2016. május 28., szombat

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/19

Ezen a szép májusi napon se maradjunk 1888-as friss hírek nélkül! :-)
Ma reggel a Losoncz és Vidéke társadalmi hetilap 1888. május 6-án megjelent számát lapoztam át. Tele van mindenféle érdekességgel.
Kezdjük az elején, május 2-án ismét városi közgyűlést tartottak. Már akkoriban is szigorúan vették a munkahelyi előírásokat: "Azon rendelet, hogy a gyárszemlélők és műhelyvizsgálók figyelmöket kiterjesszék arra is, valjon a segédmunkások munkakönyvekkel bírnak-e és valjon e munkakönyvek nyilvántartás végett bemutatva voltak-e, alkalmazás végett az iparhatósági megbizottaknak kiadatott."
Végre megoldódni látszott a toronyőrség elhelyezésének hosszan húzódó kérdése is: ..."kiséreltessék meg még egyszer a toronyőrség részére a reform. templom tornya használatának megnyerése, kedvező eredményről tett jelentést..."
Ki tudja kik laktak a közelben és mit tettek a gyerekeik, hogy : "A Teleky-sétahely megóvása szempontjából különösen a közel lakók gyermekeinek eltávolítása a hatóság figyelmébe ajánltatott."


Azonban nem csak ilyen komoly dolgokkal foglalkoztak az urak, amikor összejöttek, hanem a névnapokat is alaposan megünnepelték. Május 2-án Zsigmond napja volt, Losoncon is akadt e ma már ritka névnek két viselője is. Vagy akár több is...
"Csodálatos kis város a mienk, s ennél még csodálatosabb a mi társadalmunk, mely még a magán összejöveteleken sem tagadhatja meg magát, mert még ezeket is fölhasználja önmaga erősítésére..."


A sajtóban egy eléggé terjedelmes versikét is leközöltek e jeles nap alkalmából, mutatom az elejét.


Miután a várost elhagyta a Bokody-féle színtársulat, mindenféle erre járó vendégművésznek megörültek. Így Willheim Etelka zongoraművésznőnek is, aki "a halhatatlan Liszt Ferencznek egyik kedvenc tanítványa volt..."


Történtek a városban egyéb dolgok is, például díszes kiállítású üdvözlő iratot készültek átadni Gönczy Pál vallás- és közoktatásügyi államtitkárnak, mivel 50 évet lehúzott a tanügy berkeiben. A díszes kiállítás apró részletei az alábbi cikkben olvashatók:


Május nem múlhat el majális nélkül, a losonci fürdő kiváló helyszínt biztosított ehhez. És azt is elolvashatjuk miről tanácskozott a "nógrádmegyei tantestület losonczi köre..."


A fürdőről egy újabb cikkecske is tudósít, lassan megnyitják a nyári fedett pavilont.
Egyébként meg milyen lehetett már május elsején katonai zenekar hangjaira ébredni? És minden évben ezt csinálták :-)


Hogy akkoriban sem lehetett mindenki számára könnyű az élet, az az alábbi cikkecskéből is kiderül, amikor a "tót anyanyelvű gyermekeket" kizárólag magyar nyelven tanították.
No meg "A patak-partnak vezető gyalogút egy része nem válik a közegészség előnyére, mert az arra menőnek nem kis bosszantására olyan bűz üti meg az orrát az ott felhalmozódott szeméttől és különféle accidenciáktól, hogy elmegy a kedve útját máskor is arra venni."


No de evezzünk vidámabb vizekre, vagy inkább vegyünk egy biciklit. Akarom mondani "bicycli"-t


Vagy a hölgyek inkább kalapot.


Az urak meg egészségi pipaszárat. na ja...


De mehetnek az újonnan megnyílt üzletbe is a Korona-vendéglő átellenébe.


Ennyi fért mai "múltbatekintésünkbe", a cikkekre kattintva azok olvasható méretben nyílnak.
Jó olvasgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése