos megnyitást követően vasárnaponként (ill. kérésre akár szerdánként is) a zsinagóga a későbbiekben is megtekinthető lesz.

Május 9-én (hétfőn) a Kármán Alapiskola előtti emlékműnél délután 14.00 órától tartanak megemlékezést a fasizmus fölötti győzelem tiszteletére, fellép a Steph John Brassband és a Rezeda énekegyüttes.

A Nógrádi Művelődési Központban (Novohradské osvetové stredisko) ismét lehet kreatívkodni, május 9-én hétfőn organzából virágokat, május 10-én (kedden) pedig agyagedényt lehet készíteni 15.00 -17.00 óra között. Mindezt napi 3 euró ellenében. Jelentkezni és érdeklődni a 0907 503 478 telefonszámon vagy a vytvarnedielnicky@gmail.com e-mail címen lehet.

Május 12-én (csütörtökön) a Galéria üzletközpontban ismét kiállítás nyílik gyermekrajzokból, ezúttal a Nógrád-Gömör-Kishonti régió művészeti alapiskoláinak képzőművészeti vándorkiállítását hozzák el Losoncra. A megnyitó 15.00 órakor az emeleti kiállító teremben lesz.

Május 14-én (szombaton) ismét sétára invitálunk mindenkit! Az „Anziksz élőben” elnevezésű városnéző séták egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ezúttal Apátfalva nevezetességeivel ismerkedünk meg Mária Adamová kalauzolásával, majd könnyű léptekkel elsétálunk Alsó Szalatnára, ahol megnézzük milyen állapotban van manapság a kastély és megtudjuk mi köze Jászai Marinak a helyhez…
Találkozó 14.00 órakor a szokásos helyen, vagyis a református templom melletti Kármán J. emlékműnél, aki nem szeretne kigyalogolni Apátfalvára, az jöjjön egyenesen 14.20-ra az egykori posztógyár (Polana) bejárata elé.
Mindenkit szeretettel várunk, érdekes lesz, kár lenne otthon maradni! Az élmény ingyenes.

Szintén szombat este 20.00 órakor Zuzana Mikulcová és csapata koncertezik a Franz Sörfőzdében, jegyek elővételben az Arany utcai zeneműboltban kaphatók.

Aki jazz helyett Omega Oratóriumot hallgatna, az menjen Rimaszombatba, ahol a református templomban szintén 20.00 órától kezdődik az előadás. Már ha kap még jegyet. Érdeklődni a jegyek felől a Tompa Mihály Könyvesboltban érdemes.

Vasárnap szintén nem kell majd otthon ülni, május 15-én lehet menni túrázni a Novohrad-Nógrád Geopark szervezésében Fülek – Mucsény – Nógrádi tanösvény – Mucsényi barlang – Telki bánya – Piešňa – Fülek útvonalon. A 15 km hosszú túrára legkésőbb május 12-ig lehet jelentkezni a szervezőknél.

Aki jobban szeret kerékpározni, mint gyalogolni az ne hagyja ki május 15-én a losonci víztározónál zajló kerékpárverseny II. évfolyamát, mindenféle kategóriában lehet versenyezni, bővebb infó ITT.

Továbbra is várom az értesítéseket a különféle rendezvényekről, szívesen közzéteszem itt a blogon!
Kívánok mindenkinek nagyon kellemes májusi napokat, találkozunk szombaton a sétán!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése