2014. szeptember 28., vasárnap

OKTÓBERI előzetes programajánló

Ugyan még hátravan pár nap a szeptemberből, de olyan sok az októberi program, hogy úgy gondoltam itt az ideje a havi előzetes programajánlónak.

A Csemadok megalakulásának 65-ik évfordulója jegyében Losoncon Őszi kulturális rendezvénysorozatot tartanak, ennek indító rendezvénye a szeptember 30-án délután 17.00 órakor nyíló KIÁLLÍTÁS, amely a Kármán J. Alapiskola Kármán-termében csaknem október végéig tekinthető majd meg. A Csemadok elmúlt 65 évének losonci személyiségei, eseményei kapnak helyet a tárlatban.

Október 2. (csütörtök) rendkívül érdekes nap lesz. Délután 16.00 órakor a Nógrádi Múzeum és Galériában Fischer Ernő kiállításának megnyitójára kerül sor,
17.00 órai kezdettel Böszörményi István Madách Imre halálának 150. évfordulója alkalmából tart vetítettképes előadást a Magyar Kulturális Központban „2014 a Madách évfordulók éve” címmel,
majd este 19.00 órakor a Szabó Gyula Emlékházban kerül sor Fischer Ernő rajzai és vázlatai kiállításának megnyitójára, miközben a kiállítás szervezőivel és vendégeivel is lehet majd beszélgetni.

Másnap, október 3-án (pénteken) 17.00 órai kezdettel a losonci református templomban az Ozvena vegyeskar koncertezik.

Szombaton, október 4-én egy kis sétára invitálunk mindenkit. Blogunk helytörténeti cikkeinek írója, Puntigán József vezetésével járjuk be a losonci Vasúti utca környékét, 14.00 órakor találkozunk a vasútállomás előtt, a séta végén pedig betérünk megpihenni az MKK-ba.

Október 9-én (csütörtökön) ismét városunkba látogat Balla Ede Zsolt, hogy 17.00 órától a Magyar Kulturális Központban „Velemértől Csíksomlyóig – a magyarság szent helyei” címmel tartson előadást.

Október 10-én (pénteken) a Jövő városa (Mesto budúcnosti) című gyermekrajz kiállítás megnyitójára várnak minden érdeklődőt délelőtt 10 órára a Városháza Házasságkötő termének előcsarnokába.

Október 11-12-én szervezik a Medvesi Fotós Maratont, erről az egész elképesztően nagyszabású rendezvényről a blogunk jobb alsó sávjába belinkelt blogoldalon olvashatók részletek.

Szórakozva művelődni – ez is lehetne a jelszava a Klubszerdáink Losonc, szeretlek! elnevezésű zenés műveltségi vetélkedőjének, amelynek első „próbaverzióját” még a nyár előtt tartottuk. Reményeink szerint október 15-én (szerdán) 17.00 órától az akkori nyertes csapat mérkőzik meg az alapiskola csapatával (ha nem így lesz, majd kiderül az is), új kérdések, új izgalmak várják nem csak a játékosokat, hanem a vetélkedő nézőit is. Én mondom, nagyon jó szórakozás ez…

Másnap, október 16-án ismét nehéz lesz eldönteni merre induljon az ember, ugyanis a Szabó Gyula Emlékházban a tavaly már Losoncon járt Andreas kvartett ad ismét koncertet,
az Alapiskola Kármán-termében pedig 17 órától a nógrádi évszázadokban kalandozik Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész, illetve az éppen zajló Pósa Lajos Emlékév keretén belül bemutatják Pósa bácsi Őszi napfény című kötetét. További vendégek: Csipka Rozália a Siker Kiadó vezetője és Lázár Balázs a Vígszínház színművésze.

Október 17-én (pénteken) érdemes lesz elugrani Fülekre, ott ugyanis Lackfi János: Milyenek a magyarok címmel irodalmi estet szerveznek a Városi Könyvtárban. Kezdés 17.10-kor.

Losoncon október 18-ára tették át a szeptemberre beharangozott II. APAFest dátumát, sőt a helyszín is változott, a Fekete Sas vendéglő fogadja be a zenészeket. A 18 óra 10 perckor kezdődő eseményen fellépnek: Peter Janků, Tyger, The Dark Angels (acoustic trio).

Szintén szombaton Geoparkos túrára is lehet majd menni, de ehhez legkésőbb október 15-ig jelezni kell a részvételt. Az útvonal: Kalonda - Bujár - Mucsényi-barlang - "Piesnya" / Nagyromhány. Indulás: 8.30.

Még mindig szombat és október 18: Füleken 16.00 órai kezdettel a Verséneklő Együttesek VIII. Országos Fesztiváljának gála műsorában sztárvendég a BALKAN FANATIK zenekar. Helyszín a VMK, mindenkit szeretettel várnak!

És hogy a gyermekeknek is jusson némi program október 19-én (vasárnap) ismét megnyitja kapuit a Csiribiri játszóház, 16.00 órára várják az érdeklődőket a Magyar Kulturális Központba, részletek majd később.

Október 23-24-én Losoncon ismét a dzsessz kerül a középpontba, már ami a zenei kínálatot illeti. A Vásárcsarnokban szervezik az Őszi dzsessz-levelek (Jazzove lístie) elnevezésű kétnapos lelket-szívet melengető eseményt.

És hogy méltó befejezése legyen a Csemadokot ünneplő rendezvénysorozatnak, október 24-én (pénteken) 18.00 órai kezdettel a Vigadó nagytermében „Múlt-jelen-jövő” címmel tartanak ünnepi műsort, ahol városunk művészeti csoportjai, szólistái láthatók és hallhatók. A műsor után zenés-táncos szórakozás Botos Béla és népi zenekara szolgáltatja a talpalávalót, tárogatón pedig Agócs Sándor játszik.

Aki színházba vágyik, és igazán jól szeretne szórakozni, az ne hagyja ki a kassai Thália Csaó Bambínó című zenés családi revüjét október 25-én 18.00 órai kezdettel a Füleki VMK-ban.

Egy biztos: október 29-én ismét Klubszerda, a pontos témát még egyeztetnünk kell, de az szintén biztos, hogy mindenkit szeretettel várunk!

És a hónap végén, egészen pontosan október 31-én érdemes lesz elugrani Rimaszombatba, ahol 19.00 órai kezdettel 5 Doors (5 ajtó) című zenés-táncos produkció tekinthető majd meg  a VMK-ban. Belépőjegyek 18 euróért kaphatók.

Ugye mondtam, hogy gazdag program vár ránk? További részletek a heti programajánlókban, illetve a színessel jelölt szavakra kattintva.

Ja, még kb. 2 hét a FOTÓPÁLYÁZAT, továbbra is várom a fotókat! Itt pedig e hétre egy kis szórakozás...

Találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése