2016. május 20., péntek

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/18

Egy kis kihagyás után ismét fellapoztam az 1888-as sajtót, konkrétan most az április 29-i Losoncz és Vidékéből mutatok ezt meg azt.
Egy igazi gyöngyszemmel kezdem, egy népballadával, amely mindjárt a címlapon jelent meg, ahol máskor mindenféle tárcák meg egyéb irodalminak nevezhető írások jelentek meg (a népdalgyűjteményből származó szöveg mondhatni fonetikusan lett lejegyezve...)


Szintén a címlapon jelent meg az alábbi fontos tudnivaló is. Jó lenne már megtudni a helytörténészeinktől melyik volt a Grimm-féle ház a Belpiaczon...


A sajtószemlés cikkek rendszeres olvasói bizonyára emlékeznek a modern közlekedés hatásaival foglalkozó cikkekre - még mindig nem értünk a végéhez! Az aktuális részben is érdekes gondolatok olvashatók: "A peleskei nótárius nevettető viszontagságai ma meséknek tűnnek föl, holott a régi időkben nem voltak valószínűtlenek. Még szerencsésnek vala nevezhető az olyan útvonal, ahol postakocsik vagy diligenceok jártak; ilyen útvonalak azomban kevés számmal léteztek."


A folytatásban pedig egy ma is (sőt!) érvényes fontos megfigyelést olvashatunk: "Egyik ilyen hátrány a gyors utazásból származó felületesség a megfigyelésben s a tapasztalat-gyűjtésben, úgy, hogy a mennyit a mai utas a térben és gyorsaságban nyer, ugyanannyit veszít a megfigyelés alaposságában. A modern utazó szemei előtt az egyes vidékek csak úgy repűlnek el, mint valami ködképek, egyikök sem hagy állandóbb és mélyebb benyomást az ő lelkében..."


Amint arról szintén szó esett legutóbb, a Losoncon szolgálatot teljesítő Hess Emilt meg másokat áthelyezték, kinevezték. Alább elolvashatjuk miféle díszes búcsúztatásban volt része a losonci pályaudvaron.


Aki kíváncsi milyen idő volt akkortájt csütörtökön, olvassa el az alábbi pársorost:


Az előző vasárnap sem múlt el eseménytelenül, legalábbis a Belpiaczon sétáló iparosnak lehetett szomorú a vasárnapi ebédje...


Zenei téren is jelentek meg újdonságok, például a "Csokor-keringő", amelyet "Rácz Rudi zenetársasága egész télen át köztetszés mellett játszott":


 A további apró hirdetményekből is érdekes dolgok derülnek ki:


Sőt erdőbirtokot is lehetett venni Selmecbányán:


Egész pontosan Dobrocs község határában:


Akár "gőzmozgonyt" is vehetett aki akart. Vagy egész gőzcséplő-készletet.


Aki ennél is többre vágyott az egész biztosan a budapesti Schlick-féle Vasöntödébe és Gépgyárba is ellátogatott:


Aki pedig szeretné olvashatóbb méretben látni a fenti képeket, az kattintson rájuk egész bátran, nagyobb méretben nyílnak!
Az eddigi SAJTÓSZEMLE cikkei a tartalomjegyzékben olvashatók (jobb oldalsó sávban katt).

Vasárnapig pedig SZÍNHÁZI BELÉPŐJEGYEK nyerhetők a blogon, kár lenne kihagyni a lehetőséget!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése