2016. május 4., szerda

Könyvajánló 130

A losonci Phoenix Könyvesboltnak és főleg az ott dolgozó Csák Évikének hála elérkeztünk a losonci anziksz blog 130-ik könyvajánlójához, tessék kérem belegondolni mit jelent ez: százharminc héten keresztül fáradhatatlanul ki kell választani a valamiért éppen aktuális, figyelmet érdemlő könyvet a könyvesbolt zsúfolt polcairól, majd minderről e-mailt írni az anziksznak!
Tényleg: ki mikor nézett be utoljára a Phoenix Könyvesboltba? És ki mikor vásárolt valami izgalmasat?
Mai könyvajánlónkban a tulajdonos, Varga Tomi, nagy kedvencét ajánljuk mindenki szíves figyelmébe! Hrabal, persze, mi lenne más :-)

Bohumil Hrabal
Őfelsége pincére voltam

Európa Könyvkiadó, 2014

Tíz krigli sör egy címért!
Az Őfelsége pincére voltam ennyi gyöngyöző aranyvalutájába került Bohumil Hrabalnak, aki többek közt ennek a művének a címét is a sörözőben szerezte. Magát a művet 1971-ben tizennyolc nap alatt vetette papírra. Főhőse egy Jan Dítĕ nevű pikolófiú. Jan legnagyobb vágya, hogy milliomos legyen. Példaképe Skřivánek főpincér úr, akinek olyan jó szeme van, hogy első látásra biztonsággal felméri az étterembe belépő vendéget. Nem véletlen: ő az angol királynak is felszolgált!
Jan a kuplerájban gavallér, a hétköznapokban élére rakja a garast. Fantáziadús széptevő, tudatos üzletpolitikus. Kisember egyéni ambíciókkal, olykor talán butának is mutatkozó „tipikus cseh kollaboráns”. A történelem viharai nem érdeklik. A második világháború kitörése előtt feleségül vesz egy német lányt, germán szakszerűséggel anyává teszi, a háború alatt a megszállók szolgálatába áll – és megszerzi az áhított milliókat.
A végkifejlet? Az is hrabali.
A mű minden mondatából árad az a fajta szellemi, politikai és erotikai szabadság, amely a megírása idején tűrhetetlen volt a hatalom szemében. Az Őfelsége pincére voltam legálisan csak 1989-ben jelenhetett meg az író hazájában. Jiří Menzel filmvásznon is megörökítette.

A Phoenix Könyvesboltban 8,90 euróért vásárolható meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése