2018. január 3., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 15.

Idei első könyvajánlónkat kezdjük Viktória királynő udvarában! Ismét a Nógrádi Könyvtár polcain keresgéltem, ezt találtam:


Shrabani Basu
Viktória királynő és Abdul 
A királynő legközelebbi barátjának igaz története

Athenaeum Kiadó, 2017

„Oly nagyon kedvelem őt – írta Viktória 1888-ban. – Jó, gyengéd és megértő… igazi megnyugvás számomra.”
A magas és jóvágású Abdul alig huszonnégy évesen érkezett Agrából Angliába, hogy az aranyjubileumát ünneplő Viktória királynő asztalánál szolgáljon fel. Az indiai ifjú alig egy év leforgása alatt az udvar befolyásos személyisége lett.
Így kezdődött Viktória királynő hosszú uralkodásának talán legbotrányosabb évtizede. Az uralkodó mérhetetlen örömet és megnyugvást talált munsijában. Abdul mindeközben megosztotta az indiai szubkontinenssel kapcsolatos szerteágazó tudását India császárnőjével, aki soha nem jutott el az egzotikus országba. A királyi udvar megvetéssel tekintett a bizalmas kapcsolatra, amely egészen a királynő 1901. január 22-én bekövetkezett haláláig kitartott.
Shrabani Basu eredeti dokumentumok alapján eleveníti fel Viktória és Abdul páratlan kapcsolatát, és vele a késő tizenkilencedik század Brit Birodalmának életét.

Az Oscar-díjas Judi Dench főszereplésével, Stephen Frears rendezésében már a filmvásznon is találkozhatunk a történettel.

(Kép és szöveg)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése