2014. szeptember 13., szombat

Ez már történelem! (12)

Legutóbb az 1956-ban bemutatott Csárdáskirálynő szereplőivel ismerkedtünk, ma mutatom a további képeket. Még mindig rengeteg fotó van az előadásról, ráadásul Anné Marikának köszönhetően a próbákról is mutathatok majd fotókat, egyre izgalmasabb a dolog!
Vágjunk is bele a közepébe. Ott tartottunk a szereposztásban, hogy Miska pincér Szluka Béla. Rengeteg fotón szerepel, íme néhány:

Szluka Béla, Szvetlík Lászlóné
Leszák József, Szluka Béla, Szvetlík Lászlóné
szintén a fentiek: így görbüljek meg?
Most lehet, hogy tévedek, de az alábbi képen is a fenti gesztus tér vissza, amitől Miska pincér egészen elképed. Azonban a képen feltűnik a szereposztás szerinti újabb szereplő is, a Tábornok - Hrugyan Ferenc személyében (jobbra fehérben).

Csaszlovszky, Csaszlovszkyné, Béres László, Szluka Béla, Hrugyan Ferenc, Szvetlik Lászlóné
És egy másik fotó Hrugyan Ferencről, aki itt szintén tábornoki egyenruhában feszít. A szereposztás szerint Lazarovics szerepét is ő játszotta, arról sajnos nincs képem, vagy ha van is, nem tudom, hogy ő az...

Szluka Béla, Hrugyan Ferenc, Szvetlík Lászlóné
És a kedvencem, a sok "kukkoló" szereplőt valaki próbálta tollal besatírozni, de nem nagyon sikerült neki...

Hrugyan Ferenc, Szvetlík Lászlóné és hátul a többiek
És innentől kezdve mutatom az anonim képeket, sajnos ezekre a fotókra nem írták fel gondos kezek kik szerepelnek a képeken. Bár ezen az alábbin akár Szluka Béla is lehetne, de mintha hirtelen bajusza nőtt volna...

Szluka Béla?, Szvetlík Lászlóné, Leszák bajuszosan???

A műsorfüzet szerint a harmadik felvonás Karlovy Varyban játszódik. Feltételezem az alábbi fotó abból lehet, és ha elfogadjuk, hogy Miska főpincér közben bajuszt növesztett, akkor ez ismét Szluka Béla. Ha nem így van, kéretik megcáfolni!

Kalapos úriemberről lövésem sincs...
Szintén ugyanoda érkezik majd elképed Szvetlík Lászlóné, az úriemberekről nem tudom kicsodák...

Előtérben a zenekar tagjai is felsejlenek
És akkor még egy fotó ugyanonnan, egyre többen vannak a színpadon.

Jobbra az lehetne akár Leszák is, nem?
Ez egy érdekes jelenet, a jobb oldali fiatalember átszellemülten mesélhet valamit. Csak tippelem: Béres László és Csaszlovszky János?

Csendélet fikuszokkal és pálmával :-)
Az orfeumi lányokról csak a Csárdáskirálynős cikksorozat első részében mutattam egy csoportképet, de készült róluk fotó az előadás során is, mutatom:


A szereposztás szerint az alábbi hölgyekből tevődött össze az orfeumi csapat: Balázs Katalin, Einetter Marika, Sáray Sarolta, Benko Lenke, Bartók Mária és Pásztor Marika. Ha valaki be tudja azonosítani a hölgyeket, kérem jelezze!


Még egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet: a lányok fején látható miniatűr cilinderrel 1990-ben volt szerencsém találkozni, amikor az akkori Kármán József Színkör bemutatta a Szaltó mortále című darabot. Porondmesterként hordtam frakkhoz (vagy zsaketthez? - ki emlékszik). Idén szintén megjelentek az életemben a cilinderek, a Kármán József Színház elmúlt 25 évét bemutató kiállítás létrehozásakor kerültek elő, néhány darabjuk kifogástalan állapotban ott lógott a plakátok között a falon... Akkor nem is sejtettem, hogy ezek majd 60 éves darabok. Vagy ki tudja, lehet, hogy még régebbiek...

Búcsúzóul mutatok még egy képet Anné Marika archívumából, ezen újabb fiatalemberek bukkannak fel, ha valaki felismeri őket, kérem szóljon!

Táncos babák és Leszák - bajusszal? No de a többiek?

Mára ennyi, legközelebb még néhány fotó a próbákról (igazi kulisszatitkok!). Aztán sorrendben majd elérkezünk 1957-hez is. Addig is kellemes nézelődést kívánok!
Ha bárki hasonló kincseket rejteget otthon a családi fotóalbumában és szeretné megosztani, tudja hol talál!

(Szöveg: T. Éva; a színessel jelölt szavak hivatkozásokat jelölnek, a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)

3 megjegyzés:

  1. ugy emlekszem, az egyik parbajsegedet Dr.Kunik Zndeno jatszotta, vegtelenul kedves magyarsaggal,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, Dr. Kunik Zdenek Tonelli szerepében volt látható a műsorfüzet szerint. Rajta van valamelyik képen? Melyik ő?

      Törlés
  2. Csak tippelek, a hattal ulo az utolso kepen, de mondom, ez csak tipp!

    VálaszTörlés