2018. szeptember 24., hétfő

Bemutatkozik (18)

Így a nyári szabadságok idején/után megszokhattuk, hogy elárasztják a közösségi oldalakat a különböző nyaralóhelyeken készített fényképek. Én sem kaptam volna fel a fejem, ha nem arról értesített volna az egyik ismerősöm által megosztott poszt, hogy valami angol nevű oldalon arról ír két fiatal magyarul és szlovákul, hogy az újabb kirándulás előtt végre rendet raktak a YouTube csatornájukon. Mondom mi van?!? Kik ezek? És milyen videókat készítenek? Persze egyből kattintottam is...



És a WORK.SAVE.TRAVEL.REPEAT csatornán érdekesebbnél érdekesebb helyszíneken készített videókat találtam. A szokványosabbnak mondható Olaszország, Ibiza, Anglia, Málta, Svájc mellett az egészen egzotikusnak tűnő Kambodzsa, Malajzia, Kína, Thaiföld, Kuba, Mexikó és egyebek is feltűnnek a listán.

Laci és Ági Ibizán

Természetesen egyből kíváncsi lettem Ágira és Lászlóra, így egyből fel is vettem velük a kapcsolatot. Az első adandó alkalommal beszélgettünk is egy jót, sok érdekeset elárultak magukról. Egyébként Fülekről és Nagydarócról származnak, idén házasodtak össze. :-)

Mexikóban

Amikor 7 évvel ezelőtt megismerkedtek egymással még tán nem sejtették, hogy ennyi közös kalandban lesz részük. Nagyon hamar kiderült, hogy szeretnek utazni, így egy évvel később utazási irodát igénybe véve elmentek nyaralni. No nem Horvátországba ("hiszen mindenki oda megy"), hanem Montenegróba. Aztán ott rá is jöttek, hogy még ennél is nagyobb szabadságra vágynak, nem igazán szeretik a csoportos utazásokat és szerveztek maguknak néhány napot Rómában. Ez a kirándulásuk egészen jól sikerült, felbátorodtak és úgy döntöttek, ezt az irányt követik.

Kambodzsa

Persze most is megtörténik, hogy utazási irodával mennek ide vagy oda, azokat az utakat nyaralásnak veszik. A többi, saját maguk által, gyakran hónapokon át szervezett kiránduláson igyekeznek minél többet látni az adott országból, megtapasztalni a helyszínt, ételeket, szokásokat, itt nem annyira a kényelem mint az élmény a fontos számukra.

Ági és a nagy fal Kínában

Felmerül a kérdés, hogy két huszonéves fiatalnak mégis miből telik az ilyen kiruccanásokra? Laci erről különben szlovák nyelven blogolt is az egyik napilap oldalán. Saját tapasztalataikat osztotta meg az olvasókkal arról, hogy lehet olcsón repjegyet szerezni, hol kell olcsó szállást keresni, mi kell a világ különböző tájain például a megfizethető autókölcsönzéshez, stb.

Izlandon

Aztán több mint 3 évvel ezelőtt határozott céllal kiköltöztek Angliába. Ott éjszakai műszakban dolgoznak keményen (persze nem a szakmájukban, Ági egyébként grafikus, Laci pedig hálózatfejlesztő), hogy a megkeresett pénzből utazgathassanak a világban. (Mielőtt bárki felszisszenne, hogy szórják a pénzüket, hát kérem, idén költöznek végleg haza és a kemény munkával megkeresett és félretett pénzükből házat készülnek venni. Így a - szokványos esetben - lakáshitel fizetése helyett, ismét kirándulásokra gyűjtenek majd.)

Kuala Lumpur

Az elmúlt években kb. 30 országban jártak már, ebből tavaly tízben. Ebben benne vannak a 4 nap munkát követő 4 napos kiruccanások is. Mikor hogy sikerül. A bonyolultabb, távolabbi utakat akár fél évre előre is tervezik, gondosan utánanéznek nem csak a pénztárcabarát utazási- és szállásköltségeknek, hanem a hely nevezetességeinek is. Most novemberben Új-Zélandra készülnek 1 hónapra. (Megemlítettem nekik, hogy örömmel vennénk ha majd tartanának nekünk egy vetítéses élménybeszámolót - egy pillanatig sem ellenkeztek...).

Kígyókkal Marokkóban

Egyébként Laci az, aki figyelemmel kíséri a repülőjegyek árait, a lehetőségeket, Ági pedig aki a felkészülés során utánaolvas a helyszín nevezetességeinek. Akár még a repülőgépen is, amíg Laci az igazak álmát aludja mellette. Laci a technikai kütyük felelőse, Ági pedig már nagyon gyorsan tud csomagolni. Utazni akár egyik napról a másikra is lehet (persze, ha adnak az embernek szabadságot munkából).

Laci Thaiföldön csíkos cicával :-)

Kérdeztem sikerül-e fenntartani az egyensúlyt a kirándulás öröme és a vlog (videóblog) akárhogy is, de kényszerítő ereje között. Mert egy darabig izgi lehet selfie bottal hadonászva motorozni meg sétálgatni és azon gondolkozni, hogy oda még fel kell mászni, mert onnan lesz jó a felvétel, de azért elsősorban mégis az élmények gyűjtése a cél, nem a külvilág videón való rögzítése. Megnyugtattak, hogy ezeket a videókat elsősorban önmaguknak készítik, a több száz követő csupán kellemes hozadéka az egésznek. Persze nem haragszanak meg, ha minél több emberhez eljut a hírük, és annak is nagyon örülnek, ha bárki más is útnak indul akár a tanácsaikat, tapasztalataikat követve. Biztosak benne, hogy mondjuk húsz év múlva jó lesz visszanézni merre jártak, mit láttak stb.

Valahol Kubában...
 
Ebben én is egészen biztos vagyok. :-)

(Szöveg: Éva
fotók: Ági és Laci archívumából)
A facebook oldalukra ITT jutunk el, a YouTube csatornájukra pedig ITT.


2 megjegyzés: