2018. január 21., vasárnap

Programajánló január 22-28.

Hull a hó és hózik… - amikor ezeket a sorokat írom és ez így januárban teljesen rendjén is van. A téli sportok és a hólapátolás kedvelői igazán nem panaszkodhatnak. Hogy a fizikai erőnléten kívül a lelkünk és szellemünk is erősödjön, ismét csokorba gyűjtöttem a hét kulturális történéseit.

Mindjárt hétfőn, január 22-én, délután 14.00 órától Egy szelet India címmel nyílik fotókiállítás a rimaszombati Városháza Galériában. A beretkei Bari Marián és a budapesti Kroutil Gyula tárlata február végéig tekinthető meg.

Losoncon pár órával később, egészen pontosan 16.30 órától a Nógrádi Könyvtárban Jana Šimonová: Víno, pizza, tulipány című könyvének keresztelőjét tartják.

Január 24-én (szerdán) a Franz Sörfőzdében a nagy sikerre való tekintettel ismét Kvízestet tartanak (szlovák nyelven) a televíziós vetélkedőkben taroló Slavo Hlásny vezetésével. Az este 19.00 órakor kezdődő vetélkedőre asztalfoglalás a 0902 45 45 45 telefonszámon.


Január 26-án (pénteken) nyílik meg a Nógrádi Múzeum és Galériában Salvador Dali Isteni színjáték és más művek című kiállítás, amelynek érdekessége, hogy a francia filmcsillag, Marina Vlady tulajdonából a Kesauri családhoz kerülő művek lesznek kiállítva. Dante Isteni színjátékához Dali összesen 3500 fametszetet készített 4 év alatt, ebből 100 színes grafika született. A március 25-ig látogatható kiállításon a művész plasztikái, festett porcelánjai és kerámiái is helyet kapnak. Belépőjegyek: felnőttek 5 euró, diákok, nyugdíjasok és 7-17 év közötti gyermekek 3 euró, 7 év alatti gyermekek ingyen.

Január 27-én (szombaton) az Ipolytarnóci Ősmaradványoktól 10.30 órakor 10 km-es geoparki túrára indulhatnak az érdeklődők a szlovák oldali mucsinyi fatörzsbarlangig és vissza.
Programvezető: Szarvas Imre, Részvételi díj: 2500 Ft /fő. A programra előzetes bejelentkezés ajánlott.

  
Január 28-án (vasárnap) pedig megnyitja kapuit az első idei gyűjtőknek szánt börze a losonci Vásárcsarnokban. A további időpontok a plakáton találhatók.


Még egy fontos dolog: a losonci Hagyományos Csemadok bálba jegyek már kaphatók!

Kellemes januári élményeket kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Minden jó, csak egy kis baj csúszott a dologba: a Dali-kiállítás 25-én nyílt, csütörtüökön. Valóban érdekes, izgalmas anyag. A 3500 fametszet-dúcot Dali felügyelete mellett szakemberek vésték, u.i. a színes fametszethwez minden színnek külön dúca kell, hogy legyen. Dali eredetileg akvarell technikával alkotta meg a sorozatot s ez lett átdolgozva fametszetté. Mindenképp elég hihetetlen a színek finom átmenete...

    VálaszTörlés
  2. A nagyközönség a kiállítást mától tekintheti meg, a fametszetekről pedig részletesen itt olvashatnak az érdeklődők: http://losoncianziksz.blogspot.sk/2018/01/dali-es-dante-losoncon.html
    A kiállítást pedig igazán kár lenne kihagyni! :-)

    VálaszTörlés