2018. január 23., kedd

Dali és Dante Losoncon :-)

Az alábbiakban a Nógrádi Múzeum és Galéria sajtóközleménye olvasható a pénteken nyíló kiállításról:

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Kiállítás: Salvador Dalí – Isteni színjáték és más művek
Kurátorok: Vassili Kessaouri, Aleksandre Kesauri
Nógrádi múzeum és galéria, Kubínyi tér 3, Losonc
Társszervező: Art Expo International
Kiállítás időtartama: 2018. jan. 26. – márc. 25.

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria az Art Expo International-lal való együttműködésben kiállítást rendez a világhírű spanyol művész, Salvador Dalí (1904 – 1989) alkotásaiból Isteni színjáték és más művek címmel. Az alkotások Marina Vlady francia filmcsillag gyűjteményéből kerültek a Kesauri család tulajdonába.
A kiállítás magját Dante Alighieri Isteni színjátékának színes fametszet-illusztrációi képezik. 1950-ben, Dante születésének 700. évfordulójára készülődvén az olasz kormány felkérte Dalí-t az Isteni Színjáték illusztrálására. Dalí már dolgozott a művén, amikor az olasz kormány felbontotta vele a szerződést, s a feladatot egy olasz mesterre bízta. Dalí úgy döntött, hogy tovább folytatja a munkát, s 1959-re elkészítette a Színjáték mind a 100 énekéhez kapcsolódó 100 db akvarellfestményt. E remekművében Dalí saját szürrealista képi világának segítségével illusztrálja és interpretálja a világirodalom egyik legismertebb alkotását. 1959-ben szakemberek egy csapata a művész felügyelete alatt a 100 akvarell alapján elkészítette a ciklus színes grafikai változatát, melyhez 3500 fadúcot véstek ki (egy színes lap átlagban 35 kivésett fadúc egymás utáni lenyomatával készült, minden színárnyalathoz külön fadúccal). Ez a munka négy évet vett igénybe, s a 20. század egyik legjelentősebb vállalkozása volt.
Dalí munkái a művész intellektusának, elméleteinek, gondolatainak és érzeteinek a kifejezői – nem a realitást tükrözik, hanem inkább az érzéseken és elképzeléseken keresztül jutnak kifejezésre, bukkannak elő a tudattalan elme világából – a valóság elemeinek segítségével öltenek formát. Az Isteni színjáték c. sorozatban a középkori világkép túlvilági rétegeiben - a Pokolban, Purgatóriumban és Mennyben bolyongó lélek tapasztalatainak a kivetülései jelennek meg, Dalí szürrealisztikus fantáziavilágán és a tudattalan jelképes tartalmain keresztül.
A kiállítást a művész további művei egészítik ki – plasztikák, festett porcelánok és kerámiák.

Németh Bozó Andrea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése