2014. szeptember 21., vasárnap

Programajánló szeptember 22-28.

Szeptemberből maradt még 9 napunk, rohamléptekkel közeledik az október, az meg már nagyon ősz, bármennyire is szeretnénk még visszahozni a nyarat…

Amint azt múlt heti programajánlónkban említettem, Losonc is csatlakozott az „Európai mobilitás hetéhez”. Ennek utolsó napja szeptember 22. (hétfő), amikor a losonci tömegközlekedés járatai ingyen vehetők igénybe. A város különben megtelik kerékpárosokkal, délelőtt 11-kor indul a Köztársaság térről rendőrökkel biztosítva az általános- és középiskolások kerékpáros csapata végig a városon (az iskola, melyből a legtöbb kerékpáros jelentkezik be, majdani egy napos iskolai kirándulásához ingyen kapja az autóbuszt!). A téren egyébként ideiglenes közlekedési pálya, cyklotrial bemutató is várható, ráadásul 9.00 – 14.00 óra között az egyik kerékpáros szaküzlet is bemutatja kínálatát, a kerékpárok a helyszínen ki is próbálhatók.

Szerdán ismét Klubszerda! Pénteken nyílt meg a füleki vár Bebek-tornyában az eddig csaknem ismeretlen Vayszada Károly fotográfiáit bemutató kiállítás, amely az 50-es évekbe repíti vissza a nézelődőket. A képek füleki és losonci helyszíneit mai fényképészek újrafotózták, nagyon izgalmas összevetni az egykori és mai fotókat. No, erről a Vayszada Károlyról és képeiről tart vetítettképes előadást Puntigán József mindazoknak, aki szeptember 24-én 17.00 órára ellátogatnak Losoncon a Magyar Kulturális Központba. A Fotópályázatunk potenciális résztvevői is inspirálódhatnak, sőt! Van még bő 3 hetük, hogy alkossanak és beküldjék a fotóikat. Érdemes!
És ismételten szeretném felhívni a Pátria Rádió hallgatóinak figyelmét (is) a hétfői Tízórai műsorára: 11 óra 10 perckor Puntigán barátunk beszél majd élő egyenes adásban Vayszadáról, a Klubszerdáról meg tán egyebekről is…

Különben szintén 24-én, szerdán városunkban is gyűjtést tartanak a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének javára, a város utcáiban Biela pastelka (Fehér ceruza) felirattal ellátott pólókba öltözött önkéntesek gyűjtik majd a pénzt, de adakozni lehet mobiltelefonon keresztül is, bármely szolgáltatónál is legyünk, a 820-as számra küldött SMS 2 euróval gyarapítja a szövetség kasszáját.

Szeptember 25-én (csütörtökön) városunkba látogat egy érdekes figura: Pavel "Hirax" Baričák, hogy szabad fordításban „A boldogság ábécéskönyve“ (Šlabikár šťastia) című könyvéből olvasgasson nekünk szlovákul. Az úriember különben nagy világjáró, verseket is ír, és elhozza a barátait is, hogy gitározzanak nekünk. Kezdés 17 óra 5 perckor, helyszín meg valószínűleg a B. S. Timrava Színház, bár egyes források a Városháza nagytermét emlegetik. Belépőjegy 3 euró.

Csütörtökön különben érdemes ellátogatni a Szabó Gyula Emlékházba is, egyrészt azért, mert csütörtökönként tartanak nyitva 14.00 – 17.00 óra között, másrészt pedig azért, mert a nagyteremben ismét Szabó Gyula nagyméretű festményei láthatók. Amúgy itt lehet csatlakozni a rajongói oldalhoz is, és akkor az ember mindenről első kézből értesül…

Pénteken, szeptember 26-án aztán a zenéé a főszerep, hiszen Losoncon a ligetben található Fehér Hattyú vendéglőben ROCK-EST-et tartanak, fellépők: Electric Lady (Led Zeppelin Tribute), a Tyger és a Grabstein (Rammstein Tribute). A tigrisekről már mi is szót ejtettünk itt a blogon, a másik két zenekarról semmit sem tudok, hagyjuk magunkat meglepni! Kezdés 18.00 órakor.

És ha már a Szabó családnál tartunk (ugye a Tyger is az), a szeptember 27-ére beharangozott II. APAFest most elmarad, illetve új időpontra tevődik át – azzal még sajnos nem szolgálhatok.

Ja igen, és aki pénteken nem rockzenére vágyik, az ugorjon el Fülekre, ahol a Pertu parti nyilvános TV felvétele zajlik majd a várudvaron 18.00 órától. A fellépők a mulatós zene közismert sztárjai. Jegyek elővételben 8 euróért és 10 euróért a helyszínen kaphatók.

És már most szeretném beharangozni a szeptember 30-án nyíló kiállítást! Amint azt már mindannyian tudjuk, idén 65 éves a Csemadok, ennek örömére számos programmal járnak majd a kedvünkben egész októberben. A programsorozat nyitó rendezvénye az elmúlt 65 évet bemutató kiállítás, mely a Kármán József Alapiskolában kap helyet, a megnyitó 17.00 órakor várható.

Jaj, és még egy nagyon fontos dolgot szeretnék mondani: a losonci B.S. Timrava Színház épülete előtt található üvegezett hirdetőtáblák egyikében a Kármán József Színház is helyet kapott. Jelenleg a Reykjavíki lány című darab fotói és a komáromi fesztivál oklevelei pompáznak benne. Viszont engedélyt kaptunk arra, hogy a további magyar érdekeltségű plakátokat is odabiggyesszük, így kihasználva a helyzetet máris kitettem oda szerdai Klubszerdánk plakátját.  
Arra szeretnék kérni mindenkit, hívjuk fel a figyelmet erre a helyre, hogy azok is időben értesüljenek majd a programokról, akik nem járnak az internetre, így a blogot sem olvassák, viszont szívesen eljárnak a különböző rendezvényekre. Köszönöm!

(a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információk olvashatók)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése