2016. május 15., vasárnap

Programajánló május 16- 22.

Aki tegnap velünk tartott, az bizonyára nem bánta meg a tartalmas és új információkkal teli városnéző sétát, főleg, hogy az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, hiszen a kezdeti szemerkélést ragyogó napsütés váltotta fel!
Hogy a héten is süssön ránk a nap (ha a valóságban nem is mindig, de a lelkünkben feltétlenül!), ismét csokorba gyűjtöttem a heti történéseket Losoncon és a környéken.

Azt nem tudom, hogy az alábbi történés a véletlen, vagy célzott szervezés műve, azonban a losonci Apolló Moziban május 16-án (hétfőn) 19.30 órától, majd csütörtökön és pénteken 17.00 órától vetítik a Trabantom do posledného dychu (Trabanttal az utolsó leheletig) című, trabantos és kalandos utazást dokumentáló filmet. A dolog külön érdekessége, hogy egy héttel később, május 24-én a Franz sörfőzdében az út egyik résztvevője tart vetítéssel tarkított élménybeszámolót a trabantos utazásokról, konkrétan Ausztrália és Indonézia lesz terítéken.


Május 19-én (csütörtökön) a Szabó Gyula Emlékházba lesz érdemes ellátogatni 17.00 órára, hiszen új kiállítás nyílik, amely Szabó Gyula 1942-44 közötti játéktervező munkásságára fókuszál. A megnyitón fellép a Galáris és a Kis Pitypang is.
A kiállítás egyébként 2016. szeptember 30-ig lesz megtekinthető.

Érdemes lesz erőinket május 21-re, szombatra tartalékolni, hiszen vár minket a Múzeumok Éjszakája, Losoncon 16.00 órától a Nógrádi Múzeum és Galéria várja látogatóit, ahol mindjárt az elején szlovák népi együttesek lépnek fel, este 19.00 óráig mindenféle alkotóműhelyek zajlanak, 17.00 -18.00 óra között szaktanácsadást tartanak gyűjtőknek, 18.00 órától előadásokat a kezdő gyűjtőknek, 20.00 órától komolyzenei koncert várható a konzervatórium hallgatói előadásában, és egészen 22.00 óráig megtekinthetőek lesznek az aktuális kiállítások is. Mindezekért a felnőttektől összesen 1 eurót, gyermekektől és nyugdíjasoktól 50 centet kérnek belépőjegy gyanánt.


Ugyanaznap Füleken nagyon gazdag programmal várják az érdeklődőket: 18.00 órától a Honismereti Múzeumban Balázs Alfréd festőművész kiállításának megnyitójával kezdenek, majd 19.00 órától mondhatni a Várat elfoglalják a görögök, hiszen kiállítás, görög specialitások kóstolója, görög táncegyüttes, görög táncház és sok minden egyéb is lesz egészen 22.00 óráig. Este 10-től 11-ig pedig a losonci Mr. Psycho & The Dark Angels együttes fokozza még a hangulatot. A belépés pedig mindezekre díjtalan!
A részletes program ITT olvasható.

Aki még bírja ezek után szusszal, az vasárnap 16.00 órára elsétálhat a Nógrádi Könyvtárba, ahol Gustáv Murín V tieni Černobyľa (Csernobil árnyékában) című regényének bemutatója zajlik majd (szlovák nyelven).

Kérdezték tőlem, mikor nézhető meg belülről a losonci zsinagóga: csak a város oldalán megjelent közleményre tudok ezzel kapcsolatban hivatkozni, ahol azt írják, hogy vasárnaponként 14.00, 15.00 és 16.00 órától idegenvezető kalauzolásával, szerdánként pedig előzetes egyeztetést követően várják az érdeklődőket.
Információk és egyeztetés a 0911 733 980 telefonszámon, ill. e-mailben: iveta.gajdosikova@lukus.sk.
ITT tekinthető meg a megnyitóról készült album.
Ma, vagyis május 15-én, délután a zsinagógában 15.00 órától a losonci művészeti iskolák tanulói koncerteznek, a belépés ingyenes!

Még egy roppant fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: május 19. és június 5. között zajlik az Európai Geoparkok Hete, ennek keretén belül gazdag programmal készült a Novohrad-Nógrád Geopark is, a program plakátja ITT olvasható.

Remélem mindenkinek eredményesen telnek a napjai ezen a héten is, kívánok mindenkinek nagyon szép élményeket!
A blogon a héten új játék indul, ezúttal a losonci Kármán Színház legújabb bemutatójára nyerhetők majd belépőjegyek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése